Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Znásilnenie nie je bežným filmom o zločine, jeho vyšetrovaní a súdení, akých som už videl desiatky. Zvláštny je už tým, že znásilnenie poníma ako násilný trestný čin, ktorý má so sexom spoločné nanajvýš "miesto činu". Ďalej tým, že sa, pre mňa po prvý krát, zaoberá otázkou podielu viny, zdanlivo nezúčastnených fanúšikov, na zločine. A nakoniec presvedčivosťou, s akou sa úlohy zhostila Jodie Foster. Ona je aj hlavným dôvodom, pre ktorý má film štyri a nie tri hviezdičky. Len tak mimochodom. Viem, že Jodie Foster nevyniká výškou, ale doteraz mi v žiadnom filme nepripadala taká malá. Možno to bolo zámerné, aby vynikla jej zraniteľnosť v porovnaní so skeletom násilníkov. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povinná četba všech sexuálních agresorů (tedy v zahraničí - my máme zase svoji Smrt stopařek s famózním Markem Perepeczkem v roli Charváta). Poučné i pro všechny ty, kteří se nestydí tleskat a hecovat, a to skandováním do rytmu přírazů. Joddie Foster za hlavní roli ve Znásilnění získala dvě nejvyšší ocenění: svého prvního Oskara a navíc i Zlatý Glóbus. Právem. Herečka zde podala strhující a velmi obětavý výkon, obětavý i vzhledem ke své známé lesbické orientaci. A to nejen v tom lokále před vděčnými diváky, na zádech na desce hracího automatu, postupně potupně pod třemi chlapy, ale i v soudní síni, kde se řešilo, jestli k těm třem navíc zavřít i někoho za "pouhé" fandění. Za to, že se „jenom“ díval, tleskal a povzbuzoval. Echt cynická hláška filmu, když se jim pak Sára vytrhla a začala zdrhat: „Chlapi, utíká nám šukání!“ Možná, že v tom našem českém majstrštyku tenkrát Charváta, těsně před hraniční závorou, policejní ostřelovač neměl sejmout. Kdyby ho scénáristi nechali uprchnout na západ, mohl se dostat až do Ameriky, kde by si ho stopla servírka Sára a bylo by z toho nejmíň dvouoskarové Accused 2 . ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster tu bola naozaj výnimočne presvedčivá, ale je to hlavne scenár, čo urobil z filmu celkom inú drámu oproti bežným súdnym prípadom. Celého objasnenia, čo sa vlastne stalo, sa dočkáme až na konci a to bol osvedčený spôsob, ako udržať diváka v strehu, aby sa nenudil súdnym procesom. –––– To nebylo jenom koukání, to byl zločin! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Těžko o tomto filmu psát jakákoli superlativa, protože je smutné, že měl vůbec potenciál vzniknout. Podle závěrečného dodatku dochází v Americe ke znásilnění každých šest minut. To je šílené... Neexistuje pro to omluva. Ani sexy oblečená, ani opilá, ani zhulená, ani smyslně tančící, ani flirtující žena není povolenkou ke znásilnění. Bez debat. Podle zákona má každý právo na obhajobu. Být obhájcem takových zmetků a nechat si za to ještě ke všemu platit, hanbou bych se propadl. Na taková zvířata (právě jsem urazil veškeré zvířectvo) by platil jen zákon Bruce Willise; "...strčím ti do prdele deštník a rozevřu ho!" ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Filmů s podobnou tématikou už bylo natočeno určitě víc a i když jde v tomhle případě o událost, která se skutečně stala a žel k nim stále dochází, jak vyplynulo ze závěrečného šokujícího doslovu, tak bych přivítala ještě větší emocionální hloubku. Dívala jsem se tak trochu pohledem nezúčastněného diváka, což je strašná škoda, přesto moment, kde jsem viděla, jak k znásilnění došlo bez jakýchkoliv servítků, se mnou docela zacloumal. Celá síla The accused spočívá hlavně v úžasném výkonu Jodie Foster, která si svého Oskara za tuhle roli určitě zasloužila. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Původní datum vydání filmu - 21. dubna 1988 - bylo přesunuto až na říjen téhož roku kvůli stávce filmových autorů (Writers Guild of America). (D3VIL)

Reklama

Reklama