Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 418)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, inteligentní a dramatická podívaná s (pro mě) neokoukaným sympaťákem Geraldem Butlerem v jedné z hlavních rolí. K úplné dokonalosti tomu chyběla jen malinko větší nepředvídatelnost - asi 3-4x jsem věděl přesně, co se vzápětí stane, a to jsem ten film viděl prvně, no faaaakt, přísahám. :-) Ale jinak fakt cool film. ;-) ()

ripo 

všechny recenze uživatele

už takmer klasická šablóna, kde potupený muž, ktorého pripravili o rodinu, berie spravodlivosť do vlastných rúk a snaží sa pomstiť smrť svojich blízkych. Neverí právnikom a celému právnemu systému a na základe svojej brutálnej pomsty chce dokázať, že celý právny systém, kde má väčšie práva vrah, než poškodený, je postavený na hlavu. ... Scenaristický to bolo poslabšie, ale film donúti diváka, aby film dopozeral. Tempo príbehu je na dobrej úrovni, niektoré momenty pomsty doslova šokovali. 3,5**** ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ano, to si zase jednou zaplavu proti proudu...:-) Ctihodný občan má sice rutinní režii, nevýrazného záporáka a nesympatického hrdinu, z jehož hodnotového žebříčku a kariérismu by se mohl slabším povahám zvednout žaludek, nicméně to všechno stále stačí na slušné tři hvězdičky. Jenže tu máme ještě scénář, který je nerealistický, megalomanský, mnoho zásadních momentů neřešící, ale především v celkové konstrukci hloupý. Rozdíl mezi kvalitním thrillerem a Ctihodným občanem je stejný jako rozdíl mezi Zinnemannovým Dnem šakala a jeho americkým remakem z roku 1997. Vrazíme tam nějaká high-tech udělátka, pár šokujících zvratů a přiměřenou dávku brutality, no a výsledek se určitě dostaví. V praxi pak divák čelí situacím, kdy terorista umístí bombu, kterou má odpálit mobilem, a míisto, aby ji skutečně odpálil a potěšil se tak likvidací svých obětí, odkráčí si domů, aby jeho protihráč tašku s náloží, o které pro změnu ví, že může být kdykoli odpálena nebo náhodně vybuchnout, stihl dopravit do teroristovy ložnice a škodolibě se tak mohl těšit, jak terorista vynáší ortel sám nad sebou... Celkový dojem: 25 %. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem se vyjádřit výhradně k filmu, ale nedá mi to - v komentářích čtu, že by svět potřeboval reálného Clyda! To vážně? Aby zemřeli nevinní lidé (jako i v tomhle filmu)? Jedna věc je "postarat" se o zkorumpované policisty, soudce a další - ale Clyde bezohledně zabíjel všechny, kteří prostě jen dělali svoji práci. To se trochu zamyslete.. Clyde není žádný hrdina, nebyl o nic lepší než ten parchant, co zabil jeho rodinu. Mimo jiné mi Butler vyloženě nesedl do hlavní role. Nad některými jeho výrazy a afektovaným projevem mi dost cukaly koutky. Z mých antipatií tedy vyplývá celkový rozpačitý dojem, proto tři hvězdičky. Jinak je pravda, že je děj strhující, napínavý a divák se nenudí ani minutu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl o čem film je a bylo to tak dobře. Čim míň o Ctihodném občanovi člověk ví, tím více si ho užije. Boj se spravedlností umí být krutý, zvlášť když se nebojuje o spravedlnost samotnou, ale o dokázání viny. Gerald Butler je rozhodně vinnen svou prozíravostí a nepředvídatelností, přičemž jsem mu věřil každý jeho skutek a ačkoliv se občas scénář topil v naprosto nesmyslném zabíjení, film si udržel tempo až do konce a pomalu poodhoval, čeho všeho je hlavní postava vlastně schopna. Skvělé a zároveň pohaté na zamyšlení o (nejen) americké legislativy, ačkoliv se rozhodně nejedná o nějaké intelektuální pokoukání...94% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 50 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Je iróniou, že v skutočnom živote sa Gerard Butler (Clyde Shelton) mal stať pôvodne právnikom, kým sa stal hercom. (Arsenal83)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 73,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 127,9 mil. (NIRO)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama