Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (365)

Žralok 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný film. Který jistě potěší nejednoho fanouška žánru. Tak jako i mě. Tento snímek sleduje skupinu několika přátel kteří se dobrovolně přihlásí k armádě a službě ve válce v Afghánistánu. Společně projdou výcvik a poté jsou přiděleni do předsunuté základny. Ještě však netuší co je čeká. A že ne všichni se vrátí zpět do rodné vlasti. Skutečně vynikající příběh. A skvěle natočený film. Osobně se nebojim ho srovnat s kultovním snímkem Olověná vesta od Stanleyho Kubricka. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy jsou pro mne obvykle osvěžující zážitek oproti US produkci. Tenhle film to potvrdil. Na produkci se nešetřilo a bojové scény stojí za to. Herci jsou dobří a (hlavně) neokoukaní. Docela se povedl i scénář, který poměry v sovětské armádě zrovna neidealizuje, byť si myslím, že šikana, alkoholismus a násilí na civilistech jsou faktory, které jsou ve filmu relativně (šikana, vodka) či naprosto (zabíjení civilů) potlačeny. Každopádně jako vyrovnání veteránů s jedním velkým traumatem - ne nepodobným Vietnamu - ten film funguje víc než dobře a nebýt nělika zbytečně heroizujících scén, hodil bych sem 5*. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režisér Fedor Bondarchuck si od svetového vojnového filmu ( vrátane toho z jeho vlasti ) požičal snáď všetko. Od snímania akčných scén, cez emotívne patriotické pasáže, až po tradičný úvodný výcvikový tábor. Neberiem to však ako vadu, všetky tieto aspekty sú na vysokej profesionálnej úrovni a vytvárajú skvelý celok. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Fjodor Bondarčuk, syn proslulého režiséra sovětských válečných filmů Sergeje Bondarčuka, natočil kvalitní snímek o sovětské válečné internacionální pomoci v Afghánu (jak zemi říkají hrdinové filmu). Trošku pomalejší je rozjezd s klasickou výcvikovou buzerací (přenášení šutrů na cvičišti ulehčí život na bojišti), děj později přechází do kruté reality ztrát všedních dnů války, film graduje závěrečným finále - obranou kopce 9.rotou - které je nesmírně působivé a silné. Herecké výkony jsou nadmíru dobré, snímek má i pár slušně udělaných vysoce rozpočtových akčních scén (přistání sestřeleného letadla), pár scén pohladí (obdivování Sněhurky, předávání medailonku pro štěstí), pár scén dojme (především skvělé finále, ale taky velitel výcviku klečící mezi vlčími máky, nebo zabití prvního Afghánce) a hlavně - je to výrazný a odlišný film, než je americká produkce. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=6ZFHknaZHc0 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný velkofilm, což na první pohled vypadá nedůvěryhodně, ale opak je pravdou a musím uznat, že jsem byl velice překvapen a jako správný voják také potěšen. Příběh začíná nenápadně, stejně jako v Marinákovi nebo Olověné vestě, takže na cvičišti. Zažívají nejlepší část výcviku a ani si to neuvědomují. Po hodině filmu, ale začíná ten správný terror na území Afghánistánu a právě parádní akční scény dělají tento film tak skvělý. 9-ya rota na mě silně zapůsobila a opravdu hodně překvapila, v poslední době jsem viděl dost novodobých ruských filmů, ale tento se mezi nima rozhodně vyjímá a mohl by se klidně srovnávat i s Hollywoodskými. -- Po delší odmlce a druhém shlédnutí snižuji jednu hvězdičku, hlavně kvůli dlouhotáhnoucím a ubíjejícím začátku, který se nakonec zvrhne v neskutečná jatka, první půlka je ale úmorná. --- Nejhnusnější zkurvená mina. Naše. Duchové takovou nemají. Sami sejeme, sami se vyhazujeme do vzduchu. Šlápneš, nohu ti to utrhne po kotník. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Ve válečných scénách bylo použito 2 000 komparzistů. (POMO)
  • Celkem bylo použito při natáčení 70 000 m filmové pásky. (Dragoni)
  • Praporčík Dygało (Michail Porečenkov) má medailu: „Afganský národ je vďačný bojovníkovi internacionalizmu“. Táto medaila sa udeľovala až po vojne. (Arsenal83)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama