Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Full Metal Jacket a G.I. Jane, přičemž z prvního zmiňovaného to nemá onu syrovou válečnou scenérii a z druhého drsnou odvázanost a testosteron. Eastwood je fajn drsňák a jeho osobní souboje s namakanými floutky námořní pěchoty jsou cool nasnímány. Ovšem akce jako taková (především ta závěrečná) je jeden velký nepřehledný zmatek. Nevím, na co si to Eastwood (za kamerou) hrál, ale výsledek je prachbídný a jako simulace války naprosto mimo. Lehce satirický podtext a spousta hlášek jsou fajn a vesměs vcelku trefné a v dané situaci vtipné. Everett McGill si zde trénoval svou drsnost a aroganci na Under Siege 2, kde je však ještě o několik tříd lepší a chladnější. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Americká vlastenecká agitka obhajujúca veľmi rozporuplnú inváziu USA do Grenady (zjavné a viacnásobné porušenie medzinárodného práva). Potiaľto je to veľmi špinavý film. Druhou stránkou je príbeh starnúceho vojnového vyslúžilca v priamej konfrontácii s jeho blížiacim sa dôchodkom a rozvráteným manželstvom. Popri nezabúdaní na tvrdý výcvik morálne aj fyzicky pohodlnej skupiny drzých prieskumníkov a vyrovnávaní sa s podrazmi od zákerného veliteľa, chce mať mariňák aj akú-takú perspektívu do budúcna. Paradoxne najväčšou prekážkou získania istoty do budúcna je on sám a jeho nátura. Na cvičisku fajn, no v súkromí treba naštudovať nejaké tie ženské magazíny:) Do toho kadencia trefných a drsno humorných hrdinových hlášok, prednášaných typickýcm chraplákom s prižmúrenými očami. Odhliadnuc od nepriehliadnuteľne propagandistickej militaristickej stránky filmu ide o dobre šľapajúci a zábavný film z vojenského prostredia. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Správný americký voják je drsný voják - furt šoustá (to cituji), pere se, ale když jde o akci, dokáže nasadit krk. Clint Eastwood hraje takového správného vojáka, který je neustále ve vězení a jeho jedinou šancí dostat milost je vytrénovat ve schopné vojáky hromádku nezvedených amerických teenagerů. DVD: Jako bonus tříminutový trailer. Film 1/4, Bonusy 1/4, Zvuk 3/4, Obraz 4/4 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, takze tato US komedia na mna nefunguje. Pan VychodnyLes v roli Highway-a je sice na urovni, ale zasmiat sa niet comu, a US styl humoru je tomu europskemu /Spencer, Hill, DeFunes, Benny Hill, Stan Laurel, Oliver Hardy  + ceskoslovenske komedie/ na hony vzdialeny. Vycvik vojakov je sice drsny, ale to je asi vsetko, dialogy casto umele, sice drsne, ale miestami az prilis bila do oci snaha o komedialne hlasky. I pre stareho pana Vychodneholesa plati, že s humorom opatrne. Humor je vec vazna, je ako krehka nadoba, staci malo a rozbije sa.  Rezia je na urovni, ale co z toho, ked samotny Vychodnyles nema komedialny talent /raz darmo, Jack Lemmon je Jack Lemmon - to bol pre mna pan komik/. Drsny vycvik - tak na tom sa uz fakt nie je comu zasmiat. Raz darmo,VychodnyLes v 80. rokoch 20. storocia vyhasol, a nemal dohromady co ponuknut. Ani tie dve umele pokracovania Dirty Harryho nedokazali v 80s jeho karieru zachranit. 130 minut je sialene vela. 40 % ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

První půlka je naprosto výbornou eastwoodovskou komedií, které bych dal i 4*, když se to ale někde za půlkou přeloupne v klasicky kýčovitý a trapný americký hurá vojenský film, plný klišé, skřípal jsem zubama a chtělo se mi zvracet. Řekl bych, že tenhle film americká armáda používá k náborově propagandistickým účelům. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii. (reich)

Reklama

Reklama