Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Neskonale temná a přitom energická anime série, která vám rozproudí krev tím správným způsobem a v každém díle do vás nasolí takovou dávku briskně sesumírovaných informací a stále vyhrocenější zápletky, jež nadměrným vytěžením svého nesmírného potenciálu rovněž získala seriálu pár rekordů, až se vám z toho protočí panenky. Bohužel, vinou toho je Death Note jen jednorázovou záležitostí „Raketový vzestup, náhlý pád“, která je s přibývajícími díly, kdy se na sebe jen vrší stále neuvěřitelnější hlavolamy a dva mozky s velkým M na sebe šijí jednu boudu složitější než druhou (jejich předpoklady navíc mnohdy nevycházejí ani z toho, co ví oni, jako spíš z toho, co ví pouze divák – kam se hrabe The Mentalist), čím dál průhlednější. Postupem času, kdy se už nelze jen nechat unášet rychlým spádem děje, ale tvořit si komplexní představu, vyplouvají na povrch dříve opomíjené malichernosti a scenáristická bezradnost jak ve skládání vytvořených dílků příběhového puzzle, tak v od počátku nastolených trademarků (např. neustálé dovysvětlování motivů skrze monology postav, jenž bohužel namísto záměru jen potvrzuje jednorozměrnost postav a slaboduchost scénáře v detailech, které přímo nesouvisí s hlavní linkou). Při případném sledování doporučuji zhustit seriál do prvních 10-15 dílů, pak je to za čistých 5*, v dalších se pouze prohlubuje zklamání z vyvěrajících chyb a pramalých posunů v ději, potažmo v celkové skladbě na povrchu excelentního, v jádru omezovaného anime. 7/10 ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

K Death Note jsem zpočátku přistupoval s jakýmsi despektem a očekáváním. Jelikož v žebříčcích na prvním místě vystřídal mého oblíbeného Kenshina, říkal jsem si v duchu "tak se ukaž, co v tobě je". A skutečně, už od prvních dílů se děj rozjede a nezastaví. Light najde Deník smrti, zjišťuje, co všechno se s ním dá dělat, a zároveň se musí mít na pozoru před policií a obzvláště "L". Nenapadlo by mě, že může být napínavý seriál, kde se velká část odehrává ve vnitřních monolozích hrdinů, ale tenhle myšlenkový souboj Light x L je strhující a skvěle promyšlený. Kolikrát jsem se přistihl, že zkouším uvažovat s nimi. ..Tolik k první polovině, která si snad i zaslouží ne úplně čistých 5 *. Ovšem, seriál má ještě druhou polovinu. Nevím, jestli to byl přesně díl 17, kde se to zvrtlo, jak zmiňují ostatní, ale prostě od určitého momentu se to zlomí. Z Miso Aname, zprvu roztomilé a i docela uvažující holky udělají trapně infantilní kr*vu a z Matsudy trapně infantilního v*la. Ne že by tam předtím nebyl humor (Ryuk rulez), ale zapadal do docela vážného a seriózního tématu. Ovšem pak vyloženě rušil. A taky změnili znělku, ho**da, příjemně poslouchatelnou rockovou písničku vyměnili za rádoby drsnou metalárnu. Ach. Nicméně, nicméně, stále se to ještě dalo sledovat a bylo to docela zajímavé a napínavé. Až někam k dílu +/- 26. Aniž bych chtěl moc spoilovat, nová postava mi byla veskrze nesympatická a konec bych si taky představoval jinak. Snad jen ta hudba byla skvělá pořád. ___ Procentuelně asi 90 % za první polovinu, 75% za 3./4 a slabých 60 za poslední čtvrtinu. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Výborné kreslené prekvapenie uvádzané v rámci festivalu Comicsalon Bratislava 2007, veru ani sám som nečakal ako ma zaujme, príbeh chlapca čo sa mu dostane do rúk kniha Death Note a s ním túžby späté ako moc nad ľudskými životmi, kde chce dosiahnuť svojimi činmy určité ale do jeho hry zasiahne tajomný detektív so záujmom, prerušiť mu jeho smrteľné hry so životmi. "Japonci vedia svoju fantáziu preniesť v kreslenej podobe ako nikto iný, ich svet si vás podmaní!" /90%/ ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Death Note se dá popsat jedině dvěma slovy: zatraceně chytlavé! Od začátku, už od prvního dílu, mě to hrozně zaujalo a od té doby jsem se jednoduše nemohl dočkat, až uvidím další díl. A pak zase. Pro japonský anime mám zkrátka hroznou slabost, upřednostňuju ho mnohem víc před takovými Simpsonovými a sitcomy à la HIMYM, holt každý má slabost pro něco jinýho. Nepostrádá to vtip ani napětí a hlavně je to děsně návykový. Jenom škoda, že přibližně v polovině seriálu to pro mě jaksi ztratilo ten původní šmrnc a návykovost, navíc ještě když mi o něco později umřela moje oblíbená postava, už mě to prostě tolik nebavilo jak předtím, proto ta jedna hvězda dole. Ale jinak opravdu paráda, jen si dejte bacha na vedlejší účinky sledování – pokaždé, když žeru jablko, musím si zákonitě vzpomenout na Ryuka :) ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně po přečtení mangy a zhlédnutí všech hraných filmů dostala i k tomu vidět seriál. A skutečně uznávám, že onomu pocitu "dokonalosti", který jsem měla po přečtení komiksu, se nevyrovnal ani film, ani seriál. Na seriálu se mi líbilo, že byl (oproti filmu) naprosto věrný ději, tak jak je v manze, takže jsem si mohla celý děj "vychutnat" znovu. Malým problémem však bylo to, že ne všechny scény byly zobrazeny tak, jak bych si je podle komiksu představovala, a také mi chyběla ona komiksová "prokreslenost" (animace už nikdy nebude tak dokonalá jako kresba v komisku). To všechno by se dalo ještě přejít, a i tak bych seriál hodnotila jako skvělé pětihvězdičkové dílo, které převedlo mou oblíbenou mangu do anime, a to dokonce s úžasnou hudbou. Co však totálně srazilo mé hodnocení na čtyři hvězdy, bylo naprosto špatné zobrazení charakteru mé oblíbené postavy - L. Manga vystihovala L-a jako trochu potrhlého génia, který přestože zemře, je stále hrdina. Takhle se podařilo L-a vystihnout jakž takž i ve filmu. Anime mě však v tomhle ohledu hluboce zklamalo, protože jsem konečně pochopila, proč si spousta lidí o této postavě myslí, že je pitomec. Jeho zobrazení je oproti manze úplně vedle, a tak jeho charakter nevyznívá ani tak geniálně, jako spíš přitrouble. Z L-a se tak místo mírně potrhlého génia stal mírně potrhlý blbeček a i jeho smrt, místo aby říkala "umřel statečně a dělal co mohl", říká "umřel, protože nebyl dost chytrý, aby případ rozřešil". Tohle mě zkrátka hodně zklamalo, protože tak špatně znázorněný charakter si L nezasloužil. ~(4,2)~ ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Když se policie z celého světa sjíždí na konferenci Interpolu, většina členů zde má jmenovku se svým jménem a vlajku reprezentující jejich stát. Některé jmenovky nesou jména slavných reálných fotbalových hráčů z různých států a vlajky odpovídající zemím, odkud pocházejí. (glitter)
  • "L" se v seriálu zmínil, že pochází z Velké Británie. Už se ale nezmínil odkud, což udělal kvůli bezpečnosti, jelikož pochází z místa, odkud jsou všechny vyšetřující agenti řazeni dle abecedního pořadí, tudíž také N - Near a M - Mello. Ono místo, odkud pochází, je Wammy's House. Wammy's House je sirotčinec, kde se vychovávají nadějní talentovaní inteligentní sirotci k tomu, aby se stali vyšetřujícími agenty ve vládních tajných složkách. Jeho jméno pochází od příjmení jeho zakladatele Quillshe Wammy. Zajímavostí je, že ačkoliv to v seriálu není zmíněno, onen Quillsh Wammy je ve skutečnosti Watari. (P. J. D.)
  • V původní manze je možné o zápisníku dohledat mnohem více informací, než předkládá seriál. Pomocí zápisníku například nelze zabít osoby mladší 780 dní. Pokud vlastník zápisníku přijde o vlastnická práva, jsou mu odebrány i Shinigamiho oči (pokud s Shinigamim uzavřel dohodu o očích), ale polovina jeho života, kterou vyměnil za oči, mu vrácena není. Stránky v zápisníku smrti nikdy nedojdou. (Hannibal92)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno