Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Tomco 

všechny recenze uživatele

skoda. cronenbergova filmografia do tohto momentu pre mna absolutne bezchybna. spider ma v prvej polovici totalne znechutil a odrovnal, nastastie druha polovica zachranuje co moze, a tak som to zvladol az do konca. co k deju. ten je pomerne lahko predvidatelny a viacmenej aj nezaujimavy. fiennes je skvely herec, svoje si zahral aj tu, no z priemeru tento film nevytiahne asi nic. zial. ()

ladko 

všechny recenze uživatele

"Iný" film so zaujímavou klaustrofobickou atmosférou a k tomu ešte pomaly sa vlečúcou. Keď som to požičal na dvd a pozeral so sestrou, tak mi po polhodine vynadala, že čo som to zase požičal a šla spať. A jej chyba, lebo prišla o celkom zaujímavú pointu, ktorá zachránila film od horšieho hodnotenia... ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa najhoršia vec čo sa môže hercovi stať je tá, že sa objaví vo filme známeho a osobitého režiséra - očakáva kariérny boost a nakoniec skončí v priemernom filme, na ktorý každý zabudne a ktorý sa vo filmografií režiséra výrazne stráca. To je prípad aj Pavúka. Miranda Richardson je asi jedná, u ktorej sa dá hovoriť o hereckej rozmanitosti. Ostatní ( aj inak vždy výborný Fiennes) tu len stoja a chodia z miesta na miesto a mračia sa. Bezútešnosť, depresia a nepríjemná atmosféra sú v tomto prípade dominantné. Príbeh je ale skôr báchorkou na vyplnenie. Netvrdím, že nie je zaujímavá, alebo že by film vyslovene nefungoval. Len sa do režisérovej filmografie akosi nehodí. Aj taká M.Butterfly mala v sebe aspoň určitú poetickosť. Veľmi by ma zaujímalo, čo bolo na McGrathovej knihe tak pútavé, že sa to muselo preniesť na plátno. Znesiteľný ale zároveň fádny priemer. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduchý a skromný vzpomínkový příběh psychicky narušeného člověka, který jako duch prochází svými dějinami, téměř beze slov a s temnotou prostupující jak jeho myslí, tak i celou atmosférou filmu. Cronenberg se nechce nijak podbízet, nevychází vstříc diváku a svým chladným a odtažitým stylem režírování situuje film do opačné polohy působení než Čistá duše. Tím však mimo jiné vyvolává neblahé pocity nudy, film jakoby nic neříká - nedokáže své publikum řádně oslovit a vtáhnout... 5/10 ()

anais 

všechny recenze uživatele

V Pavoukovi exceluje Ralph Finnes. Ani jeho podání citově narušeného člověka však nedokáže oživit film, u kterého už tak od půlky v podstatě znáte pointu. Film je trochu zdlouhavý, což byl asi Cronenbergův záměr – příběh člověka, který je uzavřen ve světě své utkvělé představy, okolí mu nerozumí. Není to špatný film, ale dojem, který mi z něj zůstal je poněkud matný. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Scénář k filmu obsahoval pouhé čtyři stránky. (darek kartac)
  • Spiderovy (Ralph Fiennes) potíže s rodinnou historií jsou skutečnou psychologickou diagnózou nazvanou Capgrasův syndrom. Jedná se o duševní poruchu, kdy si osoba myslí, že někdo z rodiny, blízký přítel, rodiče nebo partner byli nahrazeni identicky vypadajícím dvojníkem. Lidé s touto poruchou při pohledu na přátelé, partnera či sami sebe v zrcadle věří, že vidí dvojníky. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama