Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

ajuska 

všechny recenze uživatele

Autorka dětských knih Beatrix Potter je u nás prakticky neznámá, takže životopisný film logicky nemůže tolik zapůsobit jako na někoho, kdo tuhle osobnost zná. Nakonec tedy zůstává příjemný, trochu dojemný a svým způsobem okouzlující příběh neprovdané ženy, která musí na počátku 20.století bojovat s upjatou matkou, prosazovat svůj životní názor a zažít si i nějakou tu ránu osudu. Možná to není nic extra nového, ale velmi dobře se na to kouká (čemuž notně nahrává i vkusně uměřená stopáž). Výsledný dojem je někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zasněný příběh, který se nevyhýbá radosti ani žalu. Podobá se oživlému staromilskému obrazu nezemsky půvabné krajiny s nejasnými konturami - a se stejně nejasným osudem ... obrazu ve starodávném rámu, který potají osídlili všichni malí přátelé Miss Potter. To aby jí mohli být nápomocni při všech životních zkouškách, které ji čekaly ... kterým musela čelit. P.S.: Základ jejího příběhu je pravdivý. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Snímek, který zahřeje u srdce, v jehož první polovině ke mně doléhala vlna sentimentality, když hlavní hrdinka vzpomínala na doby, kdy začala tvořit svá úžasná díla a ilustrace. Krásný anglický venkov, příjemná hudba a vynikající dobová atmosféra. Skvělá Renée Zellweger a Emily Watson. Film není dlouhý a jeho dějová linie je poutavá a neomrzí - 80%. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý na Zellwegerku a ejhle nsklamal som sa. Nebola to síce Brigit Jones, nadupaná v plesových šatoch ale aj dobové kostýmy krásneho Anglicka a úloha spisovateľky Potterovej jej sadla. Krásne ju herecky dopĺňal McGregor, dokonca aj Emily W. Nápad s animáciou kresbičiek bol milým spestrením. Film s množstvom farieb, a nádhernou anglickou prírodnou rezerváciou, až sa mi nechcelo veriť, že také niečo tam je. Ten jej nápad so záchranou farmárskej oblasti v Anglicku vo mne evokoval nostalgiu, ako nám pred očami tu na SLovensku mizne vidiek ako sa v dedinach "zdobených" satelitnými pastelkovou farbou vyčačkanými domami a celými ulicami malých "BewerliHilsov" mení život a scenéria vidieka :(. Film ma odo mňa slušné 4b. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Když přišla začínající spisovatelka do nakladatelství, že chce vydat knihu se zvířátky, a měla neuvěřitelný štěstí, že souhlasili, předpokládala jsem, že to nastartuje její kariéru kvalitní autorky, ale to jsem se spletla. Zůstala věrná svým králíčkům, oceňuju, co dělala pro děti, ale nedivim se, že jí nejdřív spoustu lidí nebralo vážně. Navíc postava se skoro nevyvíjela (až na změnu názoru na manželství), žila pořád ve svym dětskym světě, kterej jí zničila katastrofa... Co následovalo potom, už se do filmu skoro nehodilo, i když jsem se konečně dočkala trochu dospělejšího tématu. Nechci jenom kritizovat, byl to příjemnej film, když nic jinýho nedávali:), ale Renée zkrátka umí hrát jenom Bridget Jonesovou... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)
  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)

Reklama

Reklama