Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

topi 

všechny recenze uživatele

Václav Švankmajer se prostě nezapře, že je synem Jana a Evy Švankmajerových, rukopis je nade vše víc než jasný! Má to hodně hustou, ponurou, depresivní, hororovou atmosféru, která provází celý strašidelný příběh. Animace a pohybování loutek, soch a všech věcí jakoby tatíkovi vypadl z oka, přitom v takovým modernějším podání. A ten zvuk, to je paráda! Různý skřípání, šumění, šeptání, vrzání, troubení a třešničkou jsou krysy, které vrčí a štěkají! Dokonce nechybí ani pěkně krvavá scéna! Bez debat nejlepší animovanej film za posledních 20 let! Moc se těším na Václavův novej dlouhometrážní film Podivný víkend! ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Určitě je to specifické dílo po všech stránkách, ale do úplného finále člověk totálně netuší o co jde, proč a jak no prostě jen nevěřícně zírá a snaží se zjistit o co tu jako jde. Finále vše jednoznačně osvětlí, ale i tak se divákovi klade na jazyk otázka proč. Tudíž solidní dílo, ale za tu zmatenost dávám 4z5 a víc ani ťuk. Kladem je bezesporu možnost volně šířit tento film bez jakýchkoliv popotahování. ()

Reklama

dawexx 

všechny recenze uživatele

Temná, přetemná atmosféra jakéhosi pseudo středověku. Osamělý rytíř hrdě stoupá k hradbám zapomenutého města, nad kterým přestalo svítit slunce a noří se do temnoty. Tak začíná Světlonoš od Václava Švankmajera. Vynikající studentský kraťas kombinující klasickou animaci s loutkami. Horor, který rozhodně není pro děti. ()

Lobotommy 

všechny recenze uživatele

Jen tak mimochodem to na mě vyskočilo na FB, a ještě že jsem to spustil. Tenhle animák je skvělej! ___Jak se hezky říká "to bude, jako že zítra zase vyjde slunce", tak tenhle film vysvětluje jeden velkej průser, a to ten, že to slunko prostě jeden den nevyšlo. No a pustit se do hledání příčiny, to už chce u takovýho problému fakt vůli, a to ne ledajakou, ale spartánskou. Nevím, kdo se skrývá ve válečnické helmě a pod rudým pláštěm... Ale ten bojovník má rozhodně dobré srdce ;) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých, čo ostanú v pamäti a vryjú sa pod kožu. Samozrejme, dá sa vyčítať nedostatočný origin hrdinu, ku väčšej hororovej atmosfére by to chcelo nejaké preludy a výčitky, z atmosféry zasa nezobrazovanie celku prostredia, ale len jeho častí. Ale tá forma, ktorá dopĺňa logický obsah, je neskutočne príťažlivý dôvod tomuto filmu nejakú hviezdičku z hodnotenia nebrať. ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama