Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Určitě je to specifické dílo po všech stránkách, ale do úplného finále člověk totálně netuší o co jde, proč a jak no prostě jen nevěřícně zírá a snaží se zjistit o co tu jako jde. Finále vše jednoznačně osvětlí, ale i tak se divákovi klade na jazyk otázka proč. Tudíž solidní dílo, ale za tu zmatenost dávám 4z5 a víc ani ťuk. Kladem je bezesporu možnost volně šířit tento film bez jakýchkoliv popotahování. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Rodina se nezapře. Zajímavě animovaný symbolický snímek v lehce fantasy kulisách (nebo to je jen surrealismus)? Mimořádně pěkný zvuk. Některé scény velmi zajímavé (šeptající si sochy hned na začátku), jiné jsou sice pěkné, ale jak to říci...nevhodně podané, nevhodně zakomponované? Scénář byl trochu nevyvážený, děj dost chatrný, na několika místech to na mě budilo dojem, že režisér prostě potřebuje ukázat, že umí používat některé techniky - holt absolventský film má taky určité konvence a pravidla. Na druhou stranu výtvarná stránka je úžasná a rozhodně dobře zvládnutá (použití soch, Poeovské narážky), atmosféra snímku je velmi působivá, i když v mnohém taková vykrádací. Patří k tomu lepšímu ze současné české animace, na filmy Švankmajera otce to ovšem nemá. Rozhodně nejlepší český fantasy film, nebo něco, co se tomu blíží. ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

5* dávám hlavně za konec... Budu ještě chvíli přemýšlet, co všechno sděluje a jestli jsem ho nepochopil jinak, než autor zamýšlel... Je v tom obětavost? Věděl náš hlavní hrdina vůbec jaký je jeho cíl? Nebo byl naopak překvapen a jeho odměna nebyla zrovna tou, kterou si představoval... Je to proto lidská hloupost? Ať už z důvodu obětování sebe sama nebo pro naivitu? Bylo to krásně ponuré a krásně tiché dílko.. Asi si pořídim grafárnu a zapařim zase Diablo :-) ()

Lobotommy 

všechny recenze uživatele

Jen tak mimochodem to na mě vyskočilo na FB, a ještě že jsem to spustil. Tenhle animák je skvělej! ___Jak se hezky říká "to bude, jako že zítra zase vyjde slunce", tak tenhle film vysvětluje jeden velkej průser, a to ten, že to slunko prostě jeden den nevyšlo. No a pustit se do hledání příčiny, to už chce u takovýho problému fakt vůli, a to ne ledajakou, ale spartánskou. Nevím, kdo se skrývá ve válečnické helmě a pod rudým pláštěm... Ale ten bojovník má rozhodně dobré srdce ;) ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Mam rád stopmotion animaci a líbí se mi i výtvarné zpracování. Na umění je tenhle materiál ale příliš prázdný. Světlonoš je na 25 minut příliš zdlouhavý a nudný. Jedná se o naprosto bezobsažný kraťas. DĚJ: Zastaví se koloběh dne a noci, protože vládce labyrintu zmizí. Hrdina ve sparťanské zbroji se vydá do chrámu, prochází zkouškami, které před něj kladou zdánlivě nehybné sochy. Když se dostane na trůn, nechá se zabít, a jeho krev začne napájet srdce chrámu, jenž opět spustí koloběh dne a noci. Nechápu, proč chrám bránil smrtelníkovi ve vykonání oběti a kladl mu do cesty pasti, když jediné co potřeboval byla krev. Motiv toho "být hodný" a oběti se mi zdá stupidní. Ani samotné zdolávání překážek není nijak působivé. Na světlonoši vesměs není, co chválit. Myslím, že je třeba mít nízké nároky k tomu, aby toto na člověka zapůsobilo svojí "atmosférou". ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama