Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit pocitu zklamání. Agnieszku Holland mám moc rád, Rimbauda zbožňuju, Leonarda DiCapria uznávám (už mnohokrát dokázal, že to je Pan Herec) ... Tady mi ale prostě pořád něco drhlo - zbytečně zdramatizované postavy a okamžiky (celý Verlaine je karikaturou toho, co jsem o něm četl) a oproti tomu rozvláčné nebo naopak strohé pasáže tam, kde rozhodně bylo o čem vyprávět (např. Rimbaud čte Opilý koráb, Rimbaud cestuje na Jávu). DiCaprio místy drobet přehrává, pro mne je zde jednoznačnou hvězdou David Thewlis. Chtěl jsem víc poezie, víc dřeně, provokace a syrovosti, dostal jsem - a teď se omlouvám za výrazivo - více nebo méně zábavný záznam eurotripu dvou teploušů. A tohle si dva geniální básníci opravdu nezasloužili. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Všechno začalo nevině: učitelka na češtinu nám řekla, ať někdo přinese tenhel film, takže jsem se toho ujal a stáhnul to. Během stahování jsem zjistil, že v tom hrajou Lupin a DiCaprio - říkám si fajn, to bude dobrý. Jenže pak jsem zjistil, že je to o prokletých básnících, tedy těch, kteří spolu spali. Říkám si dobrý, to bude v pohodě, zajímavý, proti homosexuálům nic nemáš, je to historický a je to pravda, těšíš se. A že bylo na co - úchvatný výkon Leonarda DiCapria dva roky před osudovou srážkou s ledovcem jako fakana, který využívá svého staršího Lupina a dělá mu ze života peklo. Lupin, ten tam měl fakt hrozně pěknou (a vyvinutou) ženušku - díky, že ukázala - a rozhodně ne stylový plnovous. A teď musím říct něco, co už tady někdo napsal, a já to zopakuju, protože je to pravda - mám já to ale ohromné štěstí, že jsem HP sérii viděl dřív než tohle, protože obráceně by to asi způsobilo poněkud lehce zvráceněji... No nevadí, mě se to líbilo a má intuice se nemýlila, když řekla, že to bude zajímavé. Co mě ale naopak vůbec zajímavé nepřišlo (a nezajímalo to ani mě) byl nahatej DiCaprio (dobře, zkousnu, to už jsem párkrát viděl) ale vidět nahatýho mého nejoblíbenějšího učitele z Bradavic holdujícího s ním sexu? To už fakt ne, díky, tohoto druhu scén mohlo opravdu být méně i když chápu, že především o tom ten film byl, ale čím déle to trvalo, tím mi to přišlo zvrácenější (samozřejmě až na ta odhalená prsa) a i konec, zhruba poslední čtvrt hodina, mi přišla dost natahovaná. Ale jinak pěkný a po historické stránce (snad, možná) poměrně přesné, za mě ale "jen" 75%. ()

Reklama

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že životopis by měl nějak svou formou (a materiálem) reflektovat i tvorbu osobnosti, o níž pojednává. Pouhý životní příběh s pár replikami na téma spáč v úvalu mi ke štěstí nestačí. Ve srovnání s Úplným zatměním jde třeba film Hodiny mnohem dál. Toto je milý, odpočinkový a zábavný snímek - no more, no less. (Může se zdát, že není fér srovnávat Úplné zatmění /což je životopis/ s Hodinami /což je adaptace knihy, která je prý mnohem více než pouhým životopisem/, ale mě by opravdu těšilo, kdyby se přesah stal normou u převyprávění života významných /i bezvýznamných/ osobností. U Hodin nemohu hodnotit jestli jsou zdařilou adaptací, neb jsem knihu nečetla.) ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Nevím, kterej z nich byl nechutnější - jestli arogantní manipulátorská svině, která si se svým oddaným pejskem hrála prostě proto, že ho nechal, a když se jeho porobě náhodou mimořádně vzepřel, najednou se scvrknul v nesebevědomou rozklepanou kuličku a rozbrečel se jak puberťák (no, však taky byl), nebo pokryteckej slaboch, co si svoje malým tyranem pošramocený "mužství" vybíjel na své ženě a jednoho i druhýho přesvědčoval o lásce, aby je následovně opět opouštěl. ??? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeste pred homohorou tu bylo Uplne zatmeni a musim uznat, ze se stejne jako v pripade Zkrocene hory jedna o kvalitni film. Akorat probem je, ze takovyhle filmy o vztahu nakejch lidi, kterej je nici, sem uz par videl. Ale jinak je pribeh vcelku v pohode, akorat tezko rict, kolik je toho podle pravdy. Navic se film zameruje ciste na vztah dvou basniku. Prekvapilo me, ze takovej vcelku komorni pribeh ma docela rozmachlou a perfektni hudbu. No a pak tu jsou herci, Daniel Thewlis me prekvapil, tohohle herce neznam, ale predved dost dobrej vykon a byl dustojnej "partak" pro Leonarda, akorat by prasak nemusel furt ukazovat pero. No a pak tu je DiCaprio. Tohohle herce v jeho nejnovejsich filmech porad chvalim, protoze uz nepusobi jako ten malej chlapecek a je fakt kvalitni herec. No ale tohle je asi nejstarsi film, kterej sem s nim videl a tudiz jsem cekal toho sladkyho chlapecka, ale DiCaprio snad predvadi jeden z nejlepsich vykonu, protoze byl naprosto dokonalej a nebyl to zadnej sladousek, ale pekne nechutnej parchant, kterej i pres svej mladistvej vzhled dokaze bejt pekne vostrej. Ja jsem spokojenej, film me zaujal a Leo je tady tak skvelej, ze proste musim dat 4*. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ze začátku filmu čte Paul Verlaine (David Thewlis): „Co jsem se naplakal za srdcervoucích jiter“, což je úryvek z Rimbaudovy básně „Opilý koráb“. (orkadimenza)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)
  • John Malkovich měl původně hrát postavu Verlaina, kvůli čemuž si vyholil část hlavy. (bfa)

Reklama

Reklama