Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. Čekal jsem větší "drama" (btw s tím žánrem komedie moc nesouhlasím, podle mě tu nebylo nic extra k smíchu). Největší problém jsem měl s faktem, že mě snímek nedokázal nějak dojmout a víc se mnou emočně pohnout. Jinak se mi ale líbilo netradiční prostředí příběhu (nebo alespoň pro mě) a dobré herecké výkony (jak Bell, tak Lewis). Takže hodnotím slabšími 4*; znám lepší dramata. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Veľmi dojemný príbeh o chlapcovi, ktorý sa chcel presadiť baletom, ale bránil mu v tom sebecký otec a vlastná nedôvera vo svoje schopnosti. Film, ktorý vám ukáže, že vždy treba nasledovať svoje sny bez ohľadu na názory iných. Stephen Daldry má talent na filmy, ktoré vás vtiahnu od prvej minúty a až do konca vám nedajú vydýchnuť. Síce ma Hodiny (2002) dejovou zložkou nadchli podstatne viac, Billy Elliot od nich nemá ďaleko. Zmysluplný filmový zážitok na čele so skvelým výkonom Jamie Bellu v hlavnej úlohe. ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že rozumiem baletu zhruba tak, ako psychokybernetike, nejakým zvláštnym spôsobom ma film zaujal, dokonca som Billymu držal palec, aby sa mu splnilo to, čo v živote chce. Skvelý Jamie Bell to parádne roztočil a ako tak čítam jeho biografiu, tak si kladiem otázku: Dal sa vôbec obsadiť do Billyho role správnejší herec? ;) ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Malé městečko, které Elliotovy nikdy neopustili. Otec se starším synem, kteří má potíže s prací a stávkují. Babička, která občas neví o co jde. Nejmladší syn, který miluje hudbu. (A ta stojí fakt za to) Nějákej ten homosexuál se tamm mihne. :o) A učitelka, která se snaží pomáhat. Příběh, který není tak smutný, ale spíše dojemný. A city to ve vás totálně vzburcuje. Film zobrazující otce, který chce aby syn byl po něm. Ale syn ve svém nitru nechce a bojí se ho, přesto se snaží bojovat. A jak to dopadne.... To záleží jen a jen na vás, zda se kouknete a necháte se unášet jak hudbou tak i filmem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Horníci tvrdej chleba maj, obzvlášť, když jejich synek propadne vášni k baletění. Ale proč by měl mít stejně mizernej život? Proč by si nemohl splnit svůj sen. Billy Elliot není o ničem novém a neokoukaném, je o stokrát ohraných věcech, ale funguje znamenitě. 90% Zajímavé komentáře: kitano, FateKEEPER, DearS ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Představení v závěru filmu je „Labutí jezero“, verze Matthewa Bourna, ve kterém hrají všechny labutě muži. Billy (Jamie Bell) hraje labuť, o které dříve hovořil s paní Wilkinsonovou (Julie Walters). (HellFire)
  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)

Reklama

Reklama