Reklama

Reklama

Vražedná čísla

(seriál)
  • USA Numb3rs (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2005–2010), 84 h 34 min (Minutáž: 43 min)

Hrají:

David Krumholtz, Rob Morrow, Judd Hirsch, Alimi Ballard, Navi Rawat, Peter MacNicol, Dylan Bruno, Diane Farr, Aya Sumika, Sophina Brown, Michelle Nolden (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(118)

Na různých místech po městě se objevují mrtvoly znásilněných žen a policisté nemají žádné stopy, jak se k vrahovi dostat. Ale agentům FBI se brzy podaří pomocí matematiky a na základě údajů zakreslených v mapě určit přibližné teritorium, ve kterém pachatele hledat... (TV Nova)

Recenze (175)

Rami odpad!

všechny recenze uživatele

Totální kravina a jedna z nejhorších kriminálek všech dob - takto bych klidně mohl označit tento seriál. Už jenom myšlenka, že by se případy měly řešit pomocí matematických vzorců namísto logické dedukce je naprostá ujetost. A i kdyby dal nějaký blázen dohromady soupis všech tabulek a vzorců, díky kterým by se mohla vypočítat nejpravděpodobnější možnost řešení případu, stále by to byla jen nejpravděpodobnější možnost (nepříklad 30% jistota, že někdo něco spáchal), kterou se pachatelé v reálném světě prostě neřídí. Navíc vše, co dotyčný matematik počítá celé vyšetřování, by dokázal pomocí selského rozumu vykoumat za pár okamžiků (pokuď by v té hlavě samozřejmě něco měl :-) ). Tady bych rád reagoval na názory, že je tento krimi-seriál oslavou inteligence a myšlení. Opak je pravdou. Hrdinové zde nemyslí, jen slepě využívají vzorce, do kterých dosazují čísla vytažená z klobouku. Namísto oslavy intelektu se jedná o vzívání bezmyšlenkovitého využívání zaběhnutých norem, chybného zjednodušování a konzumního zírání do bedny na něco, co je barevné, hýbe se to a je to na pokračování. A jelikož by samotné počítání příkladů zabralo cca 5 minut, musela se přidat omáčka v podobě "efektních" efektů a nějaké to koření v podobě naprosto plochého soukromého živote hlavních představitelů, s kterým se bohužel většina konzumentů dokáže velmi snadno ztotožnit. Dávám odpad (5%). ()

Domo odpad!

všechny recenze uživatele

Další z amerických ptákovin, kterými naše komerční televize vyplňují aktuální program našich nenáročných konzumentů. Spousta "cool" video triků, bez kterých se dnes moderní kriminálka neobejde a které každý díl natáhnou natolik, aby se do něj vlezla reklama. Ultrageniální dedukce, které by mohl závidět i Doylův Holmes, vyvedené z nesmyslných čmáranic na skleněnou tabuli. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zločin je jako rovnice, kterou je potřeba velmi rychle vyřešit. Matematiku používáme denně a ani si to neuvědomujeme. Všechno děláme automaticky a s velkou samozřejmostí. Klidně ji můžeme použít při řešení zločinu, s tím problém nemám. Neuškodilo by, kdyby složité matematické výpočty byly více vysvětleny. Jenže to by se jeden díl seriálu pěkně prodloužil a změnil v něco úplně jiného. Zajímalo by mě, jestli jsou to skutečné výpočty nebo jen nějaké filmové výmysly. Nicméně, nápad je to zajímavý a originální. ()

JackieBliz 

všechny recenze uživatele

Zpočátku měl seriál véélký potenciál. Neotřelý nápad s příjemnými herci. Matematika,ach ta matematika,kdo by jen řekl, že mě přeci někdy bude bavit? Bohužel, postupem času se seriál propadl do normálního detektivního bahna se spoustou krásných detektivek a detektivů a zamotanými případy, jenže vás to najednou začne nudit...Jako bych už to někde viděla. Škoda. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Já mám občas úchylku a divnej vkus na špatné filmy či seriály. A tohle je jeden z těch případů. Prostě dejte dohromady matematického génia a policistu, kteří dokážou pomocí čísel vyřešit i nakupování rohlíků. Tohle prostě člověk musí vidět. To převedení těch čísel do reálných situací mne prostě zasáhlo a hrozně bavilo, nemůžu si pomoct ale tenhle seriál je opravdu fajn. Jen to člověk nesmí brát vážně a svým způsobem to mělo své kouzlo. ()

Galerie (659)

Zajímavosti (17)

  • Larry (Peter MacNicol) mluví s Amitou (Navi Rawat) o Ethyl-formiátu a v rukou drží misku s malinami. Tuto látku obsahují maliny a je zodpovědná za jejich chuť a vůni. Přesto Larry mluví o jahodách. (MiluskaP)
  • Jméno postavy Amity Ramanujan (Navi Rawat) odkazuje ke Srinivase Ramanujan, matematičce z Indie, která pracovala a publikovala v prvních dvaceti letech 20. století, a také často spolupracovala s G. H. Hardym na teorii čísel. (Greg)
  • Během natáčení pilotního dílu herci Rob Morrow a David Krumholtz zjistili, že mají něco společného - jejich matky pracují jako zubařky. (viperblade)

Reklama

Reklama