Reklama

Reklama

Tajemná zahrada

VOD (1)

Obsahy(1)

... je místo, kde se dějí zvláštní věci.
V roce 1993 natočila Agnieszka Hollandová remake tohoto překrásného filmu z roku 1949, který vznikl na motivy klasické knížky Frances Hodgson-Burnettové. Vypráví příběh malé Mary, která je nucena trávit nějaký čas u strýčka na venkově. Poté, co se zabydlí v tomto venkovském domě, objevují Mary, její invalidní bratranec Colin a místní chlapec Dickson zamčenou a opuštěnou zahradu. Díky svému přátelství a péči vracejí tomuto skrytému místu krásu a život a nemocnému chlapci zdraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu som nečítal, aj keď ju distribútor označuje za klasickú. Film ma dosť nudil. Dej by sa dal vyjadriť jednou vetou,. postavy a ich vzťahy boli narysované podľa pravítka, hudobníka si Agnieszka doviezla z domoviny a bol som blízko označiť tento film za zbytočne nakrútený. Ale s pribúdajúcimi rokmi môj radikalizmus slabne. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nikdy byvh nevěřila, že se setkám s ryze poetickým filmem, jehož režisérkou bude dáma s břitkým vtipem, Agnieszka Hollandová. A hle, je to zde. Mistrovství práce s dětskými herci na úrovni Kachyni určitě není snadné dosáhnout, a tak se Hollandová místy v obzvláště vypjatých psychologických momentech uchyluje k vnitřnímu monologu hlavní hrdinky. Mám dojem, že obzvláště ten poslední byl zcela zbytečný, opuštěnist Mary byla zjevná. Režisérce kalibru Hollandové nemohu takovou začátečnickou chybu odpustit. A byť by film bez potíží dosáhl svým celkovým vyzněním na čtyři hvězdičky, tohle mu zkrátka jednu musí ubrat. ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Kouzelný snímek, který jsem viděl několikrát a ještě nikdy jsem se nenudil. Vždy ve mě něco zvláštního zanechá. K tomuto snímku mě přivedl parádní videoklip od producenta známého jako Pogo, zde je jeho senzační videoklip, kde sestříhal zvuky právě z tohoto filmu http://www.youtube.com/watch?v=5GkjMZu2FrQ ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,181,347Tržby Celosvetovo $35,200,000║ Tak dalo sa to zniesť, hlavne vďaka druhej polovici filmu, aj keď citeľne Holland nemá úplne kontrolu nad filmom, tak aby mohla naplno vtiahnuť sledujúceho do diania, je to také na pol ceste z niekoľkými fajn momentkami. Samozrejme Anglický chlad je z toho cítiť, fakt neskutočne chladná pustatina je ich územie rovnako ako ich domy. Tématicky podobná Malá princezná je v detailoch omnoho silnejšia a intenzívnejšia. /55%/ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kate Maberly se od pohledu trošku podobá Jarce Schallerové z Jirešovy Valerie a týdne divů, ač na Jarčin půvab úplně nemá. Malá dívčí hrdinka s tak radikální povahou, bez jediné slzy smutku i v tísnivé situaci po smrti obou rodičů, je ovšem zjevením, jaké jsem snad jinde neviděl. Samotný dětský příběh s překonáváním psychického či v případě bratrance Colina i fyzického omezení zase s poetickými záběry evokuje filmy Karla Kachyňu, přesto Agnieszka Hollandová vdechuje prostředí odlehlého anglického panství vlastní poetiku. Mnohem temnější, asi jako povaha služky Medlockové. Magické kouzlo však krásně zafungovalo nejen na hlavní dětské postavy, ale i na mě... pro děti v myšlenkách může prostředkem ke změně postojů a okouzlení s poznáním nových pocitů či překonání hendikepu zůstat ona tajemná zahrada, já však vnímám jako primární podnět k těmto změnám samotné setkání, budování nových kamarádských vztahů a u Colina rovněž probuzení touhy nevzdát se a zkusit znovu „skákat přes kaluže“, když to nazvu přímo kachyňovsky. :) Hollandová vede dětské herce citlivou rukou a jelikož zde i točí pro děti, odpustím jí i (z pohledu dospělého diváka již nadbytečné) vypravěčské dovětky hlavní hrdinky. // PS: Zásada Mrs. Medlockové povinně nosit vedle Colina roušky získává pro diváky od jara 2020 nový rozměr, zpětně již s vtipnou konotací. :) [80%] ()

Galerie (55)

Reklama

Reklama