Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Mohl z toho být výborný hixploitation (zlá matka z nižší sociální vrstvy ovládající hordu svých dětí - bezohledných strojů na mučení), kdyby se otravně nevyhýbal zobrazování násilí. Zůstává kolovrátek chování, které mi hlava nebere, nedokázal jsem se do toho položit. Emocionálně vyděračské dílo, kde si můžeme krásně zanadávat, jaký jsou ty lidi svině a pobrečet si. Nic pro mě, nemám tu správnou schopnost empatie. P.S. Tohle by byla ideální látka pro Sama Peckinpaha na začátku 70. let. Byla by to kurevská pecka. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutná, desivá téma, ktorá otvorí nožík vo vreckách všetkým slušným rodičom. Takí ľudia ako Gertrúda by mali byť hneď na začiatku fertilného veku kastrovaní, aby sa nemohli množiť (samozrejme, keby sme mali stroj času a poznali ich osobnú budúcnosť)... Film plný hnusných ľudí a zlých detí. Ale nebola to len Gertrúdina vina, veľký podiel na tom nešťastí mali aj rodičia kočovníci - nechať svoje deti cudziemu človeku tak to je už na mňa silná káva. Podľa mňa mali byť stíhaní aj oni. Ku koncu som bol zvedavý ako potrestajú tie decká, hlavne toho nepríjemne nesympatického malého chalana. Žiaľ musím priznať, že ma ich tresty teda nijak zvlášť nepotešili. Ja by som ich dal do nejakej problémovej pestúnskej rodiny a americký sociálny systém by si s nimi už hravo poradil. Nakoniec by sa aj tak do toho väzenia dostali, no na podstatne dlhšie... Dramatické spracovanie snímku ma však moc neoslnilo, na mňa až moc odosobnené a pocitovo sterilné, z takto silného námetu sa dalo vyžmýkať podstatne viac emócií. Ani koniec na mňa nezapôsobil tak ako by si film zaslúžil. Chcelo to skrátka lepšie dramatické spracovanie a viac sa vnoriť do jednotlivých postáv. Preto len priemer. 60/100 ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Absolutně mohu ouhlasit s komentářem Rob Roye. Film byl založen na chování postav, do kterých jsem se nedokázal vžít. Očekával jsem více zobrazování násilí, abych opravdu měl pocit, že to matka nezvládá a mohl se dostat tomu na kloub. Emoce tam jsou, ale jsou tak násilně vynucené a na konci aspoň máme pocit, že už se podobné zločiny nepřehlíží. V dnešním světě se to odehrává taky, ale v takové tichosti, že o tom neví nikdo. Ani sousedi, kteří v této události věděli přesně co se odehrává a slýchávali pravidelně křik Sylvie. Je vidět, že Ellen Page si umí vybírat role a překvapilo mě, že ve stejném roce hrála ve filmu Juno, kde vypadá úplně jinak. Dává do toho všechno a takové herce mám rád. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

American Crime představuje jeden z těch kuriózních, ale pravdivých pohledů na americký severozápad, kde sice vítězí středo-levicová demokratická strana a místní velebníček tam má zároveň stejně významné postavení jako starosta, ovšem solidarity a rovnostářství se tam člověk zvenčí dočká jen stěží, a rovněž nedělní návštěvy kostela jsou spíše povinností bez jakéhokoliv morálního dopadu na každodenní život obyvatel. ____ Dá se nejspíš souhlasit s obecně rozšířeným názorem neurologů, že lidé, kteří film hodnotí nízko, patří mezi ty lhostejné a přihlížející, zatímco 5-hvězdičkáři by dívce, do níž jsou nalogováni přes zrcadlové neurony, nějak pomohli. Protože American Crime je zjevně jedno z těch děl, díky nemůžu se dozvíte mnohem více o sobě než o postavách filmu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já bych chtěl varovat slabší povahy, aby si dobře rozmyslely zda se na tohle budou dívat. Srdce mě bilo jak zvon a s každou přibývající minutou jsem se modlil, aby už to peklo ty holčičce skončilo. Nechybělo mnoho a po roce a půl jsem se u filmu zase rozbrečel a osobně si myslím že tomu zabránila jen obrovská vlna ostatních emocí kterou jsem v tu chvíli v sobě měl. Proti tomuhle působí i deset nejděsivějších hororů všech dob jako večerniček pro děti. Na rovinu říkám, že tý ženský bych bez milosti vpálil kulku mezi oči a udělat tohle někdo mé dcerunce tak bych dotyčnýho umlátil klidně i před soudcem. Pro mě osobně je dost těžký najít vůbec nějaký slova na hodnocení, když mě to tak těžce rozhodilo sandál, ale určitě bych pochválil herecké výkony Ellen a Catherine Keener, odvedli kus poctivý práce. Příběh chválit nebudu, ten napsal reálnej život a to je na tom to nejděsivější. Jedno vím jistě, pokud někdy uslyším ze sousedního bytu opakovaně dětský pláč nebo volání o pomoc volám fízly, v opačném případě totiž patříme na lavici obžalovaných taky ! První pětihvězdičkový film, který až do konce svýho života už nechci vidět. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Ellen Page byla jedinou volbou na roli Sylvie. (don corleone)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles. (MikaelSVK)
  • Ačkoliv se film odehrává v roce 1965, ve scéně, kdy rodina dorazí na pouť, vidíme v jednom stánku s hračkami Oslíka a Dračici z animovaného filmu Shrek (2001). (uiu)

Reklama

Reklama