Reklama

Reklama

Před miliony let vytvořily nadpřirozené bytosti zvané Strážci intergalaktickou policii Green Lantern, která chránila jednotlivé sektory vesmíru. Jeden ze Strážců Abin Sur byl po boji s nepřítelem vážně zraněn. Když jeho kapsle unikla na Zemi, pověřil svůj prsten - zdroj nadpřirozených schopností, aby našel jeho vhodného nástupce. Prsten na Zemi objeví mladého zkušebního pilota Hala Jordana, který má velkou dávku sebevědomí, neposlušnosti a lehkomyslnosti. Jeho zdánlivě bezstarostnou mysl ale trápí vzpomínka na smrt otce, který zahynul při jednom zkušebním letu. Když prsten přivede Hala k Strážci, vysvětlí mu, co znamená stát se Green Lanternem. Odešle ho na domovskou planetu OA, kde se začíná seznamovat s podstatou svého poslání. Vůdce Strážců ale mladíkovi nevěří a po jednom z cvičných bojů o sobě začne pochybovat i sám Hal. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 029)

choze 

všechny recenze uživatele

Žádný z greenlanternovských komiksů jsem nikdy nečetl, ale předpokládám, že nebudou tak zlé, aby z nich 4 scenáristé nebyli schopní poslepovat víc než tuhle předraženou primitivní storku bez jediné kvalitní hlášky, dialogu nebo akční scény, kde se Zlo dlouho démonizuje, ale když se s ním Hrdina konečně střetne, trapně rychle a jednoduše ho zneškodní. Jediné, co bych tu ocenil, byl Peter Sarsgard, jehož osud mě od začátku zajímal výrazně víc než Hrdinův, ale i jeho linka mě ve výsledku zklamala. Jeden z největších komiksových failů dekády. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tuhle komiksovou šílenost zaručeně ocení ten, co má rád původní komiks. Film se totiž s ničím a nikým nesere a na ramenech nekompromisnosti 109 minut uvádí film, který popírá veškeré komiksové zažité vlastnosti. Je to prostě sci-fi o superhrdinech z vesmíru, kteří bojují o matičku Zemi mimo Zemi. Musím říct, že to mělo něco do sebe, ale docela dlouho se to rozjíždělo. Ryan Reynolds byl skvělý, ale mohl si tu přeměnu uspíšit a nečekat na ní do půlky filmu. Každopádně nemůžu říct, že by mě to nechytlo, bylo to zase pro změnu něco jiného, než člověk normálně čeká a to se taky počítá. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ok, určitě mám radši DC a radši bych viděla JLA film než Avengers. Ale zatím je tahle rovnice ještě hodně nahnutá. Takže tu jsou zatím DC animáky a tenhle smělý Green Lantern. A není příliš důležité, že neuspěl, přání konkurence k marvelovskému úspěchu je silnější, než jeden dílčí krok k němu. Osobně mě Green Lantern jako samostatná postava tolik netankuje, ale jako součást JLA je fajn. Takže pokud se mu podaří zmást diváky ztracené v komiksových adaptacích natolik, že jednoho dne díky nim JLA filmu bude, splnil Hal Jordan svou roli. A jako k takovému k samostatnému filmu přistupuji, bylo toho na něj naloženo hodně, ale pořád je to jen celovečerák příběhu odvozeného od Aladinovi kouzelné lampy a potřeby bojovat se zlem v době nastupujícího nacismu. Dnes má Green Lantern za sebou 72tiletou historii a tohle je jeho první hraný film. Na půdorysu klasického supermanského schématu nás seznámil s tím, co se stává v nejjasnějším dni a v nejčernější noci. A je to tak, že "Čím jsi větší, tím rychleji se spálíš." Škoda jen té Blake Lively, ale třeba se časem víc vymaní ze stínu své role ze Super drbny. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Triky, pravda, trochu z levnějšího kraje, ale jinak super! Průlety vesmírem, galaxiemi, cizí planety nebo závěrečný souboj na pokraji nedobrovolné kremace, kdy měl zelenáč štěstí a neolízla ho nějaká větší sluneční erupce, to všechno tvořilo příjemný koktejl filmové zábavy. S fantazií si skutečně pohráli. Nějaké ty nutné techtle mechtle s celkem sympatickou pilotkou, jejichž románek mi silně připomínal love story Supermana a Lois, tam být musely, což je pochopitelné. Moc mi tam neseděl hlavní představitel zeleného ochránce vesmírného míru. Když měl na očích masku téže barvy, tak mě silně rozesmával. Takový, trošku, pakoidní výraz. ;-) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Viděna klasická a po 7 letech i extended verze. Ze začátku trošku nudné, hlavně pro ty, jež neznají původní komiksy, se v tom vůbec neorientují. No ale správný origin prostě být vysvětlovací musí. Ovšem druhá část filmu je podle mě povedená, akční pasáže jsou zábavné a nakonec nám vypravěč vše podstatné vysvětlí. Nevím kde se stala chyba v kinotržbách i ohlasech od všech; nejspíš se mi film líbil hlavně proto, že DC mi k srdci nikdy nepřirostlo tak jako Marvel a ten absurdní hate je mi fakt proti srsti. Pro mě zkrátka zábavné guilty pleasure, které mě i v roce 2019 překvapilo svými nádhernými triky a jak se na to pořád hezky kouká. A bylo fajn zas vidět Tima Robbinse...70% ()

Galerie (120)

Zajímavosti (60)

  • Záchranný modul Abina Sura (Temuera Morrison) byl pro scénu havárie vytvořen v reálné velikosti. (Caszidy)
  • Scenáristé brali inspiraci z "Green Lantern" komiksů "Emerald Dawn" (ten vypráví jak byl Hala Jordana přijat do Green Lantern Corps a stal se jejich nejsilnějším členem) a "Secret Origin" (moderní převyprávění prvních dnů Jordana jako Green Lanterna), stejně jako z práce Dennise O'Neila, Neala Adamse a Davea Gibbonse. (Caszidy)
  • Vedení studia Warner Bros. navýšilo rozpočet o 9 milionů amerických dolarů, aby byly vylepšeny vizuální efekty a celkový rozpočet se tak vyšplhal na 200 milionů dolarů. Dalších přibližně 100 milionů bylo využito na propagaci. Snímek nakonec celosvětově vydělal pouze 219,9 milionu dolarů (z toho 116,6 mil, v Severní Americe) a stal se finančním propadákem – dle analytiků potřeboval vydělat minimálně půl miliardy, aby se zaplatil. (fiLLthe3DD)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Batman vs. Tučňák?

Batman vs. Tučňák?

31.05.2018

Green Lantern měl v roce 2011 nastartovat filmový vesmír od DC, jenž se bohužel nikdy nezhmotnil. Dalším pokusem byl Muž z oceli z roku 2013, na kterého navázaly už čtyři filmy - velkolepá Liga… (více)

Kdo napíše Green Lanterna?

Kdo napíše Green Lanterna?

16.01.2017

Dva roky před Mužem z oceli měl filmový vesmír od DC nakopnout Green Lantern. Sci-fi o pilotovi, z něhož se stane galaktický polda, ale pohořela a málem zabila kariéru Ryana Reynoldse (Deadpool).… (více)

Co chystá režisér Notting Hillu?

Co chystá režisér Notting Hillu?

28.10.2015

Roger Michell se v posledních letech blýsknul třeba Venuší nebo Hezkým vstáváním, jeho nejznámějším filmem ale navždy bude Notting Hill. Komedie s drobným sociálním přesahem je nevyčerpatelným… (více)

Reklama

Reklama