Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (114)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročný dobrodružný film so silnými prvkami akcie a komédie. Práve tá prílišná komedionálnosť mi aj trochu vadila, ztrácalo sa tak trochu napätie v akčných sekvenciách a tým aj atmosféra. Postavy vcelku sympatické, aj keď takému ožranovi, akého dobre ztvárnil Pleasence, by som poklad veru nedoprial. Zo scén by som vypichol tie na mororových rýchločlnoch, ale aj helikoptérové neboli zlé. Škoda inak, že nám sexi cica Lesley Ann Warrenová neukázala toho zo seba viac, priestoru na to bolo. ()

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Další nostalgická parádička z mého dětství, kde se skloubí akce s humorem! Vysoko v horách novozélandské divočiny rozpoutají přátelé a dobrodruzi Ken Wahl a Donald Pleasence divoký souboj se zločinci o zlatý poklad, který se nachází ve vraku amerického vojenského letadla z 2. světové války na dně hlubokého jezera. Herec a příležitostný režisér David Hemmings navodil hodně bezstarostnou atmosféru do níž dodal dobrou akci (hodně dlouhá honička v člunech) a velkou porci nadhledu. Kochat se můžeme okouzlujícími záběry na tehdy ještě neokoukanou přírodu Nového Zélandu. Za zmínku stojí (věčně pod parou), výtečný Donald Pleasence, který se stará o humor a taky dobrá hudba Briana Maye. K dobré náladě také přispívá dozajista výborný původní dabing s Jiřím Bartoškou, Zdeňkem Dítě a Miroslavem Moravcem. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Své kouzlo neztratily honičky vrtulníků a motorových člunů skrz nádherné scenérie Nového Zélandu za doprovodu Briana Maye (pozor, nejedná se o kytaristu Queenů, ale o australského skladatele a dirigenta stojícího za hudbou z Šíleného Maxe), ale ten zbytek.. Ruku na srdce, pod pojmem dobrodružný film, co má charismatický příběh i postavy, si třeba představuji o pár let mladšího Krokodýla Dundeeho a ne něco, co po většinu času střílí stejnými náboji jako zlatochtivá skupina kolem úlisného G.Pepparda (tedy slepými). Je jasné, že popularitu Yankee Zephyru lze přičíst nostalgii z časů, kdy při mizerné nabídce cokoliv „exotického“ hravě uspokojilo nenáročnou poptávku.. P.S.spoiler: Z konce jasně vyplývá, že cirhóza a játra Gibbieho Gibsona budou co nevidět přátelé.. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Co může vzejít ze spojení jednoho z nejosobitějších scenáristů éry ozploitation Evereta De Roche, nesoudného producenta Antonyho I. Ginnanea a konceptu na velkolepý dobrodružný spektákl pro celou rodinu? Ačkoli by se mohlo zdát, že "Souboj o poklad Yankee Zephyru" je první z řady parafrází přiživujících se na úspěchu prvního Indiana Jonese, oba projekty vznikaly v zásadě současně a australský film prostě měl ve výsledku smůlu, že přišel do kin až pár měsíců po "Dobyvatelích ztracené archy". Zatímco Spielbergův film sází na exotické lokality a studiová prostředí evokující starobylá místa oplývající skrytými nástrahami i poklady, film režírovaný Davidem Hemmingsem staví na uhrančivých přírodních scenériích Nového Zélandu. Další atrakcí pak byly adrenalinové kaskadérské kousky, které již tou dobou platily za jedno z charakteristických lákadel australských žánrových produkcí. Obě atrakce jsou v "Souboji o poklad Yankee Zephyru" harmonicky skloubeny ve strhujících sekvencích honiček vrtulníků mezi horskými štíty či vysokorychlostních motorových člunů na horských řekách, které naprosto dech beroucím způsobem nasnímal skvělý kameraman Vincent Morton, jenž je podepsaný i pod dalšími vizuálně strhujícími ozploitation tituly jako "Prodloužený víkend" či "Silniční hry". Ačkoli "Souboj o poklad Yankee Zephyru" ve své době zapadl kvůli Indianovi Jonesovi, paradoxně se právě jeho vyprávění a postavy staly vzorem pro jinou slavnou osmdesátkovou dobrodružku "Honba za diamantem", která se přiživovala na zájmu publika vyvolaném právě Spielbergovou sérií. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tento nenáročný snímek od protinožců zaujme hlavně příznivce dobrodružných filmů. Ze známějších tváří je zde k vidění jen Donald Pleasence, známý hlavně z "Halloweenské" série, ale to kvalitu nijak nesráží směrem dolů, ovšem ani nezvedá směrem vzhůru. Pokud nemáte na sobotní odpoledne nic lepšího na práci, můžete 2 hodiny klidně zaplácnout sledováním tohoto snímku (pokud jej zrovna bude uvádět některá TV, nebo jej budete mít na videu). ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • Film je věnován řidičům motorových člunů Johnu Rillstonovi a Billu Clarkovi a jejich koordinátorovi Colinu Robinsonovi, kteří zahynuli při natáčení. (Cheeker)
  • Letoun DC-3 použitý ve filmu objevil produkční designer Bernard Hides. Letoun byl vyroben během čtyřicátých let v Oklahoma City, USA. Nejdříve sloužil v Royal New Zealand Air Force. Poté jako výcvikový letoun, komerční letoun a nakonec jako stagliner, tedy jako transportní letoun převážející živou vysokou zvěř po Novém Zélandu. (Cheeker)
  • Film je inspirován skutečnou událostí z 2. světové války, když se ztratil americký letoun DC-3, který vezl výplaty pro americkou Tichomořskou flotilu. Letoun havaroval a posléze byl nalezen u Cape York na severu australského Queenslandu. (Cheeker)

Reklama

Reklama