Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 4

Recenze (607)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// But I want to be a scarer!/ Film o tom, že i když něco hrozně moc chcete, nikde není psáno, že se vám to splní. Jak ale my dobře víme, jsou i jiné cestičky, jiné možnosti, jak být nakonci šťastní a Andrew Stanton to ve finále vyřešil moc hezky. Není to nikterak super vyjímečný film, který by redefinoval žánr, ale v rámci animovaných filmů pro celou rodinu to rozhodně stojí hrdě nad průměrem a díky jedničce bylo dopředu jasné, že Příšerky mají skvělý potenciál pro spoustu dalších příběhů, který se zde náležitě využívá. Za mě spokojenost - 4*. Noo a máme tedy originál, máme prequel, chceme sequel! ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

No musím sa priznať, že čakala som o trošičku viac. Na film som sa naozaj tešila pretože už len keď si poviem Mike Wazowski (nezabudnite to tým presným tónom ako Boo) tak sa musím uškŕňať. Jednotku mám naozaj veľmi rada a preto som čakala, že dvojka bude minimálne tak dobrá. Na moje počudovanie ma to až tak neoslovilo ale veľa scén naozaj stálo za to. Plný počet však tomu nedám malo to dáke tie muchy. A malý Mike Wazowski úplne najsamlepší. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodnocení mohlo snadno dosáhnout výše, pokud by tvůrci před finále nezlenivěli a přišli s jakoukoliv zábavnější akcí. Takhle z toho nakonec je jen celkem dobrý prequel výborného animáku. Návrat ke známým postavám totiž rozvýřil tolik emocí, zapoměl však na osudovější katarzi. Dětem může být jedno, že to slovo neznají... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Spíš, než strašidla a bubáci, mě děsí zdejší kladné hodnocení. Film líčí osudy dávno zapomenutých hrdinů, takže se opírá o něco, co už sotva obyčejný divák pamatuje, a více méně prezentuje jen zažité klišé striktně amerického univerzitního života. Jen si utrhuje ze zvyků a zažitých stereotypů tohoto životního období, které je nám, současným i bývalým studentům, relativně cizí. Tomu se přece nedá smát?! Od A do Z jsme to už viděli v tolika filmech, kde byl vylíčen nástup na univerzitu. Grafika dnes taky už ničím neohromí, takže konečný verdikt je, že tenhle prequel je buď zbytečný nebo přišel pozdě. Jako samostatný film funguje málo. Chudáci děti, na ty asi Pixarovští mysleli až v poslední řadě. Na druhou stranu je fakt, že ukázali dětem, že škola není jediná cesta, že se dá vypracovat od píky, z nuly na hvězdu. Zvláštní, ano, v tom je tento film velmi zvláštní. I to se asi může ve skutečném životě stát. I o tom může být moderní pohádka. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Univerzita pro příšerky není špatný film - režie, animace i jednotlivé gagy jsou stále na vysoké úrovni. Ale příběh je neuvěřitelně banální, což v kontextu dalších pixarovek dost překvapí a zamrzí. Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že Pixar vytvoří film, kde nejde o nic jiného, než jak se z dvou postav stanou kámoši, tak bych se mu asi vysmál. Ale přesně to se stalo, přesně o to jde v Univerzitě pro příšerky, a o nic víc. Kam se vytratila kdysi tak charakteristická pixarovská originalita příběhů a fikčních světů? Vždyť tohle je jen jednoduchá kopie Pomsty šprtů, v níž místo lidí vystupují příšerky. A k tomu ani neexistuje žádný pořádný důvod (že tady vystupují příšerky), protože návaznost mezi prvním a druhým dílem není vůbec ničím podmíněná, naopak působí naprosto arbitrárně a svévolně. Film nevyužívá nic z fantastického vesmíru vytvořeného pro první díl. Dveře do lidského světa tu sice nadále existují, ale když nehrají ve filmu roli (na rozdíl od jedničky, kde na nich celý příběh stál), tak proč tady vůbec jsou? Celá lidská dimenze je tak moc zatlačena do pozadí, že by zde ani nemusela být. Zkrátka není důvod, proč je tenhle příběh zasazený do světa příšerek, když by se stejně dobře mohl odehrávat i v lidském světě nebo kdekoliv jinde s jakýmikoliv jinými postavami, a na jeho poselství by se nic nezměnilo. Vlastně ano, jeden důvod, proč dále rozvíjet relativně uzavřený příběh z prvního filmu, existuje: Prachy. Příšerky jsou dobře zavedená značka a z merchandisingu bude slušnej vejvar, zatímco kdyby v Pixaru měli vymyslet zbrusu nový film s úplně novými postavami (jak to u nich bylo dříve obvyklé), tak by měl takový film horší startovní pozici v kinech, než když se může pyšnit Příšerkami v názvu. Není to tak do očí bijící, jako v případě Aut 2, ale i Univerzita pro příšerky je v jádru jen dojná kráva. Byť se na ni relativně dobře kouká. Jo, a co měl sakra znamenat ten uspěchaný konec? Je to utěšení, jakože i když se člověk fakt snaží, tak mu jeho snaha občas k ničemu není? Nebo je to naopak povzbuzení (falešná naděje), že když člověk dře, tak se může prodřít až na vrchol? ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Vo filme sa mali pôvodne objaviť aj Mikeovi (Billy Crystal) rodičia, ktorí ho mali doviesť na prvý deň v Monsters University. Napokon sa ich však režisér Dan Scanlon rozhodol vynechať s úmyslom vytvoriť ešte silnejší dojem Mikeovej zraniteľnosti. (Dado)
  • Univerzita byla založena roku 1313. Letopočet můžeme vidět na její vstupní bráně. (SONY_)
  • V místnosti, kde probíhá zasvěcování nových členů Ošklivých Káčátek, můžeme na zdi vidět obrázek se žlutým autem, které je podobné Mikeovu (Billy Crystal) vozu z krátkého filmu Mikeovo nové auto (2002). (SONY_)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama