Reklama

Reklama

Kronika rodu Spiderwicků

  • USA The Spiderwick Chronicles (více)
Trailer 2

Po rozvodu rodičů se desetiletá dvojčata Jared a Simon nastěhují s třináctiletou sestrou a maminkou do zchátralého domu pratety Lucindy. Ta je zavřená v blázinci, protože tvrdí, že jejího otce Arthura unesli elfové. Při průzkumu domu objeví Jared Arthurovu pracovnu a v ní podivnou knihu, nazvanou Klíč k určování kouzelných tvorů kolem nás. Přestože je u ní varování, aby ji nečetl, chlapec neodolá. Dozví se tak o světě neviditelných, kteří se maskují různými kouzly a vidět je může pouze ten, kdo vlastní magický kámen nebo získal schopnost zření. Dočte se také, že některé bytosti jsou hodné a přátelské, jiné protivné a některé přímo nepřátelské. Nejstrašnější z nich je prý obr Mulgarath, který se chce knihy zmocnit a s její pomocí ovládnout svět. Díky knize Jared pochopí, že rozhněvali domácího skřítka, a pokusí se znovu získat jeho přízeň. Od něj se pak dozví, že Jaredovou vinou se k domu stahují příšery ve službách Mulgaratha a brzy dům napadnou. Jeho slova se potvrdí vzápětí, když Simon překročí Arthurem vytvořený ochranný kruh a skřeti ho unesou. Jared ho běží zachránit a objeví hejkala, uvězněného v kleci. Osvobodí ho a na oplátku od něj získá schopnost zření. Společně se Simonem, kterého obr poslal pro knihu, zjistí, že z domu vede tajná chodba do blázince. Vydá se s Mallory za pratetou, zatímco Simon doma připravuje rajskou omáčku jako obranu proti skřetům. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (353)

somnar 

všechny recenze uživatele

Konečně živelná, spontánní (a v jádru komorní) fantasy na nejedno použití, zabydlená precizně vyrenderovanými tvory, dvojitým Freddiem Highmorem a natočená imho vtipně, s elánem. Košatější děj by neuškodil, stejně tak propracovanější mytologie, Spiderwickové přesto baví podobným způsobem jako první dvě Potterovky. A ten devadesátimilionový rozpočet je na tom setsakra vidět. 70% ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Pro mě oddechovka po dlouhé době, kterou jsem přesně potřebovala... Pokud hledáte zajímavé příšerky, svižně odsejpající děj a doporučení, jak udělat z baráku kůlničku na dříví, je to přesně pro vás. Ač rychlý sled událostí někdy až zbytečně, dialogy které chtějí za každou cenu všechno uspíšit a hlavní obr předveden ve vší velikosti tak chabým způsobem, vás ten film stejně baví. O to zoufalejší byla jeho záhuba, ale film byl celkem ucházející s dobrým nápadem a vůbec... chtěla sem vypnout. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Napíšu knihu, kde shromáždím veškeré poznatky o nebezpečném paralelním světě a tuhle nebezpečnou literaturu umístím ve vlastním domě. V žádném případě si neodřeknu možnost to napsat a když už se stalo, ani mě nenapadne to zničit, vždyť všechny dostatečně ochráním cedulkou - nečti to, sic se stane cosi hrozného. Pak mě odnesou nějací pidižvíci někam a na ohroženou rodinu zapomenu okamžitě, stačí mi jen trochu zazpívat. Když člověk do zmíněné Spiderwick kroniky nahlídne tímhle způsobem, nutně si uvědomí, že už je dospělý. Jenže jak jinak, než přítomností šotků si vysvětlit, že něco, co jsem položila přesně sem tu teď není? Téma není nijak originální, což ovšem není ani mnohokrát zde vzpomenutý HP. Tři rozdílní sourozenci (pořád jsem si říkala, že ti kluci jsou si tak podobní, že to musí být dvojčata a pak jsem si připadala jako neprosté pako), kouzelný svět, dokonale tajemný dům, jen ta toporná matka, dobrá tak na zmáčknutí tabulátoru a pak shift a enter, předpoklad, že jinak bystré dítě si nevšimne rozkolu mezi rodiči a místy i pro malé děti až přílišné zjednodušení.... k dokonalosti těch rušivých drobností bylo moc, ale zas ne tolik, aby člověk hrdinům nefandil. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Svižne natočené. Keď sa však aj pri rýchlom tempe divák nudí, niečo bude zle. Tu je to hlavne neprepracovaný fantasy svet, ktorý je príliš povrchný a skratkovitý. Vypadá byť neskutočne miniatúrny ( vo filme len pár fantasy postáv a dajú sa spočítať na jednej ruke). Nechápem ten veľký rozpočet, to všetko išlo len na efekty? P.S.: Záver v dome ako z filmu Gremlins. 4/10 ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

35% - Trapas. Filmařský, hudební, herecký. Je mi líto zúčastněných herců, zejména Strathairna, že se tomuto paskvilu propůjčili. Spiderwick Chronicles je extrémně nelogická kombinace filmů Jumanji a Letopisy Narnie, která ani tak nepřekvapí efektním sekáním digitálních goblinů, či jejich ještě efektnějším pacifikováním pomocí něčeho, co nápadně připomínalo polévku Gazpacho. Překvapí tím, že si tvůrci potom, co vybouchli po všech ostatních stránkách, ješte lajsnou pokus o dojemný závěr se sociálním akcentem, ve kterém se má napravit hned několik rodinných křivd. Film spadá sice do kategorie "rodinný film", ale je mi líto jakéhokoli člena jakékoli rodiny, který na tuto lest skočí. Správná kategorie je totiž "akční" a nebo spíše jen "barevné a pohyblivé". ()

Galerie (60)

Zajímavosti (10)

  • Kvůli roli Mallory se herečka Sarah Bolger (A Love Divided, In America) naučila něco nového - šerm. Sarah musela před natáčením absolvovat kurz šermu, protože ve filmu je spousta bojových scén a plno šermování. Tři týdny trénovala v Montrealu a čtyři týdny v Dublinu. (Rodriguez)

Související novinky

Protivný sprostý nemrtvý holky

Protivný sprostý nemrtvý holky

05.02.2013

Nemáte dost zamilovaných upírů? Blbá otázka, já vím. Všichni jsme si oddechli, když Twilight sága přestala otravovat na plátnech kin... no, možná ne úplně všichni. Pro ty z vás, kterým žánr… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno