Reklama

Reklama

Mýtus

  • Hongkong Shen hua (více)
Trailer

Obsahy(1)

Roku 221 před n.l. začal pro sebe čínský císař Qin Shihuang budovat honosnou hrobku přesto, že byl přesvědčen o své absolutní nesmrtelnosti. Měl v ní být pohřben s celým svým bohatstvím. Přes všechno úsilí 700 000-ti dělníků, bylo jeho mauzoleum dokončeno po 37 letech po plánovaném skončení stavby. Legenda říká, že všichni, kteří se prací zúčastnili, byli kvůli zachování tajemství pohřbeni zaživa. Nezůstal nikdo, kdo by řekl, kde se nachází císařův obrovský poklad a spolu s ním i elixír věčného mládí. Následujících 2000 let se historici a rozliční dobrodruzi snažili k císařskému pokladu dostat. Nikomu se to nepovedlo Až doteď... Archeolog Jack a vědec William se vydávají na cestu, která je přivede k největšímu objevu čínské historie. Během cesty z Indie, kde začínají nečekaně zakopnou o starobylý meč a drahokam. Tyto magické předměty jim dají schopnost vzdorovat gravitaci a navíc jim ukáží cestu k tajemnému pokladu. Jack však nečeká, že za objevení císařského pokladu bude muset zaplatit nečekanou daň. Přivede ho do jeho temné minulosti, o které doposud nic nevěděl. Prostřednictvím zvláštních snů vidí sebe jako generála prvního legendárního císaře, který se zamiloval do jeho nádherné manželky. Vede své vojsko ve stále sílící válce proti rebelům a zároveň bojuje uvnitř sebe s ohromnou láskou a loajalitou k císaři. Po návratu do přítomnosti jsou poklad a tajemství prvního císaře odhaleny. Oba dobrodruhové úspěšně vkročí do císařovy hrobky. Čekají na ně zde duchové minulosti, zde se jim Jack musí postavit tváří v tvář. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Faye 

všechny recenze uživatele

Pan archeolog má nádherný, velmi exkluzivní byt, a také má velkolepé a barevné sny „Ve svých snech vídám generála z dávných časů a konkubínu.“ Takže 1* za ohromující bydlení (zajímalo by mě jak je to s vytápěním a kolik lidí tam uklízí). A 2* za svlékací parádu na běžícím pásu ( jaké má tahle „mucholapka“ ve skladu využití, to je mi taky záhadou). Toť vše. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nepovedený film. Snaží se zavděčit divákům čínských historických opusů, fanouškům Indiana Jonese a v neposlední řadě Jackieho Chana. Z těch prvních tu zůstávají jen kostýmy. Bitvy jsou natočeny nenápaditě, za použití trapných digitálních efektů. Závěrečná řežba mohla vypadat úplně jinak, kdyby se tvůrci nebáli ukázat víc krve a trochu propracovali choreografii. Reminiscence na Indianu Jonese zažene vzpomínka na nezdařenou první Božskou relikvii, jejíž infantility je The Myth příležitostným klonem (a to mám Jackieho vážně rád!). Samotný Jackie tu má jednu perfektní scénu (jedoucí pás s lepidlem se stane dějištěm typicky Chanovské komiky - bojovníci jsou nuceni se neustále svlékat z přilepených šatů). Plus musím ještě zmínit chaos při přecházení z jedné časové roviny do druhé, z jedné lokality do druhé - Čína, Indie. Jedna dobrá scéna. Nic víc. Jen nuda. ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

Asi největším problémem Mýtu jsou otřesně laciné počítačové efekty, které bolí do očí, i když máte devět dioptrií a při sledování snímku si sundáte brýle. Vypočítávat, co všechno vypadá uměle jako z počítačové hry z 90. let, by zabralo pět hodin času, ale na každý pád počítejte s opravdu amatérskými efekty, kam se jen podíváte: krev, oheň, pohyb, prostě všechno. HRŮZA!!! Celý film je slepenec známých klišé, občas je to zajímavé, vesměs moc ne. Jackie Chan má pořád na víc (viz New Police Story). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Aby ste sa vyhli sklamaniu, tak si treba hned ujasnit, ze toto nie je klasicka komedialna Chanovka s mnozstvom bitiek. Okrem vtipnej bitky na pase s lepidlom tu nie je ziadny humor. Celkovo tu ani nie je vela bitiek a ked na ne dôjde, tak su väcsinou hnusne predratovane a umele. Vrcholom je lietajuce finale, ktore je uchvatne asi ako finale v Medailone. Cize Vôbec. Skoda, ze ovela dlhsia nebola bitka s famoznym Yuen Takom (taky fuzac s dvoma mecmi). Nebezpecny kaskadersky kusok tu nie je ziadny. Takze ked si uvedomime co film nie je, tak co vlastne ponuka? Dve dejove linie, ktore sa cely cas striedaju. Linia v minulosti sa zaobera historickou romantikou a ta v sucasnosti predstavuje dobrodruzneho patranie po nejakych artefaktoch. Bohuzial romanticka linia vôbec nefunguje. Jackie po filme Gorgeous znova dokazuje, ze sa do tohto zanru vôbec nehodi. Cely cas len tupo pozera jak sa mu snazi Hee-seon Kim vyznat city. Ona je pre zmenu otravna tym, jak chce neustale zomriet. Chemia medzi nimi je nulova. Nadherna ustredna pesnicka, ktoru obidvaja naspievali ma stokrat viac emocii ako samotny film. Romanticka linia v Jackieho filmoch fungovala len vtedy ak bola pojata komedialne. Serozne zamilovane tokanie mu vôbec nejde. Niekoho mozno potesi aspon niekolko historickych bojov v ktorych je sem tam aj krv. Mne ale pripadali strasne tuctove a nudne. Linia v sucasnosti trochu pripomina seriu Armour Of God. Ale v ovela horsom prevedeni. Jak co sa tyka nezaujimaveho patrania, tak hnusnych bitiek, ktore su bud predratovane alebo dokonca CGI mizernej kvality. Jackieho akrobaticke schopnosti su absolutne nevyuzite a namiesto neho by tu mohol hrat ktokolvek. A ak by to bol schopnejsi herec, tak by to bolo lepsie. Sklamanim je aj zaver v ktorom ani ta romanticka linia prilis stastne nedopadne. Pochvalit môzem snad len peknu hudbu a solidnu vypravu, kedze sa cestuje po celom svete. Ako klasicka Chanovka to je katastrofa. Ako romanticko dobrodruzny historicky film to je tiez slabe. V Jackieho filmografii sa jedna o zbytocny pocin. 4/10. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý akčný dobrodružno-historický film s Jackie Chanom v hlavnej úlohe. Má výborný príbeh o uznávanom archeológovi, ktorý sa rozhodne pomôcť svojmu priateľovi preskúmať tajomnú hrobku, čo by mu mohlo pomôcť k výskumu sily brániacej gravitácii, ale archeológ aj tak najviac túži zistiť tajomstvo svojich snov, v ktorých je generálom čínskej armády. Lenže situácia sa skomplikuje a pomocou toho sa dostane na stopu svojho minulého života. Spracovanie je vynikajúce, film je rozdelený na dve línie, historická s generálom a súčasná s archeológom v dobrodružnom štýle, ktoré sa prvé dve tretiny filmu ideálne striedajú a dopĺňajú. Viac si ma získala tá historická, v ktorej je mimoriadnu radosť pozerať na ten vzťah medzi generálom a konkubínou, zaujal ma nápad s nesmrteľnosťou, ale vlastne aj všetko ostatné, tu skutočne len jedna nezabudnuteľná situácia strieda druhú. Súčasná je trochu slabšia a napríklad výskum antigravitačnej sily ma vôbec nezaujímal, ale tiež si drží vysokú úroveň, hlavne kvôli snom a pátraniu po stopách minulosti. A v záverečnej tretie sa to celé perfektne prepojí, takže som skutočne veľmi spokojný. Akcie je tu priemerné množstvo a je aj celkom slušná. Na pomery hong kongskej produkcie Jackieho Chana sa jedná rozhodne o výrazný podpriemer, vidno, že už má svoj vek a tak akcia nie je až tak dychberúca a ani nápaditá, ale v rámci žánru si stále drží vysokú úroveň. Nájde sa tu pár dobrých súbojov a kvôli historickej línii dokonca nechýba ani zabíjanie vo veľkých množstvách a tak sa je na čo pozerať, len si mohli odpustiť tých niekoľko nadbytočných prvkov, ako napríklad bojujúci kôň. Najviac sa mi páči originálna scéna na lepiacom páse, ale poteší aj súboj v hrobke, prípadne bojové scény v minulosti. Herecké obsadenie je skvelé, pričom zaujme aj jeho medzinárodné zloženie, takže výborný Jackie Chan v hlavnej úlohe, k tomu očarujúca Kim Hee-Seon, ktorá je tu dokonalá po všetkých stránkach, poteší aj Tony Leung Ka Fai, postava indickej priateľky, no bavili ma prakticky všetci. Čo sa týka réžie a technickej stránky, vizuálna stránka trochu zaostáva a miestami to pôsobí silno béčkovo a prakticky až tak naivne, ale všetko to vynahradzuje perfektná atmosféra, hlavne ten príjemný rozprávkový nádych. Jackie Chan je môj obľúbený herec, preto som videl aj všetky jeho filmy a nemôžem si pomôcť, práve Mýtus mám z celej jeho tvorby najradšej. Je síce úplne iný a po stránke akcie tu na jeho pomery nie je až tak moc o čo stáť, ale pre mňa je to jednoducho krásna rozprávka o odvahe, cti, obetavosti a večnej láske. 87% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (5)

  • Hee-seon Kim v době natáčení neuměla čínsky, všechny repliky si proto musela zapamatovat foneticky. (Raztubyl)
  • Znělku pro film „Endless Love“ nazpívali Jackie Chan and Kim Hee-sun. Jackie své sloky zpíval v mandarínské čínštině, Kim Hee-sun v korejštině a duety byly zpívány v mandarínské čínštině. (Rominator)

Související novinky

Jackie Chan bez kung-fu?

Jackie Chan bez kung-fu?

04.08.2007

Neumíme si to představit, ale vypadá to tak. Jeho dalším filmem (myslíme tím dalším po výpravné fantasy po boku Jeta Li The Forbidden Kingdom) bude totiž drama The Shinjuku Incident. Detaily děje… (více)

Reklama

Reklama