Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou další škvár klasické světové literatury a opět se mi pouze potvrdilo, že to je jedna sračka vedle druhé. Nuda, předvídatelnost, naivita, nereálnost... Ivanhoe prostě neměl skoro nic, co bych od dobrého filmu čekal, a tak zůstává pouze zklamání nad další blbostí, o které jsme se museli učit. 30% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KU KTORÉMU BOHU SA MODLÍ ŽID ZA KRESŤANA?" ,,K TOMU, KTORÝ ICH STVORIL OBOCH." __ O zastaralosti Ivanhoa v bojových scénach (dobýjanie hradu) už bolo napísané dosť. Už v tej dobe mohli byť spracované lepšie a nemyslím si, že by pri tom museli tiecť potoky krvi. Miesto toho treba zdôrazniť, že nominácia na Zlatý glóbus pre Najlepší film podporujúci porozumenie (medzi židmi a kresťanmi) je príhodná a opodstatnená a svoju symbolickú (ak nie inú) funkciu splnila. V prípade záverečného súboja uplatnil Miklós Rózsa podobný postup ako neskôr pri závodoch v Ben-Hurovi - teda, že táto scéna je bez hudby a iba s prispením diegetického jednoduchého opakujúceho sa rytmu bubnov, čím je výborne dosiahnutý efekt maximálneho napätia. Okrem toho Rózsa svojou partitúrou opäť dokazuje, že patril medzi najväčšie skladateľské piliere Golden age. V inak pomerne ťažkopádnej verzii z roku 1982, kde sa predstaviteľ De Bois-Guilberta v podaní Sama Neilla nechá v súboji prakticky dobrovoľne prepichnúť mečom je však týmto činom omnoho lepšie vystihnutá pravá láska, ktorú k Rebeke cíti, čo je tu trocha ledabolo odbité. O kráse Liz Taylorovej sa mi však ešte v noci snívalo. (228. hodnotenie, 25. komentár k filmu) ()

Reklama

bogomira 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ostatních pro mě tohle není nesmrtelná klasika, ale klasika dávno mrtvá. První půlka svým tempem spíš připomíná sestřih minulých dílů seriálu a když se tempo konečně zpomalí, přijde scéna s obléháním hradu, která je prostě srandovní, chlápci do sebe šťouchaj umělýma mečíkama a střelba z luku se simuluje házením klacků po hrstech. Jedině Tejlorka je k sežrání a jinak je to popcorn padesátých let. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Král Richard byl zajat a uvězněn, za jeho vydání je požadováno vysoké výkupné, což mladší bratr Jan příliš neřeší, pobývat na trůnu se mu zalíbilo.. Jen čestný a věrný rytíř Wilfred z Ivanhoe krále hledá a má v úmyslu ho vykoupit.. Sympaťák Robert Taylor v hlavní roli, k němu půvabná Joan Fontaine a o krásné zpestření se postarala mladinká  Elizabeth Taylorová, všichni se mi líbili.. Dobrodružný příběh, ke kterému se ráda kdykoli vrátím a naivita mě v tomto případě netíží.. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Barvitý historický román W. Scotta dostal v tomto dobrodružném eposu svou adekvátní filmovou podobu. Přestože si představitelka Roweny (J. Fontainová) stěžovala, že se „režisér zajímá víc o výkony koní než herců“, snímek nenudí, a když je potřeba, pomůže jednoduché zrychlení, takže i postarší R. Taylor šermuje a běhá po schodišti jako svého času jeho kolega E. Flynn. Hudební partitura M. Rozsy, vycházející skutečně ze zdrojů blízkých 12.století, patří ke skladatelově nejlepším kouskům. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Robert Douglas (Sir Hugh de Bracy) prezradil, že George Sanders (De Bois-Guilbert) sa neunúval vyzliekať z kostýmu, aby sa mohol najesť počas prestávok so zvyšným štábom. Radšej si róbu nechal na sebe a najedol sa len s ním. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo na hrade Doun v škótskom Stirlingu a v Elstree Studios v Borehamwoode v Anglicku (Spojené kráľovstvo). (Arsenal83)
  • V knihe „Robert Taylor: Životopis“ od Charlesa Tranberga sa uvádza, že počas natáčania neboli hlavní herci Robert Taylor, Joan Fontaine a Elizabeth Taylor veľmi v nálade: Taylor bol po nedávnom rozvode s Barbarou Stanwyck stále ubolený, Fontaine nesúhlasila s vedením Richarda Thorpea, pretože si myslela, že sa staral viac o výkony koní ako o hercov, a Elizabeth Taylor bola viac-menej sama sebou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama