Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (93)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jako by se „viktoriánsky dickensovský ráz“ komplexní, stylisticky vypiplané a na stránky rozhodně nijak skoupé „skrz na skrz a do morku kostí britské“ (ne)fantasy předlohy odrazil i v uctivém přístupu BBC k uchopení této látky a tak se jedná spíše o ilustraci předlohy než o její adaptaci v pravém slova smyslu. Ovšem je třeba uznat, že jde o nádhernou i detailní ilustraci přesně vystihující původní látku (atmosférou, obsazením, pozvolným tempem i zpracováním), což rozhodně nebývá pravidlem. I když… U BBC vlastně ano. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejpříjemnější seriálové překvapení roku, o to větší, že jsem neměl o evidentně kouzelné knižní předloze ani potuchy. V BBC se nebáli do pouhých sedmi dílů nacpat nevídané peníze a už tak nepopiratelné kouzlo celé minisérie tím ještě podtrhli, tato prapodivná historická variace na Harryho Pottera má něco ode všeho, a ani náhodou to ve výsledku netvoří přeplácaný dort. Ať už jde o bizarní dospělé dopady čárů na životy Britů a jejich království, příjemně britsky odlehčené, ne-li absurdní chování hlavních postav, nebo o samotnou velkolepou magii a epický nádech s voldemortským nádechem, všechno dohromady zapadá beze zbytku dokonale. A kniha Susannny Clarke se tímto vyšvihla rovnou na první příčku must-read seznamu. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na doporučení kámoše jsem se dostal k tomuto miniseriálu, takže jméno Susanna Clarke jsem před tím nikdy neslyšel. No, není to tak dokonalé, jako se tady někteří rozplývají. Oceňuju délku seriálu, ostatně jinak bych se na něj ani nedíval, přičemž suverénně nejlepším atributem je stylizace ortodoxního anglikánského prostředí, které bere dech. Jste-li fanouškem extrémně korektních gentlemanů, sirů a etikety, budete slintat blahem. Kladně lze zhodnotit taky snahu autorky zaplést nitky reálných historických událostí do pozadí příběhu, no větší konspiračení by taky neškodilo, bohužel nezklamalo mě ani tak pomalé tempo, v Anglii se přece nespěchá, ale na moje očekávání zaškrcená fantasy složka. Čaruje se, né že né, ale přece jen by se hodil monstróznější záporák a spektalukárnější vyvrcholení. I tak ale můžu Strange a Norella doporučit, na téhle stopáži to za podívaní jako alternativa k Potterovi rozhodně stojí. 80% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Strange a Norrell je pohádkovější než brutální a dekadentní Penny Dreadful. Je tu víc elfů, kouzel v dešti a důstojných gentlemanů než potrhaných mrtvol a chlípných zrůd - a trochu mi to by to bylo líto. PD nastavila laťku tomu, jak viktoriánská magie může vypadat a JS-MN proti tomu vypadají trochu televizně. Na druhou stranu mají ucelený, hezky odvyprávěný a konzistentní příběh, což třeba o PD říct nešlo. Seriál má 7 dílů a můj dojem postupně vzrůstal od 3* okay-ish úvodu, přes několik docela napínavých 4* dílů ve střední části až k 5* finále. Konec, kde se složí všechny linky dohromady, je vážně super, ale chápu, pokud k němu někdo v drsné konkurenci jiných seriálů nedoputoval. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jonathan Strange a pan Norrell... Kniha je sice lepší, ale zlatému BBC se opět podařilo skoro nemožné a tak těch sedm dílů opravdu vykreslí dobu, atmosféru, magii i mágy. A to i přesto, že některé věci vynechá a jiné si tam (!!!) svévolně přidá, obzvláště v závěru. Je pravda, že jsem očekávala trochu více války, protože v knize to zabralo daleko víc prostoru, ale na druhou stranu televizní verze příběhu lépe vykreslila linku vztahu Jonathana a jeho manželky. Tam, kde Susanna Clarke zůstávala na papíře strohá, nám BBC podá fakt pěkný obraz, kterému uvěříte (samozřejmě i díky Bertiemu Carvelovi a Charlotte Riley). Co se povedlo na podtrženou výbornou, je obsazení, do jednoho herce tam vidíte všechny ty postavičky jak na šachovnici a po skončení se cítíte zase tak banálně jako po skončení knihy... nevíte, co teď budete dělat. ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama