Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (458)

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

Naprosto bezkonkurenční anime, ani jednou během sledování, až do konce posledního dílu jsem neváhal že bych dal jinak než 5*. Rozhodně si nemyslim že část kde Light nemá deník a ztratí všechny vzpomínky by byla nějak nudná, nebo ubrala seriálu na kvalitě. Když už nic jiného, tak bych řekl, že prvních a posledních pár dílu jsou zbytečně moc rychle odbyté a neuškodilo by jim roztáhnout je tak na dvojnásobek. Takových 45-50 dílů by bylo naprosto ideální, ale je třeba brát ohled na to že seriál je tvořen podle manga předlohy, takže tvůrci neměli úplně volnou ruku. Do čtení mangy Death note jsem se dal nedávno a mam 3 z 5 knížek které vyšly česky přečtené. I když je to knížka tak na max. 2 hodiny čtení tak za to rozhodně stojí a je škoda že na komplet českou manga sérii si ještě pár let počkám, jelikož vychází jen jednou za 3-4 měsíce. Co ale byla naprosto dokonalá část seriálu je soudtrack, ten nemá jedinou sebemenší chybičku a že já na filmovou hudbu tolik nejsem, tak soudtrack z death notu poslouchám pořád. edit po roce a půl: už vyšlo 10 dílů mangy, zbývají poslední 2 + díl 13. How to read. Mám je všechny a rozhodně pořád trvám na tom, že je to naprosto špičková záležitost. Na začátku roku 2015 by měl v češtině vyjít poslední díl mangy. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Skvostem je především první část seriálu, na níž oceňuji její filosofický rozměr. Sledujeme, kterak nadaný student dostane do rukou "hračku", která má moc změnit svět tak jak ho známe a my se nemůžeme ubránit etickým otázkám "Co je vlastně správné?" a co bychom na Lightově místě dělali my. Přiznávám, že jsem Kirovi tiše fandil a díly kde s Ryuukem za zády svádí dechberoucí, psycholgickou bitvu se svou nemesis, geniálním "L", mě chytly tak, jak možná ještě žádný seriál předtím. Kvalita seriálu v mých očích úměrně klesá s tím, jak postupně na scéně ubývá Ryuuk a větší screentime naopak získává Misa Amane. Seriál se postupně mění v tuctovou kriminálku, která, pravda stále má své skvělé momenty, komornějšímu úvodu se však již bohužel nedokáže vyrovnat. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že mě animé seriál (ale i film) dokáže zaujmout natolik, abych mu nasolil plnou palbu hvězd, těšil se na každé další pokračování a ještě navíc neměl po téměř patnácti epizodách žádné výtky. Death Note je zajímavý nejen svým námětem, ale pronikne divákovi pod kůži i svojí hudbou, ať už ústřední znělkou, či melodiemi doprovázejícími scény, ale také dávkou napětí v každém dílu a různými dějovými zvraty, kterými jsou jednotlivé epizody protkány. Zpočátku jsem si říkal, že bych tento námět raději viděl v hrané podobě, ale po pár dílech mi již animovaná forma vůbec nevadí. Líbí se mi myšlenkové pochody hlavních postav, ale také atmosféra a ústřední i dílčí zápletky. Jsem zvědavý, jak vše dopadne a upřímně nevím, zda stát na straně Lighta či L, neboť obě postavy mají mé sympatie. Své neoddiskutovatelné kouzlo má však také shinigami Ryuk. Prozatím je to jednoznačných 5*. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Láska na první pohled. Asijské animované tvorbě jsem se vždy z nesmyslných důvodů vyhýbal a čas si udělal pouze na skvosty od všemi (a právem!) uznávaného Hayao Miyazakiho nebo klasiku Ghost in the shell, ale většina anime pro mě zůstala neprozkoumána. Jsem rád, že jsem začal právě u seriálu Death note, který si mě získal už prvním dílem. Bavilo mě sledovat celých 37 dílů Lightův vývoj od zprvu racionálně infantilního a nadmíru inteligentního studenta po chladnokrevně vypočítavého poloboha. Tvůrci odvedli na Death note ohromný kus práce, propletené vztahy jednotlivých postav, desítky zvratů a vedlejších postav a především geniální boj mezi Lightem Yagamim a geniálním detektivem "L". Možná bych se Arakimu a Hiraovi dalo vytknout někdy až přehnané komplikování děje a v určitých epizodách moc zbrklé přidávání nových postav. V určitých pasážích seriálu divák tápá, kterým směrem se děj a hlavní zápletka zrovna ubírá a rozřešen příjde až s Lightovým vysvětlením jeho postupu a myšlení. Přesto považuji Death note za jeden z nejlepších seriálů, co jsem měl zatím možnost vidět a děkuji, že právě tato droga mě donutila prozkoumat krásný žánr japonského anime a těším se na další kousky. Momentálně se chystám na Monster a Hellsing. Doporučuji. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně po přečtení mangy a zhlédnutí všech hraných filmů dostala i k tomu vidět seriál. A skutečně uznávám, že onomu pocitu "dokonalosti", který jsem měla po přečtení komiksu, se nevyrovnal ani film, ani seriál. Na seriálu se mi líbilo, že byl (oproti filmu) naprosto věrný ději, tak jak je v manze, takže jsem si mohla celý děj "vychutnat" znovu. Malým problémem však bylo to, že ne všechny scény byly zobrazeny tak, jak bych si je podle komiksu představovala, a také mi chyběla ona komiksová "prokreslenost" (animace už nikdy nebude tak dokonalá jako kresba v komisku). To všechno by se dalo ještě přejít, a i tak bych seriál hodnotila jako skvělé pětihvězdičkové dílo, které převedlo mou oblíbenou mangu do anime, a to dokonce s úžasnou hudbou. Co však totálně srazilo mé hodnocení na čtyři hvězdy, bylo naprosto špatné zobrazení charakteru mé oblíbené postavy - L. Manga vystihovala L-a jako trochu potrhlého génia, který přestože zemře, je stále hrdina. Takhle se podařilo L-a vystihnout jakž takž i ve filmu. Anime mě však v tomhle ohledu hluboce zklamalo, protože jsem konečně pochopila, proč si spousta lidí o této postavě myslí, že je pitomec. Jeho zobrazení je oproti manze úplně vedle, a tak jeho charakter nevyznívá ani tak geniálně, jako spíš přitrouble. Z L-a se tak místo mírně potrhlého génia stal mírně potrhlý blbeček a i jeho smrt, místo aby říkala "umřel statečně a dělal co mohl", říká "umřel, protože nebyl dost chytrý, aby případ rozřešil". Tohle mě zkrátka hodně zklamalo, protože tak špatně znázorněný charakter si L nezasloužil. ~(4,2)~ ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • I Když to ze seriálu není nijak jasné, z původní mangy lze vyčíst, že ve světě lidí může být maximálně 6 zápisníků smrti (nepočítají se zápisníky, které mají ve vlastnictví Shinigami) a tedy i maximálně 6 smrtonošů, kteří předali svá vlastnická práva lidem a musejí je doprovázet. Pokud by se vyskytl nějaký další zápisník smrti, bude fungovat až tehdy, když vlastnická práva předchozích zápisníků přejdou zpět na smrtonoše, nebo budou zničeny a zápisník se dostane mezi prvních 6. (Hannibal92)
  • Death Note se poprvé objevil v časopise Šónen Jump. (Geriel)
  • Jména hlav vůdčích agentů jako "L" jsou určeni podle abecedy. Jediným důvodem k tomu, aby byl jmenován další agent do čela a dostal jméno, je smrt toho předchozího. Je tak jasné, že před "L" zemřel "K" a "J". Výjimkou v pořadí jmen agentů je "M", protože namísto něj byl jmenován hned "N" vzhledem k tomu, že "M" byl netrpělivý. Je to také jediný případ, kdy byly dva agenti najednou naživu, ačkoliv později "M" zemřel. (P. J. D.)

Reklama

Reklama