Reklama

Reklama

Grizzly Man

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek zpracovává příběh experta na medvědy Timothyho Treadwella, který se pravidelně vydával na Aljašku, aby studoval medvědy grizzly a žil s nimi. Dokázal se tomuto ohroženému druhu přiblížit jako nikdo před ním. Jeho vášeň se mu však stala osudnou... Společně se svou přítelkyní Amie se v roce 2003 stali prvními známými oběťmi útoku grizzlyho na člověka a svoji vášeň zaplatili životem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zvláštny a čudácky chlapík ,ktorému láska k medveďom prerástla cez hlavu.Dokonca až natoľko, že porušil vlastné pravidlo,ktoré vraví, že medvede nikoho nepotrebujú a vystačia si sami.Jeho posadnutosť ho nútila ísť stále bližšie a bližšie, až sa mu to stalo osudným.Asi nikto nepochybuje o tom ,že ak by si prial smrť, tak určite by si prial zomrieť práve takto.Zaujímavý dokument, ktorý má jediný problém a to ,že s týmto čudákom musíte stráviť takmer 100 minút. . To , že nebol úplne v poriedku si asi počas sledovania povedali mnohí. Inak Herzogovi ťažko niečo vyčítať. 60%. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Dokument o člověku, o němž by bez nešťastného konce, kterým se "proslavil", asi slyšel málokdo. S medvědy grizzly v divoké přírodě žijící Timothy Treadwell nebyl žádný bojovník jako Dian Fosseyová (jež žila mezi gorilami) a jestli něco z Herzogova filmu vyplývá, tak Treadwellova neschopnost existovat v civilizaci a vzdorovat jejím nástrahám (např. alkohol). Většina lidí z jeho okolí, které Herzog zpovídá (ať už kritiků, nebo adorátorů), potvrzuje fakt, že se nesnažil být ani tak člověkem mezi medvědy, jako se spíše toužil stát jedním z nich… ___ To ostatně potvrzuje i mnoho záběrů, které na svých pravidelných mnohaměsíčních osamělých pobytech v divočině natočil. Nenajdeme v nich prvky vědeckého přístupu (podle odborníků na medvědy grizzly jim svou přítomností spíše škodil), ale zato nesou stopy jakéhosi absurdního pokusu antropomorfizovat medvědy a aplikovat na jejich chování vzorce fungování lidské společnosti. Grizzly Man prokládá tradiční dokumentární metodu zpovědí a rekonstrukce života zkoumané osobnosti s dlouhými minutami scén Treadwellova "videa z divočiny". Hlavně ale nepředkládá portrét "jednoho jediného" Treadwella… ___ Pokud bychom u Herzogova snímku mluvili o filozofujícím nádechu, spočíval by hlavně v neustálém kladení otázek a nabízení různých přístupů k Treadwellově životu, práci a osobnosti. Nedává k dispozici jasně definovanou tezi, kterou by v průběhu stominutového filmu dokazoval. Jednotící tematická linie odhalující pozadí tragického úmrtí Treadwella a jeho přítelkyně pod tlapami agresivního grizzlyho se nakonec ukáže být když ne marginální, tak určitě jen jedním z řady dalších otazníků. Werner Herzog vzbuzuje naši pozornost a vytváří nejednotný obraz podivína, který ze sebe chtěl mít medvěda a z medvědů lidské bytosti. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Dokument o blonďatém pošukovi, který dojel na svou lásku k medvědům. Dle mého neskromného názoru tenhle člověk nebyl zdaleka tak charismatický jako Lovec krokodýlů Steve Irwin, se kterým sdílí podobný způsob odchodu ze světa. No, já mám taky rád medvědy, musím uznat, že se mu povedly vážně hezké záběry, a to nejen medvědů grizzly, ale i lišek. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Někdo má paragliding, někdo skákání bez padáku nebo rychlou jízdu v autě, někdo zase nevěru. Tim Dexter alias Treadwell měl medvědy. O mrtvých jenom dobře. Co si budeme namlouvat, byl to riskér, hazardér, šílenec a potažmo vrah - kvůli němu zemřel další člověk a minimálně jeden medvěd byl zastřelen. Kdoví kolik dalších medvědů vlezlo před pytláky v domnění, že to je zase jen ta trochu zvláštní žlutovlasá přesnídávka. Ve své psychóze projevené krásným monologem nadávek vůči vládě a strážcům parku aj., se ve svém vysněném světě stylizoval do jakéhosi Dona Quijota. Hrdinného bijce s větrnými mlýny za spravedlnost. I Don Quijot umřel, jenže jeho smrt měla smysl. Treadwell naopak svým riskérstvím přivedl do nebezpečí další lidi (přítelkyně a pilot). Podle tohoto dokumentu natočil přes sto hodin záznamů, přestože my uvidíme sotva pár desítek minut, především statických pohledů na "pasoucí se" medvědy. Zbytek je vyplněn neustále dokolečka se opakujícími výpověďmi lidí z jeho okolí, co si o tom myslí oni. Treadwell měl do Attenborougha mnohem dál, než Steve Irwin (jehož to byl, věřte nevěřte vzor). Navíc z jím natočených ukázek mi nepřišlo, že by o medvědech věděl něco mimořádnýho, spíš jen vyjmenovával své subjektivní dojmy, své pocity, vylíval si srdce, "vyblil tam co moh" (abych použil oblíbenou hlášku z Desperada). Co se mu stalo je jistě tragédie, ale jak už to tak bývá, tragédie předčasné smrti je skutečnou tragédií pouze pro rodinu a přátele. No, nakonec to byla i marná smrt (existuje jenom audionahrávka, kamera měla kryt), i když, aspoň se ten medvěd ještě jednou před smrtí pomněl. K dokumentu, autor se snažil vyždímat co nejvíc slziček, neustále dokola pouští další a další afektované a uměle vyumělkované výpovědi známých. Přiznám se, že po čtyřiceti minutách celkem zajmavého děje, kdy se řekne vše podstatné o Treadwellově životě a smrti, přejde k nepodstatnému a nudnému opakování. Pak jsem to proskákal po minutě a občas to zastavil, když vypadalo něco zajímavě. To srdceryvné předávání hodinek si mohl odpustit stejně jako realityshow se slzami v očích při pouštění nahrávky Treadwellovy smrti (divák ji ovšem neuslyší, tu mu jenom Herzog převypráví). ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Ten chlap byl asi magor, ale zároveň nesmírně fascinující, do svého světa ponořený nadšenec pro mědvědy, kterým se snažil pomáhat, chránit je a umřít pro ně, což se mu nakonec povedlo. Místy je to úsměvné, místy hodně mrazivé ale vždycky nesmírně zajímavé. Rozhodně bych nikdy nechtěl slyšet tu nahrávku, jak ho a jeho přítelkyní trhá grizzly. Už jen z popisu toho, co tam je slyšet a z toho, co po nich zbylo mi je špatně. Nejlepší dokument za hodně dlouhou dobu co jsem viděl. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Osudový útok medvěda na Timothyho Treadwella a Amie Huguenard se odehrál poblíž jezera Upper Kaflia Lake v aljašském Národním parku Katmai. Ačkoliv Treadwell strávil 13 let ochranou medvědů (navzdory tomu, že tyhle šelmy byly chráněny aljašskými zákony), jeho smrt vedla k zabití dvou nebezpečných medvědů. (HellFire)

Reklama

Reklama