Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní kousek, který však narazil. Dost narazil v druhé polovině a to jmenovitě po 24. dílu, pokud si dobře vzpomínám. Za první část: 5* za druhou část 2*, celkově tedy silnější 3* 65%. (Kdyby seriál skončil po 24. episodě, dávám mu opravdu 90%) ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalý, chytlavý divácký zážitek, k jemuž k samotné dokonalosti schází slabší (až moc překombinovaná) poslední třetina, kde Death note mírně ztrácí dech. Ovšem vynikající, maximálně nervy drásající finále dojem opět umocní. Boj 2 charakterů nebyl dlouho podán tak strhujícím způsobem. Je to zčásti horor, zčásti fantasy, ale převážně zajímavá detektivka se zběsilým tempem. Ovšem mírně mě zklamal fakt, že autoři poněkud zabili potenciální zajímavou myšlenku, jestli je Light, který zabíjí zločince skutečně zlý nebo dobrý. Představoval jsem si, že si s tímto motivem pohrají a pohrají si s Lightovou psychikou. Svou nejednoznačností to přímo vybízelo. Dojem ještě umocňuje působivá hudba, při níž mnohdy hezky mrazí (zvláště sborové party efektně použité při vraždách či šokujících odhaleních). ()

Reklama

kepiash 

všechny recenze uživatele

Skvostem je především první část seriálu, na níž oceňuji její filosofický rozměr. Sledujeme, kterak nadaný student dostane do rukou "hračku", která má moc změnit svět tak jak ho známe a my se nemůžeme ubránit etickým otázkám "Co je vlastně správné?" a co bychom na Lightově místě dělali my. Přiznávám, že jsem Kirovi tiše fandil a díly kde s Ryuukem za zády svádí dechberoucí, psycholgickou bitvu se svou nemesis, geniálním "L", mě chytly tak, jak možná ještě žádný seriál předtím. Kvalita seriálu v mých očích úměrně klesá s tím, jak postupně na scéně ubývá Ryuuk a větší screentime naopak získává Misa Amane. Seriál se postupně mění v tuctovou kriminálku, která, pravda stále má své skvělé momenty, komornějšímu úvodu se však již bohužel nedokáže vyrovnat. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Neskonale temná a přitom energická anime série, která vám rozproudí krev tím správným způsobem a v každém díle do vás nasolí takovou dávku briskně sesumírovaných informací a stále vyhrocenější zápletky, jež nadměrným vytěžením svého nesmírného potenciálu rovněž získala seriálu pár rekordů, až se vám z toho protočí panenky. Bohužel, vinou toho je Death Note jen jednorázovou záležitostí „Raketový vzestup, náhlý pád“, která je s přibývajícími díly, kdy se na sebe jen vrší stále neuvěřitelnější hlavolamy a dva mozky s velkým M na sebe šijí jednu boudu složitější než druhou (jejich předpoklady navíc mnohdy nevycházejí ani z toho, co ví oni, jako spíš z toho, co ví pouze divák – kam se hrabe The Mentalist), čím dál průhlednější. Postupem času, kdy se už nelze jen nechat unášet rychlým spádem děje, ale tvořit si komplexní představu, vyplouvají na povrch dříve opomíjené malichernosti a scenáristická bezradnost jak ve skládání vytvořených dílků příběhového puzzle, tak v od počátku nastolených trademarků (např. neustálé dovysvětlování motivů skrze monology postav, jenž bohužel namísto záměru jen potvrzuje jednorozměrnost postav a slaboduchost scénáře v detailech, které přímo nesouvisí s hlavní linkou). Při případném sledování doporučuji zhustit seriál do prvních 10-15 dílů, pak je to za čistých 5*, v dalších se pouze prohlubuje zklamání z vyvěrajících chyb a pramalých posunů v ději, potažmo v celkové skladbě na povrchu excelentního, v jádru omezovaného anime. 7/10 ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený počin. Seriál na nic nečeká a servíruje nám výbornou hlavní postavu, které konečně netrpí něčím, co mi u mnohých takových překáželo: Chyby. Kvůli tomu nemám problém ji fandit od úplného začátku až téměř do samého konce i skrz různé charakterní proměny. Bohužel, chyby ovšem obsahuje děj, který je postupně napínán, rozmnělňován, je mu věnováno čím dal méně času a tak shazuje nadějně rozjetý projekt do průměru. Za první polovinu bych dal mezi 4* - 5*, druhá polovina nestojí už za moc. ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Death Note se poprvé objevil v časopise Šónen Jump. (Geriel)
  • Původní manga uvádí, že přestože se bohové smrti (shinigami) vyskytují v mužském i ženském pohlaví, je vyloučen jakýkoliv sexuální styk, ať už mezi bohem smrti a člověkem nebo mezi bohy smrti. (Hannibal92)
  • V seriálu v mnohých pasážích Kirovi zčervenají vlasy a jeho úhlavnímu protivníkovi naopak zmodrají. Je to symbolika, která má zpodobnit fakt, že mezi sebou svádí boj dobro se zlem. (P. J. D.)

Reklama

Reklama