Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Další důkaz nezměrného komediálního talentu Aleca Guninesse (o čemž se můžete dále přesvědčit ve filmech Vražda na večeři a Pět lupičů a stará dáma), který se jako vysmívaný bankovní úředníček rozhodne ukrást náklad zlatých cihel. Obzvlášť vtipné je, že všichni jeho komplicové jednají jako dokonalí gentlemani, a to včetně druhořadých, zavšivených zlodějíčku odkudsi z londýnské galérky. Charles Crichton postupně stupňuje tempo, takže divák se od originálně natočeného sestupu Eiffelovy věže až po Guinnessův poslední monolog prakticky nemá šanci nadechnout. Teď už vím, proč byla Crichtonovi nabídnuta režie Ryby jménem Wanda :) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém britští zloději gentlemani okrádají školačky, snad ani nemůže být špatný. Navíc když jednoho z těch lumpů zcela kouzelně hraje Alec Guinnes. Od začátku do konce se ve Zlatých věží něco děje, mnohdy je to dění vyloženě skvělé (útěk z eiffelovky, závěrečný zmatek) a divák nemá na výběr, palce prostě držet musí. Kdyby tak na DVD vyšla ještě Titfieldská raketa... ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Tak moc zábavné a roztomilé. O to víc, že roztomilost filmu zvyšuje Oldřich Nový, jehož hlas jsem v dabingu nikdy neslyšela a bylo to moc zvláštní, protože jeho dikce je tak nezaměnitelná, že jsem měla chvílemi pocit, že tam hraje. Celý film byl pro mě oddychem a potěšením, jeho humor byl mému srdci blízký a konec mě zamrzel. "Ještě že jsme poctiví braši..." ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplňuju resty. Loupež století, která však nespočívá v řízné akci, pyrotechnických schopnostech a adrenalinových honičkách. Taková věc se dá provést poanglicku inteligentně, s grácií i trošku nemotorně, ale vždy na úrovni a nevyteče při ní kapka krve. Přestože jsou hrdinové starší pánové, kteří nepatří mezi lvy salonů, já jim držel palce od samého začátku pro jejich originální a gentlemanský přístup. Pochvalu si zaslouží i vynikající dabing, v němž mimo jiné zaslechneme Oldřicha Nového. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je to stále milá spomienka na časy dávno minulé, ale napriek tomu musím znížiť hodnotenie o jednu hviezdičku. Aj keď je to film, v ktorom sa prvý krát ukázala svetu moja najobľúbenejšia herečka a film, ktorého vtip a nápaditosť predvádzanú dobrými hercami je možné oceniť aj po rokoch. Ale sme už ďalej. Aj keď nie vždy a vo všetkom. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Pendlebury (Stanley Holloway) říká: „Ze všech smutných slov jazyka nebo pera jsou ta nejsmutnější – Mohlo to být!“. Citát je převzat z „Maud Muller“, básně Johna Greenleafa Whittiera. (sator)
  • Film vznikl v ateliérech Ealing Studios v západním Londýně.. (M.B)
  • Ealing Studios požiadalo samotnú Bank of England, aby prišla na spôsob, ako ukradnúť milión libier. Bola vytvorená špeciálna komisia na vytvorenie plánu prepadu, ktorý bol nakoniec použitý vo filme. (TheRoller)

Reklama

Reklama