Reklama

Reklama

Počas dňa je Arthur Poppington iba prostoduchý stavebný robotník, ale v noci si oblieka elastický kostým a brázdi ulice kriminalitou prežratého veľkomesta ako samozvaný strážca práva zvaný Defendor. Nemá žiadne superschopnosti, jeho zbrane pripomínajú skôr inventár kreslených grotesiek pre deti než sofistikované prostriedky pre boj so zločinom. Niet pochýb, že Arthur je psychicky chorý. Ale v skazenom reálnom svete môže byť naozajstným hrdinom iba cvok. V okruhu jeho známych dominujú len dve osoby - psychiatrička a mladá prostitútka, s ktorou sa spriatelil počas nočného pátrania v uliciach. Ale pozor, nepodceňujme nikoho, najmä nie tých, čo majú permamentné nutkanie konať dobro. Čo ak sa napokon stanú skutočnými hrdinami? (TV Wau)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (486)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Woody Harrelson má za sebou sakra dobrý ročník. Představil nám jednoho z nejvíce cool zabijáků zombíků, varoval nás před koncem světa a dokonce byl nominovaný i na toho zlatého plešouna. No a jako šťavnatá třešnička na dortu nyní přichází jako Defendor, rádoby superhrdina, který likviduje zloduchy kuličkami a vzteklýma vosama. A není to překvapivě až tak moc vtipné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Humor tu teda je a většinu času funguje na jedničku, ale zároveň je to má také svoje vážnější okamžiky. Ty navíc fungují ještě lépe a je to proto takový slepenec mez psychologickým dramatem a komedií. A i když to zní divně, tak se tento mišmaš hodně povedl. Navíc se tu neztratí ani ty superhrdinské propriety. Harrelson je samozřejmě opět vynikající a díky jeho výkonu (a maličkosti že Defendor dostává velmi často přes hubu) se s hlavním hrdinou ztotožníme více, než z kdejakým velkorozpočtovým borcem z komiksů. Režie je nápaditá, celé to příjemně uteče a navíc k tomu hraje velmi dobrá hudba. Suma sumárum tu máme zatím největší překvapení na začátku roku a další dobrý krok ve Woodyho kariéře. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

V domění, že to bude švanda k popukání, jsem si k tomu sedla a čekala, že se budu popadat za břicho. Nestačila jsem se pak divit, jak se u toho nehorázně dojímám a jak celková atmosféra houstne a vážní a nakonec nastoupila depka. Přesto jsem se párkát nahlas zasmála (Kuličky, vosy, útok prakem, mučení citrónovou šťávou a kdesi ke konci ta hláška o koulích), to jen svědčí o mnohostrannosti filmu. Obrovskou výhodou je sám Arthur, který by se snadno mohl stát plochou komickou figurkou, ale naopak je skutečně "lidský". Samozřejmě zásluhou bezchybného stvárnění Woody Harrelsonem, který dokázal, že umí zahrát "pomalejšího" zcela uvěřitelně a hlavně umírněně (narozdíl např. od Václava). K srdci přiroste téměř okamžitě, co se zjeví a mrští hrstí skleněnek. Po něm nejvýraznější je nejspíš Koteas, jehož postava se zmítá mezi směšností a odpudivostí, Kat Dennings je zase hezky neokoukaná. Pět * dávám i pro to, že se jedná o ojedinělou smíchaninu dramatu a komedie na pozadí komiksového superhrdiny (neřekla bych, že se jedná zrovna o parodii). V tomto případě dokonce spíš dramatu, než komedie a konec definitivně zarazí poslední hřebíček do pojmu "komedie". Takových fungujících filmových hybridů je po hříchů málo, o to víc si Defendora vážím a je škoda, že není známější. Rozhodně by si to zasloužil. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Defendor je prvý film, ktorý som sledoval na inak pre mňa nepotrebnej stanici WAU. Neviem ako si tam ten film našiel cestu, zvlášť keď ho vysielali neskoro večer a navyše v pôvodnom znení s titulkami! W. Harelson je v úlohe nie celkom chytrého komiksového pomstiteľa výborný, ale film ako celok postráda buď väčšiu prepracovanosť a hĺbku alebo ešte väčší nadhľad a humor. U mňa iba na jedno pozretie. 60%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ejhle, i film o chlápkovi se sníženou inteligencí může být normálním dramatem, v němž na každém rohu nečíhá na diváka nějaká superdojemná scéna. A film o superhrdinovi nemusí být trapná fraška. Slušelo by se poněkud zapracovat na režii a alespoň trochu vybrousit vizuál. Scenáristicky a herecky je film totiž bezchybný. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Defendor je divákovi bližší než velké Hollywoodské bijáky či jiné velkoprodukční blockbustery. Žádný Spider-Man, do kterého se myšlenkově vtělují utlačovaní středoškoláci, ale Defendor - mírně retardovaný (nebo přespříliš chytrý - vyberte si) všední chlápek středního věku, který po nocích potírá zločin celého města. Defendor nemá žádné zvláštní schopnosti, je zranitelný, jako zbraň používá kuličky s prakem nebo rozčílené vosy. Ale je naprosto upřímný (jak k ostatním postavám, tak k samotnému divákovi), bere svou identitu vážně a navíc - hraje ho božský Woody Harrelson. Ten v rolích zabijáků nebo imbecilů přímo exceluje. Defendor není jediným zajímavým charakterem, Kat Dennings je hodně rozporuplnou postavou a po celou dobu jsem nevěděl, zda-li ji zařadit mezi ty kladné, pak je tu ještě Michael Kelly v roli Defendorova nejlepšího přítele, který stojí vždy na jeho straně. Je to vlastně superhrdina superhrdiny. Pravým hrdinou je pro mě však režisér Peter Stebbings, který dokázal spojit černou komedii s dramatem a akčním filmem naprosto bezchybně. Natočil film, který všem říká, že kus superhrdiny je v každém z nás. A to jde prosím o debutanta. Skoro plný počet hvězdiček. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Scenár k filmu bol hotový už v roku 2005. (Greenpeacak)
  • Pro Petera Stebbingse je to první režijní a scénáristický počin. (HellFire)
  • Natáčelo se v Torontu a Hamiltonu v Ontariu. (HellFire)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 v Praze

Fresh Film Fest 2010 v Praze

28.07.2010

Letošní sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest proběhne od 25. do 29. srpna v Praze, kam se přesunul z Karlových Varů. Pětidenní filmová přehlídka se… (více)

Reklama

Reklama