Reklama

Reklama

Faktótum

  • USA Factotum (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Literární alter ego amerického undergroundového spisovatele Charlese Bukowského Henry Chinaski je hlavním aktérem filmu Faktótum, jehož scénář vycházel ze stejnojmenné knihy i z dalších próz dotyčného autora. Zaznamenává denní stereotyp ještě neznámého literáta, který psaní povídek prokládá bujarou alkoholizací a erotickými hrátkami s nevázanými ženami. Občas si najde příležitostné zaměstnání, kde brzy zklame a je vyhozen. Střídání pracovních míst je podobné jako střídání partnerek. I delší vztah, který naváže s dívkou Jan, žijící v obdobném "volném stylu", se rozpadne, stejně jako známost s výstřední Laurou z lepší rodiny. Chinaski neuspěje ani u svých rodičů, které navštíví. Rozhořčený otec ho vykáže jako asociálního povaleče. Filmové vyprávění provází Chinaského sarkastický komentář s jeho humornými aforismy a sebeironickými sentencemi. (MFF Karlvy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (244)

Skip 

všechny recenze uživatele

Ač jsem si nedokázal v roli Henryho Chinaskiho představit Matta Dillona, tak musím říct, že byl skvělý a podoba s Bukowskim mě vyloženě překvapila. Snad jen ty jizvy po akné chyběly. Nevadilo mi, že byl film navzdory názvu "složen" z více Bukowskiho próz (Hrabalovské adaptace tak také velmi dobře fungují), ale měl jsem docela problém s Jan, a to proto, že Bukowski o ženě tohoto jména nikdy nepsal. Jasně, pochopil jsem, že jde o Jane, jeho životní lásku, dá-li se to tak říct, ale ta byla z úplně jinýho těsta, než jak ji zahrála Lili Taylorová, a navíc ještě o nějakých deset let starší než Bukowski. Tohle je od tvůrců vyloženě zbabraný. Také jsem nepochopil ten posun v čase. Ono to sice není až tak znát, ale Chrysler PT Cruiser cca 2000 a PC asi z téže doby na stole v kanceláři přeci jen bouchnou do očí. No ale jinak velká spokojenost. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte už dosť nablýskaných a naleštených filmov z hollywoodskej produkcie, kde sa všetko trbliece a ligoce americkým snom, treba si pustiť práve takýto štýl filmu, kde americká spoločnosť nastavuje svoju pravú tvár. Matt Dillon sa už po niekoľkýkrát ocitol v roli muža, ktorý sa ocitol na dne spoločenského postavenia a akoby sa stal hereckým hovorcom tohto typu ľudí. Hlavnou devízou filmu je pestrý scenár. Nespočetne rozmanitá spleť rôznych situácií, ktoré sa stretávajú na hranici tvrdej realistickej drámy a zároveň sú každú chvíľu v kontraste s drsným čiernym humorom. Spočiatku jednoduchý pohľad na život skrachovanca, plný protikladov sa postupne (hlavne záverom) mení na jemné moralizovanie, ale stále si drží štýl drzého a nekonvenčného príbehu s množstvom zaujímavých scén a hlavne skvelých hereckých výkonov. 85%. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi vtipná óda na život jedného sympatického lúzra. Film s trefným suchým humorom je žiarivým svetlom na skrytý herecký talent Matta Dillona. Výborné sú aj Marisa Tomei a Lili Taylor v rolách jeho čudáckych "mrdien". Plné hodnotenie nedávam iba preto, lebo úvahová rovina filmu nevykryštalizuje v niečo pevnejšie, respektíve mne bližšie. Až tak na dne ako hlavný hrdina som fakt nikdy nebol. Ako alternatívna zábava je to však rovnaká paráda ako čokoľvek od Jima Jarmuscha ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Co? 30 minut? Nechám si to celou noc a vymlátím ty zmrdy všechny." Aneb jak chytil Henry Chinaski filcky a v lékárně mu prodali hojivou mast s doporučenou dobou působení. Knížky se mi moc líbily, hlavně tedy vyloženě sprostý román Ženy, ale tenhle film se kdovíjak nepovedl. Matt Dillon sice celkem věrně ztvárnil toho flegmatického flákače Hanka, jehož nej vášní je nasávání, ale filmu chybělo více zapamatováníhodných scén. Film pomalu plyne formou krátkých příběhů. 70% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Zatímco většina tu chválí, já musím kritizovat. Faktótum je nádherně zrežírovaný film, to ano, ale samotný příběh nestojí za nic. Henry Chinasky je nesympatický hrdinou, v němž se snoubí snad všechny stinné stránky lidské duše. Jeho žívot je sice zajímavý a do jisté míry a lákavý, ale rozhodně nedokáže být nosným prvkem pro celovečerní snímek. Sledování jedné etapy jeho života není v ničem zábavné a skládá se veskrze z několika pospojovaných příběhů, které spolu sice tvoří jeden pevný prvek, ale nedokáže diváka (resp. mě) nijak vážně oslovit. Na druhou stranu tu máme skvělý hudební doprovod, nádhernou vizuální stránku a několik (málo) povedených scének. 40% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Premiéra filmu 14. 4. 2005 se zapsala do technologické filmové historie Norska, protože Faktótum byl první film na světě, který promítali digitálním projektorem 4K. (imro)
  • Názov filmu Faktótum vychádza z latinčiny "fac totum", čo v preklade znamená "urob všetko", zároveň sa to dá voľne preložiť ako "dievča pre všetko". (zanvalzans)
  • Chinaskiho už ztvárnil i Mickey Rourke ve filmu Barfly (r. Barbet Schroeder, 1987). V tomto snímku byl také původním adeptem na hlavní roli Sean Penn. (imro)

Reklama

Reklama