Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (782)

Hromino 

všechny recenze uživatele

Vím, že si film objektivně tu jednu hvězdu nejspíš nezaslouží, ale protože jsem filmem tak strašně znechucen, dovolím si hodnotit pro jednou subjektivně a udělit ji pouze za Dakotu Blue Richards, která byla jediným přínosem pro tenhle film a povedlo se jí postavu Lyry vystihnout vesměs úspěšně. Nikdy jsem nebyl nijak zvlášť proti filmovým změnám oproti knižní předloze, pokud teda mají smysl, nejsou samoúčelné a pro film jsou přínosem. Nicméně to, co zde napáchal scenárista a nejspíš i producenti, je vyloženě na několik pořádných facek. Převést tak nadějnou knižní sérii, která je s každým dílem propracovanější a více na zamyšlení, v naprosto nesmyslný mišmaš, který je přednostně zaměřen na děti a hromada zajímavých myšlenek pohřbena, případně zoufale nedotažena do konce – to na nic jiného než pořádné profackování snad ani není. Hlavně myšlenka duše přebývající mimo tělo v podobě zvířete – daemona – je podána naprosto tragicky, tempo snímku je přímo vražedné, většina herců jen naprázdno odříkává své repliky, nesmyslné změny oproti předloze (proč to na konci uťali tak nešikovně?) a už tak dost osekaný příběh jedině nudí. Ne, raději už nebudu dál vypisovat, co všechno tu bylo špatně, protože to by bylo ještě na dlouho. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Som priaznivec fantasy s veľkým P, ale toto mi spôsobilo bolesti všetkých možných orgánov - hudba príšerná! Dejová linka zaujímavá, ale značne nedotiahnutá a nezainteresovaný divák sa v popreplietanom scenári stratí ako ihla v kope sena, herci sú zaujímaví, hoci Kidmankine herecké čaro akosi absentuje a predsa 3* za pekný vizuál a výpravu. Úpenlivo však premýšľam nad tým, ako mohli ľahostajní Akademici vyzdvihnúť predpotopného medveďa - ktorého už dávno predbehol viac milovaniahodný narniovský lev - pred revolučnou búrkou zrodenou v mysliach transformerovských géniov?! Dospela som k záveru, že v ich zadebnených hlavách kraľuje hlúposť najhrubšieho zrna. Je to pekné, ale Oscara si to rozhodne nezaslúžilo. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděl asi před dvěma lety, ale s odstupem doby bych nedokázal děj souvisle vyprávět, ba co více, většinu jsem zapomněl. Po druhém zhlédnutí jsem si příběh vcelku užil. Především po výtvarné stránce je líbivý. S předlohou je to horší. Před lety jsem si přečetl od P.Pullmana Jantarové kukátko a byl jsem nadšen, než jsem zjistil, že se jedná o poslední díl trilogie. První dva jsem ještě neotevřel...Mé hodnocení se proto opírá jen o film, který mne pobavil. Vedle triků mě nejvíce zaujala N.Kidmanová. Ani se nedivím T.Cruisovi, že se s tou mrchou rozvedl...To je samozřejmě vtip, ale jako zákeřná bestie jest neodolatelná. Škoda nevyužitého potenciálu D.Jacobiho, Ch.Leea či D.Craiga. Jde však o rodinný snímek, snad až na poměrně drsnou bitvu, kde příběh Lyry je na prvním místě. Narozdíl o mnohých komentářů mě mrzí, že pokračování zřejmě nevznikne... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si po Pánu prstenů usmysleli, že fantasy příběhy mají budoucnost. Otázka je, jak moc chytlavé a důrazné ony příběhy budou. Pokud to bude znít opravdu velkolepě, mohutně nebo dětsky a nudně, jako právě Zlatý kompas, kde hlavní hrdina je vlastně holčička a celé je to dětsky laděné, i když věřím, že dospělý se na to s radostí taky podívá. Zlatý kompas, ačkoliv, jsem o knize, ani o úspěšné trilogii jakživ neslyšel je dosti zvláštní příběh odehrávající se v dosti zvláštním světě, což rozhodně není nic špatného, jen s tím rozdílem, že příběh i svět kolem něj mi vyzní jako neskutečný paskvil, který se snaží dát dohromady velkolepý příběh, což je jasné, proto je to trilogie, ale vznikne z toho průměrný příběh, který se s velkolepostí těžko dá srovnávat. Snaha o úspěch u autorů je znát. Už hlavně tím, kteří herci se pod něj podepsali. Sám jsem ale zvědavý, zda-li se tato trilogie dopraví do svého konce. No, a jestli se natočí druhý díl, zřejmě já se na něj koukat už nebudu, protože Zlatý kompas mě příběhově nijak neohromil ani nenadchl, pouze, částečně potěšil. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Chris Weitz natočil poutavou fantasy výpravu se vším všudy. Nicole Kidman byla k sežrání, asi nejlepší herecký výkon. Díky originálnímu znění jsem si mohl užit nezapomenutelný hlas ,,gandalfa,, Ian McKellena, v cz dabingu nemohl na 100% vyznít lední medvěd jako v angličtině  Filmu by podle mě prospěl delší čas, aby se mohl více věnovat postavám, Daniel Craig nedostal skoro žádný prostor, škoda. Dakota Blue Richards byla příjemná a ne otravná jako většina dětských (ne)herců. Možná bylo pro mě plus, možná mínus, že jsem nečetl knížní předlohu, i tak sem se skvěle bavil. Pěkných 8/10* btw: těším se na celou trilogii…jestli teda bude...???... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Digitální mědvědi měli na place své dvojníky - polystyrenové na kolečkách či nafukovací. (xjane)
  • Pro natáčení bylo třeba vytvořit šest různých kompasů, jejichž výroba byla velmi náročná. Jeden z nich byl programovatelný, takže se dal lehce nařídit přesný pohyb ručiček. (xjane)
  • Magistérium v ​​knihách, filmoch a televíznych reláciách má označovať katolícku cirkev. Všeobecné "protikresťanské" alebo "protináboženské" názory, naznačené alebo otvorené, sú zdrojom sporov medzi veriacimi (najmä katolíkmi) a ateistami zastávajúcimi Pullmanovu prácu. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama