Reklama

Reklama

Poštovní ředitel Philippe Abrams chce získat místo na Francouzské Riviéře. Celá rodina je natěšená, jak bude žít na slunci u moře. Philippe se dopustí podvodu a do dotazníku vyplní, že je invalida. Brzy se všechno provalí a následuje trest - dva roky si musí odkroutit jako ředitel pošty v Bergues, obávaném to místě na severu v le Nord-Pas-de Calais. Opouští svou ženu a dítě a odchází na to děsivé místo, kde je strašná zima a žijí tam opilci, nezaměstnaní burani a mluví se nepochopitelným dialektem, kterému se říká Ch'ti... (TV Prima)

(více)

Recenze (122)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $1,470,856(len Kanada)║Tržby Celosvetovo $246,600,000║ občas aj Francúzi prestrelia s tými komedialnými prvkami ale tu to nakoniec celkom ukočírovali, aj keď z prvoti to vypadalo všelijako, v celku v pohode úlet /60%/ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dialekt Ch'ti ( čítal šti ) z oblasti Nord-Pas-de-Calais severne od Paríža je pre francúzov natoľko komický akoby bola u nás záhoráčtina, gemerčina či iné nárečie uvedené vo filme. Preto sa nedivím, že film získal popularitu v domovskej krajine. Druhá zábavná vec sú predsudky, že v tejto chladnej oblasti sú obyvatelia drsní a hrubí. Lenše šošo na došrú koméšiu neštaší. Našťaštie všetko šachraňuje šáver. A šapokon by šom pošválil šašing ČT, ktorý ši š náreším pošadil výšorne. Už som z toho nárečia Ch´ti zblbnutý.:) ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Pre mňa to bola taká infantilná, prihlúpla komédia. Ja nie som lingvista, znalec tamojšej kultúry a po francúzsky už vôbec nerozumiem, takže tie " jazykové hry" som nepochopil a celý ten humor ma nejak nebral. Ono je zase pravda, že sebemenší vymakaný preklad to asi tiež neurobí, pokiaľ nie ste Frantíkom, alebo prinajmenšom tam netrávite aspoň piaty rok. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Pro Francouze se pravděpodobně jedná o velký úspěch, jak tak pozoruju návštěvnosti a výdělky. Pro mě asi něco, jako kdyby někdo natočil příjezd pražáka do Nedašova (vesnička tam u nás) :-). Ikdyž ani tak není úspěch zaručen, protože né každý je ve zvycích a nářečích znalý. A právě o to jde v této francouzské komedii. Já ji trávil hodně těžce a ještě teď mi je po ní špatně... 20% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Vtipná a po všech stránkách osvěžující záležitost, která bohužel v českém překladu (ať jde o dabovanou nebo otitulkovanou verzi) nemůže vystihnout realitu, neboť vynalezení jakési počeštěné varianty místního nářečí je dle mého názoru jen jeho chabou a snad i trochu slabomyslnou náhražkou ... tím pádem se uchyluju ke slabším a možná maličko neobjektivním čtyřem hvězdám. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (3)

  • Na místě le Nord-Pas-de´Calais se mluví nepochopitelným dialektem, kterému se říká Ch´ti. Po uvedení snímku vznikla řada diskuzí, jak převést tuto komedii do ostatních jazyků. Česká televize vytvořila vlastní jazyk Ch´tisů, který dodržuju určitá pravidla odlišnosti od spisovné francouzštiny. (Olík)
  • Jedná se o do té doby divácky nejnajštěvovanější a nejúspěšnější francouzský kinofilm všech dob. (Beckett51)

Reklama

Reklama