Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitní snímek z produkce televize. Na délce 103 minut je rozehrána velká a těžká válka ruské policie a jednoho muže, který svým způsobem změnil dobu. Čikatilo byl pravděpodobně nejhorší zločinec v historii Ruska. Herci jsou na televizní produkci neuvěřitelně kvalitní a Donald Sutherland působí jako by v Rusku pobýval. Max von Sydow v roli psychologa, který vytvoří zločincův profil a prosadí tim psychologickou spoluprácí při hledání vrahů, je výborný a i ve svém věku dokáže výborně vystihnout postavu. Kdo chec znát kus té zlé stránky Sovětského svazu má jasnou volbu na večer. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,V Sovětském svazu žádní masoví vrazi neexistují, to je dekadentní západní přežitek...!" Jelikož divák dopředu ví, kdo je vrah, tak pro něj dopadení není žádným překvapením. Film se logicky zaměřuje na vyšetřování, a my sledujeme drama z prostředí, kde rozhodovaly vyšší síly. Snímek je v první řadě obžalobou režimu, který více dbal na svoji pověst, než na bezpečnost svých občanů. Vynikající D.Sutherland logicky vysvětluje svému výbornému podřízenému (S.Rea), proč nedostane více mužů na vyšetřování, proč nelze případ medializovat a proč je naprosto nemyslitelné požádat o pomoc FBI... Na námitku, že kvůli tomu zemře zbytečně spousta dalších lidí, Sutherland odpoví, že a no, ale to je vpořádku... Z bezohlednosti režimu a pohlavárů mrazí víc, než ze samotných vražd. Musím polemizovat se Shadwellem, který je přesvědčen, že motivací tvůrců mělo být Mlčení jehňátek a spol. Osobně jsem přesvědčen, že hlavním cílem bylo ukázat zvrhlost sovětského režimu a Čikatilo je zde jen jakousi zástěrkou v odhalování zločinné komunistické společnosti (jak se dalo tušit, jeden z největších pohlavárů a strážce morálky je sám namočen do toho, co nejvíce odsuzuje). K tomu byly adekvátně zvoleny televizní prostředky, jelikož vynalézavá kamera a vizuální orgie by zbytečně odváděly pozornost. Rovněž kvituji, ano, jako milovník horrorů, že vraždění je více v náznacích a že se tvůrci vyhnuli naturalistické brutalitě, která snímkům od 80.let dominuje (tedy snímkům pro většinového diváka) a která by zde rovněž působila rušivě. Tenhle film je o systému, který jde proti svým lidem... ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu lahůdka!Film jsem si doslova zamiloval hned po prvním shlédnutí,od té doby jsem ho viděl už mnohokrát a pořád si drží svoje kouzlo.Nejen,že jde o výborný thriller,ale zároveň ukazuje životní podmínky v Sovětském svazu,což bylo místo,které bych opravdu nerad navštívil,ale mám rád filmy z tohoto prostředí(Unaveni sluncem,Východ-západ).Stephen Rea zahrál totálně přepracovaného šéfa vyšetřovatelů skvěle,ale všechny zastínil Donald Sutherland,na kterém bylo vidět,že ho role fakticky baví.Jeffrey DeMunn se ovšem také nedal zahanbit a v roli Čikatyla byl až odporně přesvědčivý.Za tuhle parádu bych nemohl hodnotit jinak než 5*. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pátranie po sériovom vrahovi v trochu inom prevedení než sme zvyknutí. Film pôsobí reálne a vzhľadom na bezvýslednosť dlhoročného pátrania ubieha celkom svižne. To že si Rusi píšu poznámky po anglicky a niekto neustále pripomína, čo všetko je v Rusku zakázané, je trochu trápne, ale stále ide o dobre odvedenú robotu. Ale nie až tak divácky vďačnú, keďže jednoduchosť scenára musia vynahrádzať slídne herecké výkony... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Od roku roku 1978 do roku 1990 bylo za zločiny Čikatila odsouzeno 15 nevinných lidi. (Macik1982)
  • Vlaková stanice, kde se odehrává Chikatilovo vybírání obětí, je menší nádraží Hatvan severovýchodně od Budapešti. (Chatterer)
  • Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu. (Kvidoland)

Reklama

Reklama