Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak konečne aspoň Fíni pochopili, že zamieňaním námetov typu 'The Ring', 'The Eye' a im podobných, sa u zainteresovaných divákov uznania nedočkajú. Zaujímavý temný horrorček, ktorého atmosféru vytvára ponuré prostredie chladných severských krajín a hlavne príbeh zasadený do špinavého konca stredoveku. Priamočiaru dejovú líniu tu divák nenájde a nechcem hovoriť ani o originalite, pretože tú tvorí film ako celok. Popri tom ako je príbeh navysvetliteľne nevysvetliteľný, je zároveň dokonale ucelený, postavy sú mimoriadne presvedčivo napísané i zahrané a kamera bola zverená do tých najlepších rúk v rámci žánru. Keby sa tvorcovia trošku viac povenovali hudobným motívom a možno trošku zjednodušili vyobrazenie celej pointy, tak by som bol dokonale spokojný. 80%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod je třeba říci, že obnažených severských krásek polévajících se vodou v duhových hrátkách slunečních paprsků se zde nedočkáte. Tahle sauna není o saunování (i když na něj krátce také dojde), ale o střetnutí dvou mocností, které se rozhodly ukončit dlouholetou válku. Je však třeba stanovit hranice obou říší. Sporným místem se ukáže na první pohled nehostinná bažina, jež skrývá děsivé tajemství. Není divu, že tenhle snímek poněkud rozděluje diváckou obec. Sází především na výtvarnou kameru, syrové scenérie divoké severské přírody, vhodně zvolenou hudbu, střety spíše v dialozích než v akci a nejasné tajemství, jehož hrůzy se ukážou až v závěru filmu. Dlouhé záběry, putování, bažina, dívka a záhadná sauna...tentokrát mne Seveřani potěšili! ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Přes všechen můj nedostatek občasného nepochopení situace musím uznat, že tak dokonale mrazivou, ničivou a temnou atmosféru, kde se ježí chloupky po celém těle, jsem dlouho nezažila. Nevím jestli bylo cílem režiséra v tomto žánru spíš mlžit a jen naznačovat, ale jestli ano, pak se mu to sakra povedlo. Mám takový pocit, že bych měla tenhle film vidět ještě jednou, ale přece jen horor není zrovna moje oblíbená parketa, takže to nechám na odbornících. Za tu úžasnou atmosféru, kameru, vybranou lokalitu (jak už píše eLeR) dávám tři zasloužené hvězdy. Jako hororářka bych asi jinak dala víc...…."Filmová výzva 2019" ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Opravdová "infuze hrůzy", jejíž atmosféra je stejně těžká, temná a mrazivá jako bahno močálu, jenž skrývá cosi bez tváře, cosi, co číhá uprostřed slatin, uvnitř sklepení a saun či na březích řek, aby si vás to odvedlo... Skvělá práce s kamerou i se zvukem, dokonalé lokace a výborné herecké výkony, zejména ten Virtanenův, mají lví podíl na vzniku snímku skrznaskrz ponurého, který zůstane vězet v hlavě ještě dlouho potom, co dozní řev poslední oběti. Nechá za sebou pocit úzkosti a beznaděje... (Poznámka gjjm o Tarkovském je zde zcela na místě - při sledování "Sauny" jsem si několikrát vzpoměl nejen na "Stalkera", ale i na "Andreje Rubleva"). ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Bezesporu nesmírně atmosférické a překvapivě i po většinu doby děsivé, ovšem špatně použitá hudba mnohé scény vyloženě zabíjí. Navíc mám pocit, že končit to v momentě závěrečného vstupu do sauny, vyzněl by závěr podstatně působivěji než takto. Avšak i přes předchozí výtky se jedná o bezesporu kvalitní horor s potenciálem způsobovat útlocitným duším nepříjemné noční můry. Silné 3*. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)
  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)

Reklama

Reklama