Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (226)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Krásu je třeba chránit..." Krásný tento životopisný film o anglické spisovatelce a kreslířce Beatrix Potterové vskutku je a to po všech stránkách. Krásná (ba přímo okouzlující) Renée Zellwegerová, krásné přírodní scenérie a vůbec celkový úžasně barevný vizuál, krásná hudba a k tomu všemu  skvělý nápad v podobě kouzelně pohyblivých obrázků z pera mladé Beatrix, které odkazující na silnou autorčinu představivost. Ale málo kdy je lidský život vždy jen krásný. Ty stíny, které  do života Beatrix Potterové přišly tak znenadání, dodaly celkovému vyznění filmu nový rozměr. Celkově tak nemám nic, co bych tomu filmu vytknul. Byl to "sladký" film, ale díky té smutné pasáži nikoliv přeslazený. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Miss Potter je film jednoduše ale vpravdě líbezně odpočinkový... Chvílemi vás rozesměje, chvílemi rozesmutní, jindy vás bude těšit nechat se jen tak prostě unášet životním příběhem dětinské autorky pěkných ilustrací a příběhů... Co ho navíc dělá lehce nadprůměrným je poutavé filmové zpracování, nadmíru příjemné herecké obsazení, líbezná hudba a nevýslovně překrásná krajina Lake District (...která je ve skutečnosti ještě mnohem krásnější !!!!). Pokud se vám líbilo např. Cider House Rules, jehož poetika je s Potterovou velmi podobná, film nemůže zklamat... ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hoci musím priznať, že meno Beatrix Potterovej mi doteraz bolo veľkou neznámou, snímka ma úplne očarila. Výborní herci v hlavných úlohách, krásne scenérie a rýdzi optimizmus a nádeje. Miss Potter jednoducho navodí tú správnu uvoľňujúcu atmosféru. Aj keď teda oživené obrázky zajačikov na mňa boli miestami trochu veľa, ale Renée Zellweger bola na zjedenie. Veľmi pekný film z prostredia tesne na začiatku 20.storočia. Vhodný pre milovníkov smutných koncov. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Krásne. Naozaj. Nepamätám si kedy ma film takto dojal svojou jednoduchosťou, krásou, úprimnosťou a miernym fantazírovaním. Beatrix Potterová v podaní Renée Zellweger je uveritelniahodná a fantastická takisto ako obrázky a príbehy, ktoré vytvára. Ewan McGregor tu s obrovskými fúzami hrá jednu so svojich najúprimnejších úloh a musím priznať že mu to setsakramentsky svedčí. Títo dvaja sa stretli pri filme Kašlu na lásku,ktorý bol originálny a roztomilý ale bohužiaľ americký, čo má jednu nevýhodu a to tu že koniec je strašne nesúrodi a hlúpy. Tento film je však prepáčte mi za výraz dokonalý. Iskrenie medzi McGregorom a Zellwegerovou je roztomilé čo vidno v scéne keď mcgregor žiada Renée o ruku. Obrázky v tomto filme hrajú dôležitú úlohu a práve oni spôsobili tie slzy, ktoré sa objavili na mojej tvári počas tohoto filmu. Samozrejme niektoré veci sú samozrejmé a niektoré som vedel dopredu ale od tohoto filmu som neočakával zápletku v štýle 6 zmyslu a čakal som rozhodne lepší film ako vášeň a cit. Krátka stopáž je robí veľa tak isto ako hudba rachel portman , ktorá je skrátka Rachel Portman. bravo a jeden s ďalších skvelých filmov do mojej zbierky. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nějak nepobrala. Miss Potter měla ten život tak sladký a všechny ty její kresby byla také tak sladké, že mě až překvapilo, že ty její příběhy byly ve skutečnosti docela drsné (nikdy jsem od ní nic nečetla, soudím jen z toho, co chvílemi vyprávěla) a tak vlastně jediné, co bylo na jejím životě trochu zajímavé, byl její první nakladatel a člověk, kterého milovala a osud jí ho nedopřál. Jinak to vlastně byla jedna velká idylka. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová vydala během svého života přes 23 knih. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)

Reklama

Reklama