Reklama

Reklama

VOD (1)

Pět let hrál britský premiér Winston Churchill důležitou roli v boji proti nacismu a jeho vůdcovské schopnosti i pamětihodné projevy pomohly dovést hitlerovské Německo až k hořkému konci. V hlavní roli biografického dramatu HBO uvidíme Brendana Gleesona.
Film z produkce HBO nabízí pohled na život britského ministerského předsedy Winstona Churchilla (hraje ho Brendan Gleeson). V průběhu druhé světové války hrál tento muž jednu z nejdůležitějších rolí v boji proti nacismu a jeho neohroženost, velitelské schopnosti i pamětihodné projevy přispěly k tomu, že hitlerovské Německo dospělo až k hořkému konci. Biografické drama se odehrává ve dvou dějových liniích. V první sledujeme nástup Winstona Churchilla do pozice premiéra Velké Británie v roce 1940 a jeho následnou vládu až do podepsání příměří s nacistickým Německem. Druhá linie se odehrává po válce v roce 1945 ve Francii, kde Winston Churchill tráví se svou ženou a dcerou dovolenou, čeká na výsledky prvních poválečných voleb a připomíná si některé ze svých nejslavnějších válečných událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

salalala 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že mě to trošku zklamalo. Čekal jsem trošku víc, ale postupně. Nápad na životopis tohohle slavného státníka není vůbec špatný, ale fakt se to dalo udělat lépe. Největším problémem tam jsou moc ostrý a velký časový skoky, kdy se divák jen stěží orientuje. Chybí tu absolutně jakýkoli vysvětlení, což je hloupý. Skáčeme tak z války do období po válce, aniž bychom se něco dozvěděli. Tím pádem vůbec nevíme, co se děje a proč se postavy chovají, jak se chovají. To úplně vybízí k nějaký minisérii, nebo aspoň k dvěma celovečerákům. Takhle je to takový roztříštěný film, který má pár zajímavých a silných momentů. Herci jsou tu ale výborní. Gleeson je fakt vynikající, jeho podoba s Chruchillem je místy až zarážející. Ani ostatní nezůstávají pozadu a herecky to opravdu sedlo dobře. Škoda, že je to dialogový drama a není tu žádný napětí, protože to pak působí zdlouhavě. Velmi solidní film, který je ale trošku těžkopádně natočen a zvolil možná špatnou formu vyprávění. 60% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama o velké osobnosti Winstona Churchilla, které má rozhodně šanci zaujmout i laiky, kteří se v historických údalostech 2. sv. války až tak nevyžívají. Jakmile si zvyknete na přeskakování časových rovin, tak film nabere slušné tempo a pomrkávání na hodinky nehrozí. Je fajn, že má film má jak vtipnější tak dojemné chvilky a přibližuje tak Churchilla divákům. Za což taky z velké částí může výborný Brendan Gleeson v hlavní roli. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Winston Churchill je bezpochyby jednou z největších osobností Velké Británie a celé historie vůbec. Toto drama v produkci HBO a pánů Ridleho a Tonyho Scottových pojednává nejvypjatější epizodu jeho života, a to od roku 1940, kdy byl zvolen premiérem, až do poválečné doby, kdy prohrál volby. Film ukazuje všechny důležité momenty války ve spojitosti právě s Churchillem (bitva o Británii, konference, volby, ...). Jediné, co se mi moc nepáčilo a co mi kazí celkový dojem, je velké skákání mezi událostmi. Připadlo mi to, jakoby mezitím nic nebylo, a všichni si musíme přiznat, že bylo. Asi by tomu slušelo víc třeba dvoudílné zpracování. Devadesát minut věnované takovéto osobě, i když v relativně krátkém období, je málo na to, aby se tam vešlo všechno. Nicméně Brendan Gleeson byl výjmečný, bylo vidět, že toli Winstona vzal poctivě a výsledek stojí za shlédnutí. Jeho výkon bych přirovnal třeba k Robertu Carlylemu, který také ztvárnil důležitou osubu tohoto období, a to Adolfa Hitlera. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

O tom, ako vyborny televizny film nakope zadnice brakom, ktore vidavame v kinach. Famozne herecke vykony, uzasna atmosfera, ktora ma vtiahla priamo do obdobia 2.svetovej vojny a absolutne dojemna scena na zaver. Ako sam Winston kedysi povedal: "História bude ku mne zhovievavá, pretože som sa odhodlal ju písať." Tak sa aj stalo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No to snad nemohli tvůrci ani myslet vážně, že do 95 minut se vejdou tři tak velkolepé látky jako Churchill ve válce, Churchill na domácí politický scéně a Churchill v soukromí. Vůbec nechápu co bylo smyslem filmu. Neznat okolnosti Churchillových rozhodnutí myslel bych si že ten člověk je úplnej magor. Tvůrci až příliš spoléhali na divákovu znalost, aby si vůbec mohli něco takovýho dovolit natočit a to se mě nelíbí. Uměl bych si to představit jako miniseriálek v produkci HBO dejmu tomu klasických 12 x 60, jo to by potom byla jiná, protože herecky je film zvládnutý dokonale, naznáky atmosféry tam také byly, ale pro to šílený tempo kterým film pádil, aby všechno stačil nebyla ani možnost jí pořádně využít. Na film jsme se těšil a ano filmařská kvalita je znát, ale takhle promhraný zajímavý historický materiál jsem snad ještě neviděl, to je opravdu hrozná škoda. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Brendan Gleeson získal za svou roli cenu Emmy. (shyster)

Reklama

Reklama