Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Geniální letitý český dabing s Oldřichem Novým na Alecu Guinnesovi - to je dvojka, panečku! Ani dějově tenhle film samozřejmě není nikterak špatný, ba právě naopak. Originální, vtipný, elegantní, když chce, umí být i vážný, nechybí tady závěrečná honička... a samozřejmě to je celé geniálně zahrané špičkami ve svém oboru. Zlaté věže sice nejsou crazy komedií, jaké točili třeba ve Francii, ale to je moc dobře - jen si prostě příjemně plyne ke konci a krásně se na něj kouká. A nic mu nechybí, podmínky žánru splňuje na výbornou. 78%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela jsem byl na tenhle snímek zvědavý, na to, jak je tenhle film s chytrým a oceňovaným scénářem vtipný, ale nemůžu si pomoct, já jsem se u něj prostě nebavil. Nenacházel jsem zde humor, který bych dokázal ocenit, spíše honičky mi přišly zajímavější a z hlediska akčního mě snímek bavil o něco více. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že mě v jednom okamžiku začalo štvát, že plán nevychází, a od té stejné chvíle se celá akce dětinsky hroutí, užil jsem si to náramně. Oldřich Nový v jedné ze svých pouhých čtyř dabingových rolí, a je pochopitelně geniální, skvěle mu ale sekunduje Václav Vydra starší ve své jediné (opravdu?) dabingové roli - jeho hlas je zabarvený tak, že připomíná Svatopluka Beneše. Potěší i Sid James, kterého jsem poprvé slyšel mluvit česky, v originále má hodně specifický hlas, a ještě specifičtější smích. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Hold takový příklad z žánru heist movie, zřejmě ještě předtím než se žánr zrodil. A je to svižné, chvílemi i zábavné, občas v práci s napětí připomíná Hitchcocka. Ovšem je tu obsažený jakýsi lidský rozměr, komediální prvky a padající klobouky s kabáty. A nelze říct, že by to bylo v něčem špatné. Jenom to není asi film, který bych chtěl vidět znovu, bez kterého bych neobešel, nebo který by mi něco zásadního dal. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úsměvná britská krimikomedie, která mě mile překvapila. Hlavní part zde hrají přesní Alec Guiness a Stanley Holloway v rolích zlodějů-sympaťáků, kterým nelze nefandit. Zlaté věže jsou pohodovou jednohubkou, která sice zezačátku ubíhá pomaleji, ale od okamžiku, kdy se dá dohromady "zločinecký gang", chytne slušné tempo, a přestože je to spíš detektivka než komedie, divák se baví. Příjemná je také účast Audrey Hepburn v pidiroličce Chiquity. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Původní kopie byla digitálně restaurována a znovu promítána v britských kinech v roce 2011 na oslavu 60. výročí filmu. (sator)
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)

Reklama

Reklama