Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (110)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Za mňa jednoznačne za 100%! Hoci Sleeping Beauty do veľkej miery ponúka ten istý príbeh ako Snehulienka, skvelo ho obohacuje o mytológiu (sudičky!), no najmä má úplne dychberúci vizuál, ktorý kombinuje stredoveké umenie, art deco a kubizmus. Tie pozadia sú úplne nádherné (kockovité stromy!) a nejde z nich spustiť oči. A to isté platí aj o postavách, Maleficent je bezpochyby najlepšia Disneyho záporáčka. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Stáří neznamená vždy stoprocentní kvalitu a to je i případ právě adaptace jinak jedné z vůbec nejklasičtějších pohádek. Do sledování jsem šel s tím, že jsem byl už předem hodně ovlivněn hranou Zlobou, kterou osobně považuji za velice hlubokou, propracovanou a hlavně překvapivou záležitost. O to víc jsem zde musel být kritický. Animace jako taková nemá chybu, to je prostě paráda a Disneyho otisk je jednoznačný. Co se mi moc nezdálo, byly všudypřítomné pravoúhlé tvary, utvářející sice specifický vizuální styl, ale to působilo poněkud podivně (zvlášť u scén v lese, kam se to nehodilo). Dějově dost přímočaré, až mě překvapilo, že nejvíc prostoru dostaly tři pomatené sudičky (které by si hravě vystačily i samy), ale princezna měla vysloveně plochý charakter, to samé i princ a zbytek postav, co se v ději objevily. Dějový vývoj byl spíš o až moc protahovaných dialozích, které volaly po tom, aby se dějství konečně někam hnulo. Bohužel, zde přifrčela i hromada nelogiky, počínaje extrémně rychlého vztahu prince s princeznou, konče tím, že magie, která má fungovat v rámci dobra, stejně dokáže napáchat nedobro (viz zkamenění). Nevím, čekal jsem od takové klasiky o dost víc. Raději se přikloním hrané adaptaci a tuto si schovám jen do sbírky v rámci sledování Disneyovek, jako další zhlédlý titul. 60% ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princeznovské šaty mají být modré, samozřejmě, jaké jiné? Snad ne růžové?! Růžová je ohavná, modrá je dobrá. Nebuďme staromódní, máme už 14. století, princezna, ač tedy blondýnka, nemusí vypadat jako Barbie, ač tenhle film i zmíněná panenka mají stejný rok vzniku. Krom poznatku z odvětví oděvního se dozvíme něco i o vílím vaření. "Vejce, mouko, mléko, udělejte to tak, jak to stojí v knížce. Já na to dám svíčky." A princové jsou na draka. Taky k tomu, aby bylo s kým v lese tančit valčík. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem líbivou pohádku, podle klasického mustru. V době uvedení, mohla být úchvatná. Bohužel, dnes už má dost lepších sourozenců. Sice bych týpka na bílém oři hned nezavrhovala, ale jinak nuda. Myslela jsem, že budu v rauši, ale to vážně ne. Asi nejvíc mě iritoval zpěv, který byl úúú. A víte, co je nejhorší? Jedna z těch písní mi běží už hodiny v hlavě... Určitě v tom bude nějaký podprahový signál! ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

[16. disneyovka] Zcela klasicka verze zname pohadky, bez nejakych vymyslu a vystrednosti. Zkratka kouzelny pribeh o jedne zle carodejnici, ktera prokleje nove narozenou princeznu Auroru (v cestine Jitrenku). Proc to udelala, to se vlastne divak nedovi, ale detem to bude asi uplne putna. Skaredi lide proste delaji skarede veci tak nejak prirozene :) Jak uz to tak byva, kletba sice dospeje ke svemu konci, ale Ruzenku (tak ji prejmenovaly sudicky) z ni vysvobodi statecny a zamilovany princ Filip. Vsechno dobre dopadne a pohadky je konec :) Animacne uz na dnesni dobu velike retro, ale ma to pomerne hezkou hudbu (celym filmem se line hlavne ustredni "Once Upon a Dream"). Dal bych mozna tri hvezdy, ale ocenuju, ze se tu Disney preci jen drzel zkratka, co se tyce zviratek. Ne ze by tu nebyla, ale jsou jen tam, kde by je clovek cekal, napr. sluha Havran nebo pri prochazce lesem. Nejsou tu "na silu" jako treba v Popelce, a to je podle me dobre. ()

Galerie (129)

Zajímavosti (31)

  • Film byl nejdříve natočen se skutečnými herci, aby animátoři mohli podle nich následně vymodelovat animované hrdiny. Samotný proces animace byl v padesátých letech velice zdlouhavý. Vyrobit jediný rámeček filmu mohlo zabrat až celý týden. [Zdroj: časopis Cinema 03/2019] (ČSFD)
  • Oči Růženky jsou po celý film hnědé. Když ji ale probudí princ, jsou modré. (Mr.Critic)
  • Po dvou klasických pohádkách Sněhurka a Popelka Walt Disney žádal od Růženky něco úplně nového. Hlavní výtvarník filmu se tak inspiroval ve středověkých tapisériích, které měli filmu dodat dobovou autenticitu. Tyto obrazy postrádaly hloubku a vše bylo do detailu zaostřené, animátoři tak museli dělat přesný opak všeho, o co se Disney snažil v předešlých filmech, které na iluzi hloubky stály. Postavy a prostředí jsou tak neustále do detailu ostré a byl posílen 2D efekt. (Němi)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama