Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

tron 

všechny recenze uživatele

Andrej Čikatilo patrí k najznámejším svetovým sériovým vrahom. Kým ho v 90-tych rokoch 20. storočia chytili (približne v období premiéry MLČANIA JAHNIAT, kvôli čomu získal prezývku „Ruský Hannibal Lecter“, každopádne prezývok mal viac), stihol zabiť nad 50 osôb. Špecializoval sa na únosy detí, ich znásilnenia (alebo aspoň pokusy o znásilnenia) a následné zavraždenia (ale medzi obeťami sa našli aj dospelé ženy). Evilenko z roku 2004 bol Čikatilom jemne inšpirovaný, ale Občan X je o dosť vydarenejší a vernejší skutočným udalostiam. Kladne hodnotím tiež Stephena reu v hlavnej úlohe vyšetrovateľa a Donalda Sutherlanda ako jeho prísneho, ale nie blbého šéfa. Potešil ma tiež predstaviteľ Čikatila, ktorý vyzerá "obyčajnejšie", než Malcolm McDowell z Evilenka a o to je to pôsobivejšie a desivejšie. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvotná teatrálnosť a statickosť rozprávania sa postupne vytratí, herci prestanú prehrávať, vytvoria sa medzi ich postavami väzby, a dej začne plynule a účinne gradovať. A ku koncu film tají dych. Len škoda že sa jedná o TV film, ktorý sa musí krotiť a v ušetrení diváka opomíja najhoršiu - kanibalistickú - časť Čikatilovho vystrájania. Skvelá rola pre Maxa von Sydowa. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek natočený na základě skutečných událostí. Je to příběh ruského masového vraha Andreja Čikatila ( v podání J. De Munna), který během osmi let brutálně zavraždil 52 lidí ( z nichž převážná část byla mladší 17 let). Celá léta unikal spravedlnosti, kvůli byrokracii, která vládla v tehdejším komunistickém Sovětském svazu. Tehdejší aparát od toho dával raději ruce pryč, než aby připustil, že i zde může existovat sériový vrah. To je přece fenomén kapitalismu a západního světa..... Vyšetřováním je pověřen patolog Burakov ( skvělý S. Rea ) povýšený do funkce detektiva. Ten musí bojovat nejen proti brutálnímu vrahovi, ale také proti byrokracii a její lhostejnosti, nadutosti, tuposti, povýšenosti.... Jediným jeho spojencem je komisař Fetisov v podání výborného Donalda Sutherlanda. Kdo určitě ještě stojí za zmínku je vynikající M. von Sydow v roli psychologa, který vytvoří vrahův profil. Ten skvěle vystihl charakter jeho postavy.Co sráží tento snímek ( a brání mně dát plné hodnocení ) je vykreslení hlavní postavy, brutálního masového vraha Andreja Čikatila. Na to, co to bylo za neuvěřitelnou " stvůru " , tak zde člověk spíše cítí " pouze " nenávist, znepokojení ( a to spíše kvůli představám a nikoliv kvůli hlavnímu představiteli, ikdyž potenciál tam byl a pár náznaků bylo více než slibných). Možná se tvůrcům filmu do toho příliš nechtělo, ale měl zde být vypodobněn mnohem hrůzněji a i vraždy měly vypadat brutálněji. Takto je člověk spíše znechucen tehdejší byrokracií než šokován a zhnusen opravdu brutálními vraždami Andreja Čikatila, což by mělo býti min rovnocenně! Přesto se jedná o pozoruhodný snímek! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré herecké výkony (zvlášte S. Rea a tradičně výborný Max von Sydow), přesvědčivá psychologie postav a v rámci možností přesné zaznamenání okolností případu - to jsou hlavní přednosti tohoto snímku. O mnoho slabší je výsledek snahy tvůrců o zachycení atmosféry pozdně sovětského Ruska. Kdo tyto oblati před rokem 1989 navštívil, dá mi za pravdu že představa obyvatelstva oblečeného do hadrů jakoby z carských dob a všudypřítomná šeď a bída zdaleka neodpovídá tehdejší realitě - autoři filmu nám tu předkládají jedno klišé za druhým. To však nic nemění na tom, že "Občan X" je velmi působivá záležitost, už jen kvůli autentickému popisu posledních chvil masového vraha. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se příliš nezaměřuje na patrání po masákovi, jako spíš na neuvěřitelný politicko - byrokratický systém v sovětské policii, fakt jsem někdy čuměl jak puk, co tam ten komoušv tý komisi předváděl za sračky. Fakt se docela divím, že komouši nezakázali ledního mědveda, protože je bílej a ne rudej, hrozný bytosti tihle komouši. O to víc jsem obdivoval toho policajta, že měl sílu se s tím vším neustále potýkat. Musím pochválit výběr exteriérů, ale i interiérů, protože díky nim jsem měl fakt dojem, že jsem v Sovětským svazu dávných časů čemuž pomohl i skvělý casting a výborný herecký výkony. Z mého pohledu nejde o klasickou kriminálku, ale o kvalitní drama jednoho až dvou lidí stojící proti systému i proti masákovi. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrei Chikatilo (Jeffrey DeMunn) byl narozen 16. října 1936 v Jabločnoje Ukrajina a popraven 14. února 1994 v Novočerkassk Rusko. Byl otcem dvou děti a to Yuri Chikatilo a Lyudmila Chikatilo. (Albydeeere)
  • Starší bratr Čikatila - Stěpan, se údajně stal obětí kanibalismu při ukrajinském hladomoru. (Macik1982)
  • Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla. (Kvidoland)

Reklama

Reklama