Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalu plynoucí drama o podivném kamarádství učitele s černou studentkou z problémové rodiny. Je zajímavé sledovat, jak se učitel snaží své studenty ochránit od toho, v čem je sám až po uši - drogové závislosti a neschopnosti vést "normální" život. Bohužel mnoho jiného toho film nenabídne. Není to rozhodně mainstreamová záležitost, Ryan Gosling byl jako obvykle vynikající, ale nějak mi to úplně nesedlo. Přišlo mi, že chvílema malinko pokulhával scénář a možná mi tam chyběly i emoce. Ale asi tomu dám ještě nekdy druhou šanci. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Drama o vztahu žačky a učitele nejde podbízivě naproti Oscarům, ale přesto motiv zůstává silný. Gosling ztvárňuje osobu, která dokáže nadchnout žáky z problematických vrstev, ale sám nedokáže čelit svým démonům. Nezvládá svůj soukromý život a hlouběji propadá své závislosti. Vztah mezi oběma hrdiny je skvěle zvládnut herecky a vůbec mi nevadilo, že ostatní postavy jsou tlačeny do pozadí. Já osobně jsem rád, že se situace nevyhrocovaly do extrému a více nutily diváka přemýšlet nad pocity, které se v aktérech odehrávají. Některé části filmu nebyly dokonalé, ale i přesto skvěle promyšlené drama......8/10 ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Snímek v podstatě bez děje, pozorující a přitom nemoralizující, ačkoliv se zčásti odehrává v gangsta prostředí, tím nemyslím zrovna školu, i když.... :-). Soustředí se hlavně na charaktery dvou hlavních postav a jejich postoje k životu, k rodině a k sobě samým - přesto, že jsou navenek rozdílní, spojuje je zvláštní přátelské pouto, které vzbuzuje pocit sounáležitosti - učitele Dana chrání před osamělostí, způsobenou dobrovolnou drogovou izolací, jeho studentku Drey před neblahými vlivy prostředí, kde vyrůstá. Vzájemně se tak obdarovávají nadějí na lepší časy... Sympatická Shareeka Epps a rozkošně vláčný Ryan Gosling. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Losing a girl can really destroy human being. Ten snímek měl obrovský potenciál, a ve své první polovině držel obdivuhodným způsobem mou pozornost. Protínají se zde hned tři velká témata (láska, drogy, rasová nesnášelivost) a je to hodně silné. Režiséři umějí s materiálem pracovat, ale pak najednou film ztrácí dech a zabředává do prachobyčejného dramatu, kterých se na americké půdě vylíhne do roka několik desítek. Je to velká škoda, protože Gosling hraje - jako vždy - excelentně, a ostatní se velmi snaží držet s ním krok... Soundtrack by šel vybrat možná trochu lépe, nicméně jedna skladba mě v kontextu s filmovými okénky odrovnala. Story o do sebe se propadající "fetce" zklamané ze vztahu si budu pamatovat, ale bohužel jako mírné zklamání. Silné tři. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Goslingem perfektně zahraná postava učitele, který se potýká závislostí na drogách. Na jednu stranu chlap, který to má v hlavě ohromně srovnané a učit jej ohromně baví, na stranu druhou člověk, který má kostlivce ve skříni. Je totiž závislý. Obyčejně natočený příběh sledující každodenní starosti a radosti, který konfrontací se žačkou nabere trochu jiné obrátky. Gosling je třída, zasloužená oscarová nominace. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • V Gowanus, Brooklyn si zahráli Shareeka Epps jako Drey a Karen Chilton jako její matka. Stejné role si poté zopakovali i v tomto filmu. (CliffLee)
  • Postava učitele Dana Dunnena byla v původním scénáři starší třicátník, filmaři to nakonec změnili, aby vyhovovala Ryanu Goslingovi, kterému během natáčení bylo 25 let. (CliffLee)
  • Název filmu, Half Nelson, odkazuje na jeden z nejznámějších chvatů z wrestlingu. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama