Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace části rozsáhlého životopisného románu Agónie a extáze od Irvinga Stonea se soustřeďuje na střet dvou silmých osobností renesanční Itálie: všestranného umělce Michelangela (Ch.Heston) a vojáckého papeže Julia II. (R.Harrison). Otázky umělecké svobody, chápání Božího charakteru a nalézání vzájemného respektu, to vše povyšuje snímek C.Reeda nad běžnou produkci historického žánru. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický velkofilm, který se dostal přes komunistickou blokádu, proto má starý vynikající dabing (kde jsou ty časy). Herci podávají skvělé výkony (nominace na glóba pro Harrisna a cena NBR pro Andrewse-hrál Hektora ve filmu Paris a Helena), hudba Alexe Northa je skvostná (nominace na oskara), bojové sekvence rozhodně nejsou špatné a navíc překrásné italské exteriéry. Golfista se mýlí, David byl již vytesán (pět let byl tesán), šlo o náhrobek papeže (původně mělo jít o 40 soch, což bylo ve filmu zdůrazněno, že to maestro asi nestihne), na kterém pracoval Michelangelo. Film u nás běžel jako Ve službách papeže. ()

Reklama

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Nádherné histoické drama o jednom z největších sochařů na světě( Buonarotim). Filmy jako je ve službách papeže, nám ukazují skutečné muka umělce a jeho vlastní boj( nikoli s papežem, ale se svými díly). A Agamenon se mýlil, plánovaný pomník papeže Julia II. měl mít 21 soch a z toho byla vytvořena pouze jedna a to socha Mojžíše. Jedna socha na pomníku by trvala čtyři roky . David byl vytesán do mramoru, který byl již rozpracován a nedokončen a tak se toho Michelangelo chopil a z mramoru vytvořil sochu Davida( inspoiraci viděl v chlapci co mu zahříval pelíšek). David neměl být jednou ze soch na papežovým pomníku. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Charlton Heston v nejlepších letech, historickej velkofilm, kvalitní scénář, zábava i poučení. Zajímalo by mě, jak dalece se drží skutečnosti, protože takhle mluvit s papežem si snad nemohl dovolit ani sám Michelangelo. Obrázek papeže je tu taky docela neobvyklý. Dnes ho máme všichni zažitýho jako člověka míru, kterej se sotva hýbe a i s problémama mluví (JPII), ale papež tady je něco docela jinýho. Vsadím se, že pro kázání jde dál, než pro ránu. Výprava je nádherná a příběh zábavnej a příliš krátkej. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nesedí mě dokumentární úvod, do hraného historického filmu dle mě nepatří. Jinak celý film stojí na výborném obsazení dvou hlavních rolí a skvělých hereckých výkonech. Tomu není co vytknout. Výprava je také úchvatná. Nicméně scénář a režie na mě působil trochu mdle. Něco tomu zkrátka chybělo, místy jsem se nudil a některým scénám chyběla lepší gradace. Přesto je to vysoký nadprůměr. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Charlton Heston byl v jednom interview dotázán, koho z postav, které ve filmech hrál, by si pozval na večeři. Odpověděl, že Michelangela, ale dodal, že malíř by se - stejně jako ve filmu - neukázal. (liquido26)
  • Film byl nominován na Zlatý Globus v kategorii nejlepší scénář za rok 1965. Původně však byl nominován snímek Bitva v Ardenách (1965), jenže to se stalo omylem a porota na poslední chvíli oznámila jako oficiálně nominovaný právě Ve službách papeže. (Ruuzha)
  • Vlhká sádra, která kape ze stropu do Michelangelovy (Charlton Heston) pusy, byl ve skutečnosti čokoládový puding. (liquido26)

Reklama

Reklama