Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Skĺbenie prastarého čínskeho mýtu a severskej povesti (Kalevala) v historicky prvom, fínskom wuxia filme! Ono slovo "wuxia" aj po druhom zhliadnutí filmu možno znie trocha prehnane, rovnako ako aj zvolený spôsob predkladania samotného príbehu, v ktorom hovorené slovo hrá rovnako dominantú úlohu ako obraz. Čo mi na prvý krát prišlo ako neúnosne nafuknutá bublina nasilu vykonštruovaného príbehu skrz množstvo hovorenej doslovnosti, druhé zhliadnutie so zvýšenou pozornosťou na samotný obsah viet, odkrylo predo mnou síce jednoduchý, ale logicky pospájaný príbeh-mýtus. Na filmové médium je možno až príliš ukecaný, ale práve vďaka samotnému obsahu pre mňa osobne aj akceptovateľný. Update: Tak tretie zhliadnutie zanechalo ešte silnejšie dojmy. Silný, obrazom i príbehom veľmi smutný mýtus. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepopsatelná, pomalá atmosféra (i na asijský film!), ovšem kdo čeká prostý příběh a spoustu bojových scén, nedočká se ani jednoho. Já to čekal taky, ale jsem neuvěřitelně příjemně překvapen - a to jsem příběh pochopil tak z půlky. Nejednou jsem si vzpomněl na Fontánu. Stejně jako ona je i tohle jeden z filmů, které působí uvnitř, i když je vlastně úplně nechápete. Těším se na druhou projekci, v tomhle případě nevyhnutelnou. E: Druhý pokus dopadl minimálně stejně dobře, pochopil jsem už mnohem více věcí, ale do skládačky pořád kousky chybí. Další pokus bude, přestože film plyne jako postřelený šnek, ta atmosféra ve mně zůstává i po skončení, což se mi často nestává, a čehož si na filmu neuvěřitelně cením. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nič proti spájaniu rôznych mytologických prvkov, aj keď v tomto prípade sa zdajú byť pomerne nesúrodé. Proti technickej stránke filmu nemám žiadnych námietok, vizuálne, hudobne, strihovo aj režijne pekne spracované filmové dielo. Páčil sa mi aj plynulý a účelový prechod medzi obomi časovými rovinami. Problém mám skôr v obsahu. Samotné zložky s fínskou a čínskou časťou zvlášť sa ešte dali, aj keď ku Kalevale by som mal mnoho faktických námietok, je tu veľa zásadných obmien a to nielen v detailoch, ide vlastne o taký dotvorený fínsko-estónsky guláš. Najväčší problém potom nastal pri pokuse o spojenie týchto dvoch mytológií s čínskou v ponímaní akéhosi archetypu hrdinského bojovníka a kung-fu, pretože keď vychádzam z gulášu, dostanem opäť len guláš. To je asi ten hlavný dôvod, prečo na mňa táto nesúrodá zmeska zapôsobila chaoticky, divne a v konečnom dôsledku aj nudne. Dve hviezdy za technickú stránku, ostatné patrí do smetiaka. 40/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus jak skloubit finské pověsti z Kalevaly s čínskou mytologií a část děje ještě převést do současného Finska. Multižánrový mix překvapivě funguje a ač má občas nedostatky, tak myslím, že dokáže zaujmout. Film je dělaný s radostí a nadšením a je to na něm vidět. Přesto celkově v mých očích zůstává jako slabší nadprůměr, hezký snímek, na který ale brzy zapomenu. ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda a zase nuda! Nudné spojení dvou naprosto nudných prolínajících se příběhů, které vyústí v nudný konec. Nenašel jsem žádnou pointu, ponaučení, zábavu, smysl....prostě nic. 110 minut žvástů beze smyslu. Jediným pozitivem je pěkná kamera. A netuším proč je film uveden také jako akční....Pat a Mat je akčnější! ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama