Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 1

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (527)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Asi nejsnesitelnější ze všech 3 dílů. Michael Apted přece jenom přinesl trochu života do této nudné série a natočil pohodový film pro děti, který celkem příjemně uteče. V nějakých scénách vykoukne i téměř pohádková atmosféra a poprvý za celou sérii jsem neměl chuť Lucku uškrtit, takže to je veliký pokrok. Jenom je škoda, že příběhově to je nejslabší ze všech 3 dílů a vlastně se tam toho tolik zásadní nestane. I tak jsem ale, vzhledem k předchozím dílům, vcelku spokojen. 60% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak mame tu novyho rezisera, ale ze by se to nejak promitlo na kvalite filmu se rict neda. Je to proste na zhruba stejny urovni, nicmene to v mym pripade znamena vcelku v pohode. Je fajn, ze si Apted uvedomil, ze tu jde hlavne o Narnii, takze se zbytecne nesere v Londyne a behem deseti minut uz uhani lod po mori. Takze tenhle dil zlehka pripomina Piraty z Karibiku. Co se tyce pribehu, trailer to prezentoval jako hromadu zaporaku a velkejch bitev, ale nic z toho se ve vysledku nekona. Bitek tu par je, dostanou se ke slovu i novy potvory typu drak, nejaky sulini s jednou nohou a podobne, ale rozhodne tu neni zadna velka bitva dvou armad a podobne. Ale tak nejak to ani nevadi, film nema ani dve hodiny, takze na nejaky dlouhy okecavani neni cas a jelikoz se lod plavi po ruznejch ostrovech, je to i dostatecne zajimavy. Skoda, ze tu vlastne neni zadnej hlavni zaporak, i kdyz zaverecna bitva se vcelku povedla. Co se tyce technicky stranky, triky neurazi, ale ani nenadchnou, hudba je stejna jak v minulejch dilech a herci ujdou. Samozrejme krome hyper otravnyho novyho malyho zmrda. Takze celkove docela fajn fantasy, navic s trochu drsnejsi atmosferou a na tech 110 minut slusna zabava. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $155miliónovTržby USA $104,386,950Tržby Celosvetovo $418,186,950Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,888,825Tržby za predaj DVD v USA $36,099,501║ Neskutočná otravnosť, pri ktorej aj Narnia: Princ Caspian má nejakú tu úroveň, a po Potterovi 7.1 ďalší nepekný kopanec od tvorcov, kde vizuál kazí konverzia do 3D a to fakt dosť bolestne, oči dostali nepekne zabrať, príbeh prvotriedna suchá výplachovosť, režisérska neobratnosť Apteda, trikovo prevažne bezduché tápanie a niektorý herci fakt zlý kastingový výber. /videl v kine 3D verziu: 20%/ __V USA je tržba $24milionov za premierový víkend komerčné fiasko. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ešte horšie ako Kaspian. Tam sa aspoň bolo na čo pozerať a malo to bombastické finále, tentoraz je z toho len hallmarkovsky lacné a nudne jednotvárne putovanie po neveľmi zaujímavých lokalitách s nevzrušivými hrozbami. Zle animovaná zelená hmla ako hlavný zloduch, zle hrajúce ústredné duo, otravný potkan, ohavne gýčová loď a drak požičaný z Dračieho srdca. Navyše, hoci mi kresťanský duch Narnie inak nevadí, v závere ma tá Aslanova lopata ("Budem vás chrániť aj vo vašom svete, tam mám ale iné meno.") riadne tresla po čele. Pozitívne dojmy? Celková odyseovská koncepcia, odkazy na Raya Harryhausena a spočiatku neznesiteľný bratranec Eustace, ktorý sa svojím prístupom ("Milý denníček, plavím sa na smiešnej lodi s nenávideným bratrancom, otravnou myšou a šialencami, ktorí zrejme v dôsledku zlej stravy neustále blúznia o akejsi zelenej hmle!") nakoniec stáva najsympatickejšou postavou trilógie. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Najlepší knižný diel nedopadol na filmovom plátne vôbec dobre. Je to zavinené neskonalou dementnosťou scenára, ktorý postavy jednoducho nerozvíja, a ktorý ich neustále posiela čeliť prekážkam, ktorú by - priznajme si to - dokázalo zvládnuť aj malé dieťa. A potom si zrazu uvedomíte - sakra veď to sú malé deti? Kam sa podelo čaro prvej narnie? kam sa podela epickosť princa kaspiána. Plavba pútnika vedie priamo do filmového zatratenia. Žiadna pamätná melódia, žiadna pamätná scéna a vlastne to celé od začiatku až po koniec neskonale zaváňa nudou, nedotiahnutosťou a nerozprávkovosťou. Nedotiahnuté vo všetkých smeroch, nápady hoc aj dobré rýchlo vyšumia do prázdna a aby toho nebolo málo tí najmenší - Lucka a myš - neustále rozprávajú o morálke a hodnotách. Jednoducho des a hrôza. A to som považoval Apteda za zručného režiséra. Sklamanie, ktoré pochová sériu, ktorá mala potenciál. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (8)

  • Mezi filmem a knihou lze najít několik rozdílů. Ve filmu například dostane posádka za úkol položit sedm mečů na Aslanův (Liam Neeson) stůl, aby porazili zelenou mlhu. V knize se však tyto meče vůbec nevyskytují. (Lokitre)
  • Třetí díl ságy při rozpočtu 50 milionů amerických dolarů první víkend moc nezazářil, když vydělal „jen“ 24 milionů. Nakonec v Severní Americe utržil 104 miliony. Zbytek světa byl štědřejší a tak si snímek celosvětově přišel na 400,6 milionu dolarů. (pavlikv)
  • Po neuspokojivých tržbách předchozího dílu (2008) chtělo studio Disney zredukovat rozpočet tohoto snímku, a to na 100 milionů amerických dolarů. S tím ovšem nesouhlasila koprodukční společnost Walden Media, která v té době vlastnila práva na filmová zpracování "Narnie" a odsouhlasila rozpočet 140 milionů. Namísto Disneyho se tak koproducentem (a také distributorem) stalo studio 20th Century Fox – paradoxem je, že o pár let později toto studio koupil právě Disney. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama