Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Keď som ako mladý rocker odchovaný na Alice Cooperovi, Deep Purple, Motley Crue, či KISS stál na hudobnom rázcestí, jedna z ciest bola metal. A bola to cesta, ktorou som sa nikdy nevydal, lebo metal mi doteraz veľa toho nehovorí. Napriek tomu (alebo najmä kvôli tomu?) ma tento dokument nadmieru bavil. Je zároveň edukatívny (história metalu), zábavný (Lemmy, ožratý spevák z Mayhem, spevák z Gorgoroth) a až investigatívny (polemika nad rolou ženy, či satanizmu v metale). Navyše máme k tomu rozhovory s kvantom (inteligentných) rockerov a metalistov ako Dio, Alice Cooper, Bruce Dickinson, či Bob Ezrin. A v neposlednom rade režisér a "sprevádzač" celým dokumentom je veľký sympaťák. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o metalu a skvělá návštěva Wackenu... Jako mám tam pár výtek (absence Doom Metalu to je jako fatální chyba tak stará odnož metalu a ani zmíňka, hlavně, že tam dělí kde jaký styly na bandu podstylů a dává tam nedůležité styly metalu v porovnání s Doomem). Celkově jsme našel i pár novinek co jsem neznal. A velkým kladem je i diskuze s předními postavami metalové historie. Jasných 5z5 ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bud to cítiš alebo nie. Tak vystihujúce. Headbanger's Journey sa občasne zasekáva. Miestami dokonca vyznieva až nudne. Nie je dokonalý, no rozhodne zaujímavý. Stručné a jasné odpovede na nezodpovedané otázky. Takovej Frequently asked questions (FAQ) of metal. Pre fanúšikov povinnosť, pre nezainteresovaných ..sprievodca metalovej kultúry od a-z. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o mém oblíbeném hudebním stylu. Průlet rodokmenem metalu a hardrocku + rohovory legendárních kapel a hudebníků (Dio apod.) na vynikající úrovni. Divák taky navštíví Wacken a může si s ledovým klidem zavzpomínat na to jak ho ráno bolelo za krkem když celou noc pod pódiem hrozil a mlátil svými (tehdy) ještě dlouhými vlasy. :).................... PS: Ptáte se proč je metal neoblíbený mezi veřejností?? Protože banda idiotů ve skandinávii spojuje tuhle hudbu s pálením kostelů a jiných zhovadilostí, které dělají téhle muzice špatnou pověst.a taky proto, že si všichni pod pojmem metal představí jen death, doom metal a podobné podžánry, které jsou ovšem spíše nováčky a na všeobecnou veřejnoust působí prostě drasticky a satanisticky. Mám takovou zkušenost že když jsem měl ještě na střední v anglické konverzaci prezentaci o hardrocku a metalu a jedné milé profesorce jsem pustil ukázku (Iron Maiden), tak mi řekla: "tohle je TEN metal? To je dobré, já si představovala něco tvrdšího a takové to řvaní přes hrdlo." ..........Na druhou stranu, kdyby tahle muzika byla tak popularizovaná, taky by to nebylo ono, nebo snad ano ? :)) Ještě dodatek pro neposluchače metalu a rocku. Pokud neposloucháte a nezajímá vás tahle muzika, tak vás to nejspíš nebude bavit, protože nebudete znát známé osobnosti, s kterými se zde dělají rozhovory a nebude to pro vás nijak zajímavé, ale pokud nejste vyloženě hudební barbaři a jste trochu tolerantní, tak to můžete brát jako takovou metalovou encyklopedii a něčemu se přiučit (ovšem varuju, některé věci se zde musí brát s rezervou a obzvlášt diváci, kteří metalu neholdujou). ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Svoji hodnotu má dokument hlavně v tom, že ukazuje, jak metalisti chtějí být viděni (nebezpeční - tajemní - rebelové - outsideři) a jak moc stojí o to, aby všechno, co dělají a jak se stylizují, dávalo dohromady smysl. Že to ve skutečnosti smysl nedává a že to není podloženo pevnými argumenty, asi pro kriticky smýšlejícího diváka nebude žádné překvapení. (Dva příklady: Jakýsi směšný soudní spor s pí. Goreovou má zastupovat souboj metalu s morálkou? Spoustu metalistů má rádo Sabbathy, frontman Sabbathů má rád blues a tak metal vychází z bluesu?) Ale jak už jsem psal, tady jde čistě o to, aby se metalisti utvrdili ve svém boji "proti všem" a v heslovitých životních pravdách. O nic víc. Když se to vezme kolem a kolem, tak je to vlastně docela zábavná sociologická studie. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama