Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento příběh se odehrává ve Španělsku 17.století za panování krále Filipa IV., slabého a manipulovatelného panovníka. Alatriste (Viggo Mortensen) slouží Jeho Výsosti jako voják ve Flandrech a v mírových časech jako nájemný šermíř v Madridu a Seville. Miluje krásnou Maríu de Castro (Ariadna Gil), nejproslulejší herečku své doby. Slíbil svému umírajícímu otci, že se ujme mladého Iniga Balboa (Unax Ugalde). Marně se jej však pokouší zachránit před vojenskou službou a také před panovačnou a zneklidňující Angelicou Alquézar (Elena Anaya)! Příběh je plný intrik a zrady, krvavých soubojů a velkolepých bitev, lásky a nenávisti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (118)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obdazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Efekty 6/10/// +herec Viggo Mortensen a postava Eduarda Noriegy, barevný filtr, doba ve které se film odehrává, cákance krve -slabší hudba, žádné oslňující scény/// Tuhle výpravu do Španělska jsem si rád prošel, zvláště když mím průvodcem byl "Aragorn". Ovšem tyhle dva prvky (prostředí a hlavní hrdina) jsou jedinými body, ktreré film udrží v mírném nadprůměru. Šermířské souboje jsou sice fain (už dlouho jsem žádné nevyděl), ale je jich opravdu málo. Stejně tak zde chybý (na historický film) nějaká pořádná válečná vřava. Film tedy určitě nenadchne a ničím vyjímečným neoslní, ale jak říkám, díky tomu, že jsem dlouho historický film na podobné téma neviděl, jsem ochoten přiznat, že mě film zaujal./// Celkem 53%/// ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Výprava filmu je mi celkem volná a jestli tam vložené peníze uvidím je mi taky fuk. Co ale neodpustím je nuda. Tolik zápletek a příběhů, ale žádný, který by nesl celý film. Celou dobu jsem si film představoval jako několikadílný seriál, kde by se vždy jedna zápletka vyřešila a nějaká by se táhla lehce všemi díly. Takhle je to prostě nuda. Pozitivem by byly akční scény, protože byl celý film natáčený hodně naturalisticky, bohužel jsou ale dost slabě natočené, takže ani tady není nad čím jásat. Nakonec zbývá jen Viggo Mortensen, který nezklamal. Stejně jako většina herců do své role dobře zapadl a my si mohli užít další Aragonovskou postavu. ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Jestli chcete padnout nudou, jestli jste zvědaví na nekonečné (film má dvě a půl hodiny) žvásty z prostředí dvorských intrik, tak je to film pro vás. Zbytek ruce pryč, protože tenhle film se rozhodně nepovedl a příliš nechápu, jak někdo mohl toto téma takhle zkurvit. Jedna * za realistické předvedení španělského šermu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hróóózne utrápený, rozvlečený a zbytočne dlhý príbeh jedného odvážneho kapitána. Po traileri som dával do filmu viac nádejí, ale toto bolo nad moje očakávania. Scény z dvojminútového akčného traileru sú len umelo roztiahnuté do dva a pol hodiny, vypchaté totálne nudnými a nezáživnými pasážami. Dialógy si držia svoj štandard ako aj spomínané vojenské zábery a bitky. Potenciál zobrazeného obdobia zostal však takmer úplne nevyužitý, rovnako ako mali naviac aj herci. Dej mohol byť kľudne o hodinu kratší a ladenie viac akčno-dobrodružnejšie. Spraviť z toho historicko-romantickú ságu bola obrovská chyba. A tak už neostávalo nič, len čakať na koniec ako na vykúpenie. 45%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ech... Milujem národné historické eposy a tak som dúfal, že celým radom Goyov ovenčený španielsky megahit to u mňa dotiahne aspoň na tie čestné 3*. Spočiatku to vyzeralo nádejne. Dobrodružno-romantická klasika sa drsným realistickým prístupom (počítačové gejzíry krvi, blato, otrhané kostýmy) a širšími dobovými súvislosťami snaží tváriť ako vážna, rozšafná historická dráma. Niečo podobné sa podarilo Mannovi s Posledným Mohykánom, ale tvorcom tohto filmu určite nie. Zhruba po tretine filmu si uvedomíte, že okrem hlavného hrdinu tu niet jedinej zaujímavej postavy, vzťahy sú studené ako ten príslovečný psí čumák a navyše sa v druhej polovici rozpúta smršť intríg a komlikovaného politikárčenia, ktoré kvôli tým nevýrazným postavám a ešte nevýraznejším hereckým výkonom sú absolútne nudné, takže divák odmietne s filmom spolupracovať a nakoniec sa v zbytočne komplikovanom deji celkom stratí. Z útrpnej letargie ho už potom nevytrhne ani záverečná bitka, ktorá nemá s prechádzajúcim dejom žiadnu previazanosť, nič sa v nej nerieši, je tam len preto, aby na konci bola aspoň jedna davová scéna (keď v predchádzajúcich 2 hodinách žiadnej takej niet) a preto je tiež absolútne nevzrušujúca. Ach jaj. Mal to byť veľkofilm, ale nakoniec je z toho dielko, ktoré čo do výpravnosti tromfne hocičo televízne od Hallmarku - trebárs seriál Rím je oproti tomuto totálne vizuálne žrádlo. Dokonca aj tie šermiarske scény sú akési krátke a ich choreografia za veľa nestojí. Takže čo nám zostalo? Zopár solídnych režijných nápadov (úvodná podrezávačka v hmle), zopár zaujímavo výtvarne komponovaných scén (v štýle plátien starých majstrov) a malebný Viggo Mortensen. Veľké sklamanie. Ak mám porovnávať v rámci žánru a kontinentu, tak napr. poľské Ohňom a mečom je asi tak 10-násobne zaujímavejší a výpravnejší film. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • S celkovým rozpočtom 24 miliónov eur ide o najdrahší španielsky film. (MikaelSVK)

Související novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama