Reklama

Reklama

Mentalista

(seriál)
Trailer 2
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, (2008–2015), 106 h 57 min (Minutáž: 39–45 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Simon Baker, Amanda Righetti, Robin Tunney, Steven Culp, Tim Kang, Tim Guinee, Owain Yeoman, Gail O'Grady, Shaun Toub, Tara Karsian, Morena Baccarin (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(151)

Detektív Patrick Jane je veľmi všímavý. Aj z tých najmenších detailov na mieste činu i z chovania ľudí dokáže vyvodiť precízne závery. Preto ako odborný poradca spolupracuje s CBI a pomáha hľadať nebezpečných zločincov. Ale po sériovom vrahovi zvanom "Red John", ktorý zavraždil jeho ženu a dieťa, márne pátra už niekoľko rokov... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (166)

Trailer 2

Recenze (510)

evilmind 

všechny recenze uživatele

Po sedmi sezonách a 151 episodách Mentalista doklopýtal k závěru, za který se nemusí stydět. Můj vztah k němu se v průběhu těch sedmi let měnil - od prvotního nadšení z Patrika Jane coby "vážně se tvářícího Psych", přes fascinaci postavou všemocného sériového vraha Red Johna, až po znechucení z toho, jak dlouho se jeho linie táhne. Víte, jak se pozná, že krimi procedurálka umírá? Když v diskusích drtivá většina příspěvků patří shipperům (nejčastěji ženského či neurčitého pohlaví), zuřivě řešícím vše kolem možných kombinací postav s romantickou zápletkou (hlavně Jisbon). A i ony se v poslední řadě dočkaly! V té době jsem koukal už spíš ze setrvačnosti, v naději na občasný hravý díl, připomínající první řady. Ale nelituju toho, Cho vybírající svatební šaty v poslední episodě mě utvrdil v tom, že mě to vlastně bavilo víc, než mnohé show, co se rozplynou do ztracena pod sekerou diváckého nezájmu. Takže nakonec ponechám své hodnocení na 4/5. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Aj keď sú si Mentalista a Monk časovo výrazne vzdialení (Monk sa začal vysielať 2002 a Mentalista 2008, oba seriály sa dočkali šiestich sezón), obidva sú si námetom dosť podobní. Jedná sa o kriminálne seriály plné vrážd a iných ťažkých zločinov, ale obidva sú poňaté relatívne odľahčene (možno trochu ako Columbo?) a vystupuje v nich do policajného zboru sa absolútne nehodiaci týpek/maniak so značne svojráznymi metódami vyšetrovania, ktoré však v oboch seriáloch vedú k úspešnému vyriešeniu prípadov a profesionálni policajti väčšinou len na konci prídu, namieria na páchateľa zbraň a zatknú ho. Tým sa ale podobnosť končí. V mojich očiach víťazí Mentalista. Nie je to zázrak, ani seriál desaťročia, ale s odstupom času ho mám čoraz radšej. Chápem, že niektorým nesadol Simon Baker, no mne pripadal sympatický a bolo vidno, že mu to myslí. Simon na to nešiel až tak prehnane, ako Tony Shalhoub alias Monk a práve uveriteľnosťou a prešibanosťou si ma získal. Naprieč všetkými sériami prebiehala dejová linka na pokračovanie ohľadom Red Johna, ale tieto epizódy ma príliš neoslovili. Naopak, vestička áno. ()

Reklama

FTP 

všechny recenze uživatele

Chytlavý, ale rozporuplný seriál, který se na každému úplně zalíbí. V Americe 8,2/10, u nás pouhých 68/100 a nahoru už asi nepůjde. Charismatický Simon Baker, kterého v žádné jiné roli nemůžu ani vidět, mě jako Patrick Jane totálně očaroval a můžu otevřeně přiznat, že jsem v určité etapě dospívání chtěl být jako on a obdivoval jsem veškerá jeho gesta, dedukce, způsob oblékání a uvažování, ale i formu konverzace. Seriál, který je jen a pouze o hlavním hrdinovi, kterého když si oblíbíte, oblíbíte si i samotný seriál a naopak. Hlavní zápletkou je prvních šest sérií tajemný seriový vrah, který Patrickovi zavraždil ženu a dceru, Red John, po kterém Mentalista pátrá a souběžně s tím řeší jako konzultant CBI vraždy v Sacramentu svým velmi osobitým přístupem, kterým všem leze na nervy. Ústředními postavami je pětičlená skupina detektivů a přátel. Zajímavý je také velice vřelý vztah mezi ním a jeho šéfkou, který si od začátku do konce říká o něco víc, než přátelství a důvěru, ale kdo ví... ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Mentalista je ve změti podobných seriálů zářná výjimka. Vůbec to není špatný seriál a hlavní idea také není špatná. Simon Baker do role Patricka Jane naprosto sedne, ale jsem zase u dabingu! Co mě na tomto seriálu v TV nejvíc irituje, je právě dabing a česky mluvící Jane. To je tak slizské, že neznat originál, tak mě to snad od celého odradí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Prostě se jen pořádně dívá okolo sebe a nemá klapky na očích. Zkuste to i vy, podívejte se na někoho v metru, tramvaji, autobusu nebo jen na osobu, která momentálně přechází křižovatku, venčí psa. Chování té osoby, gesta, drobné detaily, které zachytíte při pozorném pohledu na ni vám řeknou a prozradí hodně aniž by otevřela pusu. ()

Galerie (1 118)

Zajímavosti (35)

  • Po vystoupení z výtahu v ústředí CBI (California Bureau of Investigation) lze na pravé straně několikrát zahlédnout portrét 38. guvernéra státu Kalifornie, kterým byl Arnold Schwarzenegger v období 17. listopadu 2003 – 3. ledna 2011. (Rominator)
  • Simon Baker (Patrick) mal problém zahrať scény, kde sa bozkával s Robin Tunney (Teresa). Tvrdil, že to bolo, akoby bozkával sestru a dúfal v iný koniec ich "vzťahu". (Petra321)
  • Na začátku epizody je ostrov nazván San Felix. Takový ostrov se však u kalifornského pobřeží nikde nenachází. Ve skutečnosti se jedná o ostrov Santa Cruz Island, nacházející se cca 40 km od Malibu. (kubstvi)

Reklama

Reklama