Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Dát tomuhle filmu jen tři hvězdičky je trochu nefér, takže to bude za slabší čtyři. Proč? Nordwand začíná úplně perfektně. Seznámení se sympatickými hrdiny je provedené na jedničku, visuální stránka nejenže vypadá proklatě skvěle, ale navozuje i perfektní (skoro se nebojím říct až strach nahánějící) atmosféru. Film má prostě ze začátku po všech stránkách našlápnuto velmi vysoko (ha ha, get it?), ale pak jakoby mu došly síly a na vrchol to nedotáhne (he he he). V závěru to prostě kapku ztrácí šťávu, což je u snímku s tímto námětem kapku podivné... ale je to tak. Nicméně pořád jde o vysoce nadprůměrný a motivující film. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

V tomto případě asi nedokážu být úplně objektivní. K horám a všemu kolem nich mám silný vztah a tak na mě tento film působí možná mnohem silněji, než neutrálního diváka. Přesto jsem přesvědčen, že toto dílo si plné hodnocení zaslouží a to i přesto, že se za účelem poutavosti odklání od reality. Jednoznačně největším rozkolem s realitou je to, že žádná dívka s lezci na hoře nebyla. Já však nehodnotím pravdivost, ale kvalitu a změna některých faktů, činí dílo poutavější a filmovější. Například díky této dívce film může konfrontovat zhýčkané turisty ubytované v luxusním hotelu s lezci, kteří tráví noci v takových podmínkách, až z toho zamrazí i diváka. Díky "nadbytečným" hotelovým scénám, lze také modelovat morální úpadek té doby a porovnat nacistické myšlenky s filosofií života, kterou má v sobě většina horolezců. A krom silného příběhu zaslouží film obrovskou pochvalu za technické provedení. Nemám na mysli je speciální efekty, které činí film opravdu reálným a děsivým, ale také smysl pro detail. Veškeré to dobové vybavení horolezců, technika lezení atd., jsou nejen realistické, ale také ukazují, jací velcí borci ti lidé tenkrát byli a jaký respekt zaslouží. Tento film je skvělou poctou ranným dobyvatelům hor. Vedle Touching the Void se jedná o druhou velice kavlitní horolezeckou záležitost. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Filmy o horolezectví mi nic neříkají. A to není ani první ani druhý pokus. Ať je to třeba animák, nebo ať jen 5 lidi mele v místnosti o horolezcích. Ať je to třeba scifi s ufonem, nebo ať je to z pohledu jejich rodičů, kteří trpí u rádia, ale ne stejný příběh na pošedesáté. Podle šablony. Od půlky trpíme, čekáme na random počet mrtvých a zraněných, nakonec jsou hrdinové. Nazdar. Jsou filmy, které mne nudí, filmy, které mne zklamou a pak filmy, které mě neskutečně ničí. Což o to, kvality bych našel..ale jeden pocit vládne všem, jeden jim všem káže. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Cítím tak neskutečné spojení, cit, pouto k těmto dvoum horolezcům, až se tomu dá jen stěží uvěřit. Jejich příběh ve mě skutečně vyvolal velmi silné emoce. Jejích příběh jsem poměrně detailně znala ještě před tímhle filmem, takže jsem přesně viděla scénáristické a režijní slabosti. Pravdou je, že mě velmi zajímá, nakolik pátrali po pravdě a nakolik to byla jen pohádka pro diváka. Ze záznamů a svědeckých výpovědí je mi jasné, že příběh lásky a ženské přítomnosti v hodinu smrti, je jen pohádka. Velmi mě zamrzel fakt, že Toni prohlásil poslední historickou větu a přitom tady nezazněla :(:(! Hrozně ráda bych udělila plný počet bodů, protože tohle se našim evropským sousedům skutečně povedlo!!! Nádhera!!, ale co jim nemůžu odpustit je ta adaptace hlavních hrdinů jako posledních spravedlivých. Nikde jsem se nedočetla, že by rakouská výprava byla takto zamindrákovaná a hloupá. Nevím, kde vzali tolik odvahy, aby horskou službu stylizovali do role "já život nenasadím, nepomůžu". Jako horská turistka si jejich práci nesmírně vážím. Pravdou však zůstává, že mu moc nepomohli a tak to taky skončilo. Takže finální resimé je, že jde o skvělý film, téměr dokonalý. Zejména pokud vás netrápí, že pravda je trochu upravená pro komerčního diváka...Viz fakt, že se Andi od Toniho odřízl - což podle historických faktů není pravda. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Něco z historie +++ EIGER (3970 m. n. m.), nejvýchodnější vrchol masivu Jungfrau ve Švýcarských Alpách. Severní stěna (1800m převýšení) je jednou z největších evropských stěn a také jedna z nejobtížnějších a nejnebezpečnějších (padající kamení, led, špatné počasí, hodně obětí => Mordwand). První výstup na Nordwand uskutečnili Max Sedlmayr a Karl Mehringer v roce 1935, ale hora si vybrala první oběti. Stěna byla zdolána až v roce 1938 rakousko-německými horolezci (Heckmair, Vörg, Harrer, Kasparek). Horu Eiger zdolali jako první Švýcaři Almer a Bohren a Ir Barrington 11. srpna 1958. +++ Film popisuje přípravy a výstup na Eiger v podání Andreas Hinterstoisser a Toni Kurz v červenci 1936. Už od začátku mě film pohltil svojí atmosférou 30. let a krásnou a drsnou přírodou. Při sledování mě mrazilo zimou, protože si nedokážu představit takové ledové podmínky. Neamerický styl je prostě více reálnější a v tomto případě až tak, že zamrazí. Super herecké výkony, vynikající masky (hlavně omrzlé obličeje vypadali až hrůzostrašně). Film nemá hluché místo a do půlky jsem uvažoval o 5*, ale ta druhá už neměla takový spád (to ale neznamená, že byla horší). Nakonec dám 4*, které ale představují 89%. Nejlepší horolezecké drama, lepší jako K2, které jen dokazuje, že evropská tvorba je na vysoké úrovni. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938. (Rozige)
  • Prvovýstup se podařil za dva roky: O dva roky později za podobných okolností další rakouko-německé družsto podobnou chybu v traverzu neudělalo a zároveň mělo dost sil, aby se dostalo na vrchol v pořádku. Prvovýstup se jmenuje Heckmairova cesta. (Beastmaster4)
  • Film Nordwand sa natáčal v Rakúsku a Švajčiarsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama