Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmov, ktoré sú postavené na boji Dávida s Goliášom je veľmi veľa; tých, ktoré sú podľa skutočného príbehu už menej. Boj o patent, ako už názov sám jasne napovedá, je zameraný hlavne na spravodlivosť v demokratickej spoločnosti. Takej spoločnosti, kde sa dokonca sama obeť môže hájiť a na moje prekvapenie aj vyhrať. Súd vo filme je postavený skôr pre diváka ako podľa reálií. Inak by sme sa na súde nedozvedali pochyby o samej podstate patentu ako takého, naviac, ak sa jednalo o patentový súd. Jasné, divák sa skôr sústredí na to, o akú drobnosť sa vedú spory a súdy a z nich vyplývajúce paranoie, ztraty blízkych a tiež ztrata zdravého úsudku. A ako dokáže takáto drobnosť pohltiť jedinca, ktorý tým riskuje takmer všetko. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě to bavilo u soudu, což teda nebyla zvlášť dlouhá část, ale nějakou dobu už to je, co jsem viděl ve filmu tohle mé oblíbené prostředí, takže jsem si to užil. Líbil se mi Kinnear, hrál všechny fáze hlavní postavy přesvědčivě a vyváženě a tím pádem snímku dost pomohl, protože na ústřední osobě všechno stojí. 70 % Oblíbená část- pointa se slovy v knize ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Stěrače stírají, ostřikovače stříkají, klakson troubí... Akorát je blbý, že ty stěrače stírají stále stejnou rychlostí. Tak si s tim jeden vysokoškolskej profesor začne trochu lámat hlavu a vymyslí cyklovač. Vůbec jsem do teď netušil, že k vynálezu cyklovače svěračů se váže takovejhle příběh. Tak jsem se aspoň dozvěděl zase něco novýho. Jinak ovšem tohle soudní drama celkem v ničem nevybočuje z průměru. Stačí vidět jednou... ()

Flaveus 

všechny recenze uživatele

Jak už bylo mnohokrát napsáno, jedná se o film, ve kterém bojuje o pravdu David a Goliáš. A i když jde o nesmírně důležité téma, tak z hlediska filmového zpracování bohužel lehce pokulhává. Na můj vkus je zde málo vykreslena lidská stránka příběhu. Detailnější vykreslení postav a dopad soudního procesu na jednotlivé osoby, zejména rodinu profesora Kearna. Možná by pomohla o trochu delší stopáž, protože mám pocit, že něco tomu chybí. Jako obrovské plus, což však považuju za samozřejmost ve filmech podle skutečné události je autenticita, která je nejspíš historicky stoprocentní. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý námět, ale realizaci podle mého dojmu chyběl hlubší ponor. Napětí, jak to dopadne, když se človíček z ulice pustí do souboje s gigantem, je sice nosným prvkem, ale přece jen bych čekal o téhle situaci něco hlubších myšlenek, pár vtipných nebo mrazivých dialogů... zkrátka větší nebo snad pocitvější popřemýšlení o tom, v čem vlastně zajímavost takového střetu vězí. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Marc Abraham požádal Grega Kinneara, aby kvůli roli Roberta Kearnse přibral 10kg. (D3VIL)
  • V dnešní době má stěrače, které vynalezl Bob Kearns, přes 150 milionů aut. (D3VIL)
  • V čase 0:11:00, když je rodina v restauraci, tak se v záběru ulice objeví i moderní auta, která v době, kdy se odehrává film, ještě neexistovala. (LOOOL)

Reklama

Reklama