Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (804)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický animák, to já rád. A stejně jako VALL-I i tenhle se podle mě vyvedl, byť kvalit milého robotka nedosahuje. Každopádně myšlenku to má a i rozčíslování postaviček má svůj význam. Naanimované je to skvěle, nepřátelé nemají chybu a děj ubíhá stejně svižně, jako Usain Bolt ve finále olympiády. Zasloužené 4 hvězdy - a moc nechápu ty škarohlídy, kteří hledají chlup na všem. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Vizuálně zajimavý technologický skoro horor v solidním 3D kabátku, který ale více než film připomíná rychlou videohru. Pro samou akci nezbývá místo na emoce a Číslo 9 tak zůstává i na ploše celovečerního filmu pouhým demem, stále ještě trestuhodně skromnou ukázkou skutečného potenciálu světa, který vytvořil Shane Acker. Design některých zrůd je ovšem k posrání... ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Celovečerný 9 je v podstate natiahnutý kraťas a ako taký stráca na svojho predchodcu to kúzlo tajomna. Nehovoriac o tom, že celkovo je ten krátkometrážny kúsok prepracovanejší a pôsobivejší hlavne tým čarovným záverom, ktorý tu vyznieva akosi obyčajnejšie, čo zamrzí hlavne pri zastúpení tých mien v produkcii ako Tim Burton a Timur Bekmambetov. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Deborah Lurie: 1. Introduction ,2. Finding Answers ,3. Sanctuary ,4. Winged Beast ,5. Reunion/searching For Two ,6. The Machines ,7. Out There ,8. Twins ,9. Slaying The Beast ,10. Return Of The Machines ,11. Burial ,12. Reawakening ,13. The Aftermath ,14. Confrontation ,15. The Seamstress ,16. Return To The Workshop ,17. The Purpose ,18. Release ,19. Welcome Home-coheed And Cambria, ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Potenciál má Číslo 9 obrovský, ale využívá ho minimálně... a ze všeho nejvíc tak připomíná počítačovou hru, ať už svým nesmírně zajímavým, avšak silně zjednodušenýn prostředím, arkádovostí a akčností většiny scén, či přístupem "něco se děje proto, aby se něco dělo". Což nemusí být nutně úplně špatně, ale z kategorie inteligentně infantilní a pohlcujícího steampunkového fantasy-postapa se tak propadáme do kategorie klasických zábavných animáků pro děti (ovšem s tím že tento tak docela pro děti není). Ovšem ať už k němu přistupujeme z jakékoli strany, nic neomluví brutálně osekanou stopáž, ve které evidentně chybí odvyprávět asi půlhodina děje, aby alespoň trochu přestal postrádat kontinuitu... a pro to aby bylo vysvětleno vše důležité o prostředí, postavách a pozadí příběhu i s nabízejícím se myšlenkovým rozvedením, tak by film potřeboval zhruba ještě další hodinu navíc. Jinak řečeno, hloubka filmu je v něm spíše tušená, než viděná... a to je obrovská škoda. 6/10 ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Vzhled čísel 3 a 4 je navržen podle zahradních rukavic. (Kaori)
  • O produkci filmu se původně zajímala také společnost TriStar Pictures, avšak nakonec upřednostnila film Planeta 51 (2009). (radekgfx)
  • Tvorcovia filmu pracovali vo filmových štúdiách v Los Angeles, Toronte a Luxemburgu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama