Reklama

Reklama

Svědectví pro výstrahu

(TV film)
všechny plakáty
Československo, 1968, 46 min

Režie:

Milan Tomsa

Scénář:

Otta Bednářová

Obsahy(1)

Proces s tzv. Velkou trockistickou radou byl jedním z těch, které následovaly po procesu se Slánským a spol. a probíhal v režii sovětských poradců. Mezi sedmi obžalovanými byli i ředitelé velkých podniků, obvinění ze "spiknutí za účelem rozvrácení socialistického hospodářství". Ve skutečnosti to byli vesměs idealisté, kteří po válce uvěřili komunistické ideologii. V polovině 60. let byli všichni rehabilitováni, někteří z nich už posmrtně.
Reportérka Zvědavé kamery Otka Bednářová v roce 1968 šla po stopách tohoto procesu, v té době zcela netradičně a nebojácně, navštívila desítky svědků, ať už pozůstalých nebo "těch z druhé strany" a nekompromisně odkryla praktiky tehdejší komunistické nomenklatury. V roce 1970 byla redakce Zvědavé kamery zrušena a redaktoři byli z Československé televize vyhozeni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Lumpen proletariat soudil inteligenci. Tezko pochopit smysl techto vyslechu, kdyz si vyslychajici zapisovali neco jineho.  Dnes ve vedomostni spolecnosti se staty o vysoce kvalifikovane lidi pretahuji. V Sovetskem Svazu komunisticka nomenklatura podobne jako drive slechta ve skutecnosti vysavala pracujici lid a spolupracovala s tzv. vory v zakone, tedy zlocinci. Stalin totiz rekl, ze kriminalnici jsou delnicke tride nejblizsi. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ve své době, době vzniku, to byla průrazná a šokující fakta. A pro redaktorku Bednářovou mimořádné vypětí a posléze i existenční ohrožení. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Redaktorka Otta Bednářová byly velmi statečná. Od roku 1993 pracovala v televizi. Pro své politické postoje byla po okupaci v roce 1968 přesunuta z pozice režisérky do archivu ČST a nakonec dostala výpověď. Právě ona byla přeobrazem režisérky v seriálu Voha, ktrou ztvárnila Aňa Geislerová. ()

Reklama

Reklama