Reklama

Reklama

Sněhový dort

  • Velká Británie Snow Cake
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Snowcake je příběh o lásce, přátelství a neortodoxním vztahu muže unikajícím své minulosti, autistické matky, která se musí vyrovnat se ztrátou své dcery, a vášnivé ženy držící si lásku dostatečně od těla. Když Alex zastaví mladé stopařce Vivienne, nemá ani tušení, že jeho život se v mžiku otočí vzhůru nohama. Havarují a Vivienne na místě zemře. Díky pocitu viny se rozhodne navštívit Vivienninu matku. Netuší však, že Linda je autistka, která sice chápe, co se stalo, ale není schopná projevit jakékoliv emoce. Alex se rozhodne u Lindy zůstat a postarat se o pohřeb. Netrvá však dlouho než si začne románek se sousedkou LIndy Maggie, což se vůbec nelíbí jednomu místnímu policistovi. Ten přijde na to, že Alex byl odsouzen za zabití člověka a nedávno opustil vězení. S blížícím se Vivienniným pohřbem se začíná na povrch dostávat Alexova temná minulost... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (164)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Proč jsou tak vysoce hodnoceny filmy typu Sněhový dort? Vždyť jde o procházku sadem, ač ne zrovna růžovým. Ano, stane se zlomová událost, ovšem poměrně zkraje, načež lze sled věcí příštích charakterizovat jen a pouze stoupající křivkou. Žádné vzrůšo, řekl by jeden. No jo, jenže ta dokonalá psychologie! Upřímně jsem žasnul nad tím, jak byly vykresleny jednotlivé charaktery ústředních postav. Ani vám nedokážu vysvětlit, jestli to bylo promyšleností scénáře anebo zapříčiněním vybraných herců. A je vcelku jedno, kde je větší pravda, podstatné je, že ve filmu vše funguje jako dokonale promazaný stroj. Na diváka působí, vyvolává v něm emoce a podněcuje k zamyšlení. No a to mi stačí, dámy a pánové! :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scrabble, sníh lepší než orgasmus, bezpečné zóny, trampolína.. sláva Rain Mana je zřejmě věčná, přesto se další tvůrci k oné věrné látce opakovaně vracejí. I britský tvůrce Marc Evans se ale drží zbytečně až příliš na uzdě. Dokáže dojmout, není patetický, ale na druhou stranu jakoby se bál překopat neobjevný scénář. První velký klad filmu je přesto nasnadě: ústřední herečtí představitelé. Výtečná a lehce pozapomnělá Sigourney Weaver své autistické postavě vtiskla svéráz i šarm a představila nám „další“ stránku autistova unikátního světa. Otázkou zůstává, jestli diváctvo herečku, která se proslavila postavami sebejistými, ráznými, v roli přijme. Osamělá panička Carrie-Anne Moss, po svém se vyrovnávající s neskrývanou nevolí svých sousedů, stále disponuje slušivým sex-appealem, škoda jen její čichu na průměrné role, no, a jako vždy výborný Alan Rickman, jemuž život nastavoval spíše tu horší tvář, s přehledem dokazuje, jak velké herce na britských ostrovech mají. Všichni tak kralují netradiční zápletce v modelově vystavěném dramatu o osamělém muži, jenž nazapřenou vezme mladou stopařku, ale z následné osudové vteřiny se bude léčit ještě několik dalších „dní“ v domě dívčiny matky – autistky Lindy. Tu smrt jediné dcery zjevně nezasáhne tak, jako fakt, že netuší, kdo jí v úterý vynese odpadky. Tenhle „dort“ má naštěstí ingredience řádně ušlehané (i když rozhodně NE objevné), dere se napovrch pozvolna (mnohdy až příliš), těží z dobře navozené maloměstské nálady (se všemi klady i zápory) a i přes ponurou atmosféru občas překvapí humornou scénkou. Ve výsledku ale víceméně zkouší dojmout otřepanými metodami, aneb ozdravná lázeň vedle nemocného člověka pro dříve „chybujícího“ muže, který leccos ztratil, ale leccos může napravit. Civilní melodrama o toleranci, vině a odpuštění se vám sice nezaryje pod kůži, ale nadprůměrným, nejen podzimním společníkem se stát může. *** a kousek.. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

O obsahu nebudem písať, ten je pomerne hodnoverný napísaný hore, Bol som zvedavý na Sigourney .. bola dobrá ale ešte viac ma prekvapil Rickman. Je to pán herec, a to čo predviedol tu to bol naozaj zážitok. No a záverečná pesnička bola od mne malo známych Super Fury Animals, celkom fajnová .. aha .... :) pozeranie filmu bolo pri tých hercoch pre mňa príjemným zážitkom . ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Celkem zabavitelná komorní story, která ale zabaví jen určitý typ diváka. Vlastně ani nevím, jestli se ve filmu řeší autismus Lindy nebo smrt Vivienne či snad osamělost Alexe. Pro film hovoří jednoznačně scénář, který nemá hluchá mista. O ta se bohužel dost často stará Linda v podání Sigourne Weaver, která dost často přehrává a víc než autistku hraje zhulenou a praštěnou hipísačku. Rickman je oproti tomu naopak velmi "normální" a uvěřitelný. V kostce je to takový ten film "o ničem". Neurazí ani nenadchne. Prostě to není film pro extremisty, ale pro ten klidný střed. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Dramatické, smutné, emotivní, nelehké, zajímavé, přátelské, utěšující × křečovité herecké výkony. Děj opravdu nevšední, zápletka, nereálná a co se týče vyřešení svých minulých činů a svědomí, tak to bylo celkem takové nemastné neslané. Alan Rickman odehrál průměr, nebýt jeho úžasného hlasu a přízvuku tak mi nezapadl do filmu vůbec. Sigourney Weaver se mi moc nelíbila, sice takovou postavu by měl problém zahrát každý, ale ona na mě působila strašně křečovitě. Takže dějově celkem dobré, herecky průměrné. Film co je vskutku zajímavý. "Sněhový dort! To vypadá zajímavě!" ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Počas zimných záberov vo Wawa nečakané teplo roztopilo všetok sneh. V dôsledku toho bol štáb nútený priviezť kamión snehu z okolia mesta, rovnako ako rozmiestniť falošný sneh všade okolo, v záujme zachovania kontinuity zimného nakrúcania. (Smok)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. února 2006 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Angela Pell uviedla na tlačovej konferencii počas konania Berlinale, že písala úlohu Alexa Hughesa na telo Alanovi Rickmanovi. Dokonca meno postavy v scenári bolo "Alan", ale Rickman, navrhol zmenu na Alex. (Smok)

Reklama

Reklama