Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

castor 

všechny recenze uživatele

Byla to neveselá doba. Dostáváme se totiž do chladných ulic Belfastu, ve kterých začíná lehkomyslný mladík vést dvojí život. Chytila ho britská policie, přičemž jeden agent tajných služeb v něm vidí ideálního donašeče na organizaci IRA. Má k ní neutrální vztah do doby, než maskovaní hošani právě z irské republikánské armády prostřelí jeho kámošovi kolena. Souhlasí a roztáčí se tak kolotoč událostí. Mezi ním a zmiňovaným agentem vzniká netradičně silné pouto, do toho řeší soukromý život korunovaný neplánovaným těhotenstvím. Že by mě ale tyhle linie nějak chytnuly, to se říct nedá. Celkově snaha o syrovou výpověď nic moc. Jim Sheridan je někde jinde!! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Film príliš nevybočuje z rady IRA drám, ale je ich slušným zástupcom. Predovšetkým vďaka Sturgesovi a Kingsleymu a ich skvelo napísaným postavám. V poslednej tretine trochu prestrihať, zrýchliť vpád do finálneho zdramatizovania, a mohlo to byť na silnejšie štyry hviezdy. Ona je celkovo film rozprávaný s menšou dravosťou, než mohol byť. I tak ale podmanivá a silná dráma. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pravdivý příběh Martina McGartlanda, který vstoupil jako britský špeh do řad IRA. Zajímavý pohled do severoirské katolické komunity, kde IRA působila coby strážce pořádku a všechny prohřešky proti jí stanoveným řádům nemilosrdně trestala. Jim Sturgess pak ztvárnil mladíka, který sice nesympatizuje s IRA, ale na druhou stranu, jako většina republikánských Severních Irů, nenávidí Brity. Zlom pak nastává, kdy je svědkem incidentu, ve kterém IRA trestá jeho přítele. Sturgess byl perfektní a jediné, co mi na něm nesedělo, byl ten příšerný knírek. Ben Kingsley mi jako Martinův řídící důstojník také sednul. Horší to bylo s Natálií Press, která mi sice nevadí, ale jen do té doby, než otevře pusu. Škoda malého prostoru pro postavu Rose McGowan. Každopádně další z výborných snímků, zabývajících se problematikou IRA. 80% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Taky mohli sehnat někoho, kdo má vlasy, a nedělat z Kingsleyho takovy pako. Nebo ho nechat holyho. To bylo tak jediný, co mě v tomhle filmu znásilnilo. Jinak není co vytknout: příběh, dobové vyobrazení, seznámení diváka s irským problémem a s tím, co se ve skutečnosti dělo. K tomu irsky charismatickej Jim Sturgess, kterej po letech dotáhl na plátna kin knír pro hlavní postavu. A i když Natalie Press je taky pěkná a sympatická holka, na Rose McGowan vzhledem teda neměla (ach, ta rudovlasá bohyně - jsem na film koukal před spaním a pak se mi o ní zdálo, chch) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při sledování Štvance IRA jsem si vzpoměl na podobný snímek španělské produkce Krycí jméno Vlk, kde hlavní hrdina pro změnu infiltroval řady baskické separatistické organizace ETA. A to srovnání nedopadlo pro Štvance IRA moc dobře, protože ten druhý počin mi přišel daleko filmovější a mnohem lépe propracovaný. V případě britského filmu mi přišel scénář tak nějak nedotažený, dost důležité motivy jednání a rozhodování hlavní postavy byly buď zamlčené nebo nedůvěryhodné. Navíc skutečný Martin McGartland byl při své činnosti asi hnán podstatně menším altruismem než se snaží film diváka přesvědčit, a jeho pohnutky byly přízemnější. Celý ten proces lámání a rekrutování spolupracovníka britských bezpečnostních služeb je strašně odbytý a v praxi by Martinovo rozhodnutí na základě takové nabídky bylo čirým bláznovstvím. Film samozřejmě hodně těží z prostředí, kde se odehrává, tedy z války a terorem rozdělené země, a z toho, že vychází ze skutečných událostí, byť jak je to celkem běžné a logické, si je vykládá částečně podle svého. Jenže co naplat, i když se mi chce dát čtvrtou hvězdičku, přijde mi to moc televizní a mrzí mě nevyužitý potenciál. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama