Reklama

Reklama

Svět je velký a záchrana kyne odevšad

  • Bulharsko Svetăt e goljam i spasenie debne otvsjakăde (více)

Obsahy(1)

S humornou nadsázkou jsou tu vylíčeny pohnuté osudy Alexe, kterého rodiče odvezli do emigrace. Po letech, po autohavárii, při níž zahynuli a on ztratil paměť, si ho do rodného Bulharska odváží jeho svérázný dědeček Vasil. Vrací mu nejen pocit identity, ale utvrzuje v něm i vědomí světoobčana. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

Recenze (37)

Efik_CZme 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, citlivý snímek... Velmi jsem si užíval obě příběhové linie. Vykreslení východoevropanů hledajících štěstí na západě i útěk z komunistického Bulharska. Obě témata jsou mi blízké... obě mě ovlivňují v běžném životě. Ne naposledy musím vyzdvihnout hudbu filmu. Snad jen -1* za přebeckgammování filmu... vorheese: Velký souhals s postřehem k atmosféře:-) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je jedna báseň. Aj keď to človek nemusel zažiť, môže to vysoko oceniť. Nádherný príbeh, nádherné metafory na život, skvelí herci, nádherné prostredie, cítiť z toho jar a leto, je to také svieže a plné inšpirácie. Ak si myslíte, že ísť bicyklom z Nemecka do Bulharska je šialené, to asi neviete, že jeden Slovák natočil film o tom, ako išiel bicyklom zo Slovenska na most, ktorý oddeľuje Európu a Áziu v Turecku, ale na druhú stranu neprešiel aj keď tam išiel kvôli tomu, prišiel iba na most a otočil sa a išiel naspäť, zažil duchovnú obnovu, mal zážitky, takže to nie je šialené, ale nádherné, je to svojím spôsobom aj cestopisné aj psychologické. Je to aj trošku historické, romantické, životopisné a koniec koncov ten záverečný hod kockou by som lepšie nevymyslel, je to ako z mojej duše, proste film ako sa patrí. ()

Reklama

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Tak tohle naprosto splnilo moje očekávání. V podstatě velmi jednoduchý příběh, ze kterého ovšem, podobně jako u dalších balkánských filmů, vyzařuje cosi nespecifikovaného, obrovská energie, životní optimismus a pocit, že každý z nás má svoje místečko, kam se může kdykoliv vrátit, i kdyby to bylo přes půlku Evropy na tandemu. No a Miki opět ve své životní formě, pokud ho vůbec někdy opustí. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

(Viděno na LFM 2011 ve Vsetíně) Velmi zvláštní film, který je bolestný a optimistický zároveň, obsahuje vtip a sem tam nějakou kýčovitou scénu, která někoho možná znechutí, ale mě potěšila. Film jakoby stál mezi tvorbou Balkánu a západní Evropy, ale daří se mu to velmi dobře a ani na okamžik mě nenudil. Myslím, že by tady mohl mít docela úspěch, kdyby byl známější. ()

Lucka.S 

všechny recenze uživatele

V roce 1976 se v malém městečku socialistického Bulharska narodil Alex. S rodiči ve svých šesti letech emigroval na západ. O pětadvacet let později o své rodiče Alex přijde při tragické autonehodě. Ztratí také svou paměť. Do Německa za ním přijíždí dědeček, aby mu pomohl. Svět je velký a někde v něm musí Alex najít svou spásu. Ta číhá všude – v rodném kraji, ve vzpomínkách na uprchlický tábor, v blízkých i dalekých zemích. Je pravda, že kdo ví, odkud přišel, ví, kam míří? Putování Alexe a jeho dědečka je nejen cestou do rodné vlasti, ale i cestou k navrácení vzpomínek, cestou k nalezení sebe sama, k získání nové chuti do života. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде je nenápadný, ale velmi citlivý a pěkný film. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Alexův (Carlo Ljubek) dědeček se jmenuje Jordan Bakrov (Miki Manojlovic), všichni mu však říkají Bai Dan. „Dan“ je od jména Jordan a „Bai“ je čestné oslovení muže, který má výjimečný postoj ke kostkám. (Lucka.S)
  • Přestože má Bulharsko ve filmu důležitou úlohu, ani jeden z hlavních představitelů Bulharem ve skutečnosti není. Miki Manojlovic je srbský herec a Carlo Ljubek pochází z Německa. (Lucka.S)
  • Film vyhral v roku 2008 na MFF v nórskom meste Bergen cenu poroty. Na MFF v Sofii cenu divákov a cenu pre najlepší bulharský celovečerný film. Na filmovom festivale Čiernych nocí v estónskom meste Tallinn vyhral cenu Dona Quixota a cenu Netpac - špeciálne uznanie. Na MFF vo Varšave v Poľsku vyhral špeciálnu cenu poroty a na filmovom festivale v švajčiarskom Zürichu cenu divákov. (Marek1991)

Související novinky

Letní filmový maraton Vsetín

Letní filmový maraton Vsetín

07.06.2011

Letní filmový maraton 2011 (kino Vatra, 10. – 12. 6. 2011) bude největší souvislou přehlídkou bulharského filmu v České republice. Program nabídne 11 bulharských snímků. Hlavní téma BULHARSKÝ FILM… (více)

Reklama

Reklama